Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в община Средец заради бъдещ фотоволтаичен парк

| обновено на 01.12.23 в 15:19
Снимка: БТА

Изграждането на фотоволтаичен парк на голяма територия от 8 хиляди и 200 дка общински мери и пасища предизвика напрежение сред жителите на 4 села в община Средец. Инвеститор на проекта е фирма „Средец Солар БГ“. Днес областния управител на Бургас започна поредица от срещи с местните хора, за да чуе какви възражения имат те. Първата среща беше в село Орлинци. 

Как ще се отрази изграждането на голям фотоволтаичен парк върху земеделски територии и пасища? Ще попречи ли тази инвестиция за развитието на животновъдство, земеделски ниви, пчеларство и други дейности свързани със земята? Това са въпросите, които възникват около мащабния проект за изграждането на фотоволтаици около селата Дюлево – там е обхваната най-голяма територия и още селата Светлина, Суходол и Орлинци. Близо 1000 дка пасища се бъдат превърнати във фотоволтаичен парк край Орлинци. А какво мислят жителите на селото?

"Аз съм против. Казват, че има облъчване."

"Искаме, разбира се, за да ни отпуснат някой лев. Те няма да вземат обработваемата земя. То няма животни, чак там няма да ходят."

"Не знаем коя земя ще вземат."

На срещата по инициатива на областния управител Пламен Янев присъства като представител на община Средец главният специалист по устройство на територията Божидар Божинов. По думите му общината е поставила няколко изисквания пред инвеститора. Какви са те и за какво настоява кмета на селото Йорданка Василева:

"С условието всички забележки, подадени от обществеността, да бъдат изчистени бързо. Второ - когато проектът се реализира да се отчесляват едни добри суми като такси в полза на общинския бюджет, като голяма част от тези пари ще бъдат превърнати във вид инвестиции за благоустрояването на съответните села. Договорката е да има осигурени достатъчно средства, които да бъдат използвани в полза на жителите на засегнатите села."

Откога в село Орлинци не се развива нито животновъдство, нито земеделие и с какво се занимават местните хора:

"Това не стана изведнъж. В момента има два животновъдни обекта - единият е с крави, другият е с овце. Има пасища, но няма работна ръка. Нямаме против тези пасища да се превърнат във фотоволтаици."

Не изненадващо, че в село Орлинци хората са съгласни да предоставят пасищата си за изграждане на фотоволтаичен парк, тъй като в селото разрухата е огромна и за населението някакви дори и незначителни инвестиции в подобряването на инфраструктурата са от значение. Срещу проекта по-голямо напрежение има в селата Дюлево и Светлина, които са внесли в областната управа и протестна подписка. Срещите с хората там предстоят утре. Междувременно Областния управител Пламен Янев обжалва пред АС в Бургас  решението на ОС в Средец за реализация на инвестиционното намерение. Защо и какво според него трябва да се случи с този проект:

"Единственият вариант, който ми остави предния общински съвет, е да го обжалвам в съда. Предстои такова дело. Вследствие на разговори, които съм водил с инвеститорите и тези, които ще проведа с новия общински съвет, се надявам съвета да оттегли своето предложение, за да формулират ново, по-обосновано."
Чуйте повече в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зов за помощ: Младият полицай Петър Златинов има нужда от финансова помощ, за да се възстанови след инцидент

Петър Стоянов Златинов е младеж, който е пострадал при инцидент и има нужда от финансова подкрепа, за да се възстанови. Той е на 24 г. от с. Гюльовца, служител в ,,Криминална полиция " на Първо РУ на СДВР-разузнавач пета степен.  Кметството в родното му място, съвместно със Сдружение контролен граждански блок и Сдружение на занаятчиите -..

публикувано на 12.05.24 в 16:00

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 08:53

Фестивал на хвърчилата за 17-тия рожден ден на Зелена Странджа

С фестивал на хвърчилата днес ще бъде отбелязан 17-тият рожден ден на Зелена Странджа. Празникът ще събере желаещите да се включат на хълмовете над квартал Банево в Бургас, носещи името Трите сестри. Сборният пункт е на площадката на селото, пред църквата в 11.00 часа.  Маршрутът, който ще бъде изминат пеша до върха, е общо 5 км. Той..

публикувано на 12.05.24 в 07:55

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата Болярско и Бояджик. Лошото състояние на пътя срещу недоволството на хилядите жители от региона, стигна до блокадата на пътя.  Участъкът е с дължина около 8 км и по него всекидневно..

публикувано на 12.05.24 в 07:52
Снимката е илюстративна

АПИ: До обяд движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София е в аварийната лента

До 12 ч. днес движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

публикувано на 11.05.24 в 10:33
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна се отслужват празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за празника са на Неофит..

публикувано на 11.05.24 в 09:25

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42