Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За седма поредна година ще се проведе „Елха на доброто“ в Бургас

| обновено на 07.12.23 в 08:59

За седма поредна година в Областнаta администрация Бургас ще се проведе благотворителната инициатива „Елха на доброто“, която започна по идея на проф. д-р Севдалина Турманова. Патрон на дарителската кампания е областният управител на Бургас. Тази година, кампанията ще премине под егидата на Пламен Янев, който е и председател на Областния координационен механизъм за деинституционализация на деца.

През тази година ще бъдат подпомогнати над 100 деца, настанени в приемни семейства и деца в риск от общините в Бургаска област, с които работи регионалният координатор на „Надежда и домове за децата през годината – клон България“.

Желаещите да подкрепят инициативата могат да го направят в периода от 7 до 22 декември, като оставят даренията си около празнично украсената елха в сградата на Областната администрация в Бургас, намираща се на ул. „Цар Петър“ №1, всеки работен ден от 08:30 до 17:30.

„Всяко дете има право на своето коледно чудо. Предварително благодарим на хората с добри и щедри сърца, които ще се включат в кампанията и ще зарадват десетки деца от социално слаби семействата. Нека и тази година доставим радост на тези семейства.“, каза проф. Турманова.

Организаторите се обръщат с молба към дарителите. Желателно е пакетите да съдържат информация от кого е дарението, информация за съдържанието - дали е предназначено за момче или момиче, ако са дрешки или играчки, както и за каква възраст деца са предназначени предметите или хранителните продукти. Разпределението и раздаването на благотворителните пакети ще се извърши от членовете на Областния координационен механизъм, чрез социалните услуги и институции в областта.

През годините в благородната инициатива са участвали Зонта клуб Бургас, клуб „Жени в науката“, Черноморска асоциация на жените, СНЦ „Самосъзнание“, общински съветници, служители на областна и общинска администрация, фирми, граждани. Особено важна роля в кампанията вземат и Антония Месерджиева и Евгения Месерджиева, които са членове на Областния координационен механизъм по деинституционализация за деца в риск към Областна администрация


По публикацията работи: Петя Михова

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде няма да има вода в понеделник:

В понеделник от 9:00 ч. до 15:00 ч. ще бъде спряно водоподаването в Централна градска част, на ул. „Д-р Нидер“, съобщи ВиК Бургас. На 26 февруари за времето от 9:00 ч. до 16:00 ч. без вода ще бъде и бургаският квартал „Лозово“. До вторник (27 февруари) няма да има вода и в промишлената зона от Помпен свят в посока Бургас. Там водоподаването е..

публикувано на 25.02.24 в 22:25

Студенти, преподаватели, еколози и общинари чистят Странджа от боклуци

Почистване на "пътя на бежанците" в Странджа планина проведоха студенти  от факултетите по обществени науки и по обществено здраве и здравни грижи  на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас, заедно със свои преподаватели и представители на Сдружение „Зелена Странджа“, Международния младежки център, Община Бургас и кметството в село Голямо..

публикувано на 25.02.24 в 14:31

Ловци в Ямболско предупреждават за повишен риск от инциденти с мигранти

Ловци от крайграничната община Болярово предупреждават за повишен риск от инциденти с мигранти. С рещите с мигранти в ловните полета близо до турско–българската граница не са изненада, но опасността от инциденти е голяма, категоричен е председателят на дружинката в село Голямо Крушево Иван Иванов: „Даже сутрин в инструктажа..

публикувано на 25.02.24 в 12:51

Изборът на Сливенски митрополит е касиран, защото е бил предпоставен

Касирането на епархийския избор на митрополит на Сливенската епархия от 18 февруари се е наложило, защото той е поставил Светия синод в ситуация на „предпоставен избор, което не може да бъде определено другояче, освен като недопустима интервенция и разрушаване на йерархичния ред в църквата“. Това пишат до Негово светейшество патриарх Неофит и до..

публикувано на 25.02.24 в 11:03

Завършването на църковния комплекс в Меден рудник ще струва 170 хил. лева

Близо 170 000 лева са необходими на за завършването на църковния комплекс „Свети Николай Чудотворец“ в бургаския комплекс „Меден рудник“.  Това става ясно от писмо на настоятелството на храма, чрез което те се обръщат към Общинския съвет с молба сумата да бъде включена в бюджета за 2024 година. Решението е спешно, тъй като разрешителното за..

публикувано на 25.02.24 в 08:15

Напусна ни Христо Бургазлиев

Фармацевтът Христо Бургазлиев ни напусна на 60 години. Тъжната вест съобщи съпругата му и председател на Регионалния фармацевтичен съюз Любима Бургазлиева. Той е издъхнал в болница. През годините Бургазлиев е бил управител на „Общински аптеки“, ръководил е и съсловната организация в региона. Той бе и преподавател в  Медицинския факултет на..

публикувано на 24.02.24 в 21:01

Касирани са изборите за нов митрополит на Сливенска епархия

Изборите за нов митрополит на Сливенска епархия са касирани, потвърди пред БНР секретарят на Сливенска митрополия Иван Млечков. От Св. Синод посочиха, че е касиран проведения епархийски избор на 18 февруари в Сливен за митрополит на овдовялата епархия, въз основа на постъпили жалби. На свое заседание днес висшите духовници обсъждаха легитимността на..

публикувано на 24.02.24 в 20:47