Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР обсъди поскъпване на ВиК услугите от догодина

Скок в цената на водата с около 20% в Бургас

Окончателно решение ще бъде взето на 22-ри декември

Снимка: архив

През следващата година водата и ВиК услугите ще поскъпнат в почти цялата страна като най-голям ще е скокът в Сливен, където повишението ще е с 41%, стана ясно от обсъждане на цените в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Около 20-процентен скок на водата се очаква в Бургас, както и в областите Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Габрово, Благоевград.

Между 10% и 15% ще е увеличението на услугата в Ямбол.Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище.

Малко под 10% ще е във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.

Единствено в Кюстендил цените се очаква да се запазят почти на сегашните си нива, но и при тях има поскъпване с около 1,5 на сто.

По време на обсъждането председателят на регулатора Иван Иванов посочи, че ако няма промяна в цените, може да се постави под риск целия воден сектор, както и осигуряването на ВиК услугите за потребителите.

Окончателно решение за цените на водата регулаторът ще вземе на 22-ри декември.


По публикацията работи: Калина Енчева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 села в Ямболско с нарушено водоподаване

12 села в общините Тунджа и Стралджа са с нарушено водоподаване, заради аварирал  водопровод на група "Бакаджик",информират от ВиК - Ямбол. Екипи работят за отстраняване на повредата. Поради аварията днес и утре е възможно да бъде нарушено водоподаването в селата Калчево, Козарево, Победа, Челник, Сламино, Каравелово, Тамарино, Войника, Саранско,..

публикувано на 27.02.24 в 10:27

Община Ямбол спря приема на заявки за празничния базар „Кукерландия 2024“

В края на отминалата седмица Община Ямбол спря приема на заявления от страна на търговци и занаятчии за участие в празничния базар „Кукерландия 2024“. Причината е големият интерес към международния маскараден фестивал и изчерпване на предвидените места.  Срокът за подаване на заявления беше днес, 27 февруари, но общинска администрация прекрати приема..

публикувано на 27.02.24 в 09:35

Близо тон контрабанден чай и подправки задържаха на МП Лесово

Митническите служители на Митнически пункт Лесово откриха близо 1 тон недеклариран чай и подправки в товарен автомобил, превозващ мебели. Камионът с чужда регистрация пристига на МП Лесово на 25.02.2024 г. на входящо трасе в страната, управляван от турски гражданин. Според представените от водача документи, той е превозвал мебели от Турция..

публикувано на 26.02.24 в 17:02

Чакали в Морската градина в Бургас, популацията им расте, алармират ловци

За масово навлизане на чакали в урбанизираните територии в Бургас и околните селища алармират ловци. Животни са забелязани дори в Морската градина в областния град. Причината е повишената им популация и приспособимостта им като инвазивен вид, поясни Невен Каравасилев от ловно-рибарското сдружение „Лебед“ в Бургас. Той апелира за спешни мерки с..

публикувано на 26.02.24 в 16:42

Рекорден брой участници в литературния конкурс на „Алеф”

Единадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, ще приключи с рекорден брой участници. В надпреварата вече се включиха 280 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия,..

публикувано на 26.02.24 в 12:51

Протест след касирания избор на нов сливенски митрополит

Духовници и миряни днес излязоха пред Сливенска митрополия на мълчалив протест в знак на несъгласие с решението на Светия Синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит. Според хората решението на Синода да отстрани миряните от последващо гласуване е неправилно и против църковните закони. Освен това те настояват да видят какво пише в жалбите,..

публикувано на 26.02.24 в 12:05
Красимир Вълев

Пътеките по плажовете да стигат до морската вода, предлагат хора с двигателни затруднения

Дървените пътеки по плажовете да достигат до морето, а не само до средата на пясъчната ивица, около заведенията, до чадърите и шезлонгите. Това предлага Красимир Вълев, който има двигателни затруднения.  Красимир Вълев е слушател на Радио Варна и е бил провокиран от предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, според..

публикувано на 26.02.24 в 08:51