Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Недялкова е носителят на литературния "Пегас" за 2023 г. на Община Бургас


Наталия Недялкова е носителят на литературния "Пегас" за 2023 г. на Община Бургас. Тя бе отличена за стихосбирката си "Стихоанализа". Годишните литературни награди бяха обявени на церемония тази вечер в бургаската опера. "Щастлива съм!, възкликна от сцената поетесата и преводач:

""Стихоанализа" я написах аз, но благодарността ми е към онези, които дадоха всичко от себе си. Зад книгата се крие много труд на хората, които допринесоха тя да стане факт. Огромна благодарност на Община Бургас за финансирането на тази книга, на анонимния конкурс за ръкописи, който даде зелена светлина на книгата, на журито, на редактора Роза Боянова и издателство "Либра скорп". Благодаря на автора на корицата Мариян Зингаров и автора на фотоси Вили Колева. И на всички вас, които давахте кураж и вдъхновение, както и повод да се пише поезия-тези, които бяха добронамерени, благодаря и на тези, които бяха критични. Всяка критика има в себе си градивен елемент и ни помага да поемем във вярната посока."


Наградата на проза "Петко Росен" бе присъдена на Динко Динков за сборника с разкази "Богородични морета". Той заяви:

 "Имах детската радост, че тази книга с любовта която е в нея, събра страхотен екип от добри хора. Благодаря на жена си, която е винаги до мен е и пръв редактор на текстовете ми."

Динков благодари на Ваньо Вълчев и Донка Кънева за работата по книгата, както и на издателите си от "Либра скорп".


 Плакетът на името на Христо Фотев получи Елена Янева за стихосбирката "Ето какво", която в момента е в Нидерландия.

Номинациите в трите категории са възоснова на докладите за поезия на професор Калина Лукова и за проза на професор Клео Протохристова.

Заместник-кметът с ресор култура Диана Саватева също поздрави отличените:

"Всеки, който пише, иска да бъде награден и забелязан, но ценното днес е, че всеки един от авторите получи представа от професионална гледна точка накъде върви и съвет накъде трябва да продължи. Повярвайте ми, това е също толкова важно, колкото номинацията и наградата. Нека да вярваме, че по-добрите книги, които ще напи