Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По инициатива на Община Малко Търново:

Фотоизложбата "Богоявление в Малко Търново" разказва за уникалния ритуал на водопада Докузак

Откриването е на 2 декември от 16 часа до Часовника в Бургас

| обновено на 02.12.23 в 13:28



Фотографската изложба "Богоявление в Малко Търново" се открива на 2 декември от 16 часа до Часовника в Бургас. Кадрите, запазили уникалния ритуал, са на Христо Анестев, а инициативата за събитието на Община Малко Търново с подкрепата на Община Бургас.


Експозицията събира снимки от Богоявление през 2021 година, разказва фотографът:

"20 кадъра показват този невероятно красив обичай в Странджа от началото му-литургията в храма, през шествието с иконата до водопад Докузак, самото хвърляне на кръста и хорото във водите на река Докузак. Калоферското хоро е може би най-известното у нас, но нашето по нищо не отстъпва. Това е и една от целите на изложбата-да покажем традициите на Странджа и да ги съхраним. Всички участници в мъжкото хоро са в народни носии, звучат тъпан и гайда. Поверието гласи, че който влезе във водата на този ден, ще бъде здрав през цялата година. За мен беше уникална емоцията да запечатам този ритуал!"


Кметът на Малко Търново Илиян Янчев вижда в кадрите шанс традицията да бъде популяризирана и застава зад идеята да се превърнат в изложба. По негова инициатива и в присъствието му тя ще бъде представена в областния център.

Изложбата ще остане в Бургас до 4 януари.  С нея общината кани всички ценители на традициите да се включат в богоявленския ритуал през 2024 година на водопада Докузак.

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

183-годишната църква "Свети Георги" във Воден посреща вярващи днес

Това е църквата, която се вижда отдалеч. Изглежда "кацнала" на едно от най-високите места в село Воден. За да стигнете до нея, ще трябва да повървите, не много, но достатъчно, за да ви се прииска да чуете историята й.  Вратата й се отваря трудно, с тежки ключове, Марияна Димова ги завъртва и споделя, че няма кой да се грижи за храма. Воденци..

публикувано на 06.05.24 в 12:30

Оркестър "Канарите" ще свири на Гергьовден в Камено

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и  патрон на православния храм в града. Музикален концерт, танцови  изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто  настроение на централния площад. Празничният ден ще започне в 9 часа  с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец",..

обновено на 06.05.24 в 08:33
Икона на Св.Георги в храм

Христо Христов: Пожелавам на всички жители на община Болярово здраве, плодородие, семейни радости и благоденствие

Кметът на Болярово отправи поздрав към жителите на общината по повод   началото на Светлата седмица и Гергьовден. В него Христо Христов казва: По стародавна традиция 6 май се почита от народа като празник на земята, на земеделието и на животновъдството, които са водещи икономически сектори в община Болярово.  Стопанисваната..

публикувано на 06.05.24 в 08:19

Литийно шествие за Гергьовден в Ямбол

Тържествено ще бъде отбелязан 6 май в Ямбол. Литийно шествие с икона на св. Георги Победоносец ще премине по централни улици на града, Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец“ с утринната служба, а след нея в 9:00 часа започва и на празничната Света литургия. Традиционното литийно шествие, начело с иконата на св...

публикувано на 06.05.24 в 07:47

Зов за помощ: Натали има нужда от спешна операция, за да живее

15-годишната Натали от Бургас е с разновидност на болестта на Хиршпрунг, която засяга дебелото черво, детето спешно се нуждае от операция в чужбина. Дълго време лекарите се лутат преди поставявенето на точната диагноза, а заради забавяне при лечението състоянието й се е влошило и се стига до тежка инфекция и сега Натали живее в..

публикувано на 05.05.24 в 17:00

"Движение на българските майки" - Бургас събра близо 7 хиляди лева чрез Великденски благотворителен базар

"Движение на българските майки" - Бургас проведе традиционния си Великденски благотворителен базар в продължение на три дни около Цветница. Инициативата се организира за 17 - та поредна година.  Чрез продажбата на ръчно направени сувенири дарени от творци от Бургас, София, Варна, Шумен е събрана сумата от  6909 лева, като 644 лева от тази сума..

публикувано на 05.05.24 в 16:00

Ямболии изпълниха храмовете, за да посрещнат Възкресение Христово

Стотици миряни изпълниха църковните храмове в Ямбол за да посрещнат Христовото възкресение.  Поздравът "Христос Воскресе!" изпълни четирите църкви  в града: Пожеланията в празничния ден звучат така: "Да сме здрави, да сме щастливи, изпълнени с вяра в доброто!...  Всички да са щастливи и по - добри...Пожелавам здраве, доброта, красота!..

публикувано на 05.05.24 в 15:30