Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Никулден удостоиха с почетни звания изявени бургазлии

С музикален поздрав започна тържествената общинска сесия в Бургас тази сутрин. 


Макети на емблематични бургаски сгради, изработени от ученици от ОУ "Иван Вазов" в Бургас допълваха празничната обстановка. Фокусът на днешната сесия не беше обсъждането на важните за града теми, а отдаването на заслуженото уважение към видни бургазлии, допринесли с работата си за благополучието и популяризирането на града.


"Всички ние сме Бургас, заедно сме в добри и в лоши моменти и винаги намираме сили да продължим напред, защото нашият закрилник е Свети Николай Чудотворец - бащата на Бургас. Никулден е празник, който ни обединява", каза в приветствието си кметът Димитър Николов. 

С най-високото отличие – „Кавалер на сребърния кръст на свети Николай“, бе удостоен посмъртно големият български актьор Апостол Карамитев. През настоящата година се навършват 100 години от рождението и 50 години от смъртта на многоликия и неповторим актьор, чийто земен път е ярка диря в културния живот на града и страната ни. Наградата получи синът на актьора – Момчил Карамитев.


Носител на званието „Почетен гражданин Община Бургас“ стана Христина Арсенова – преподавател, режисьор и директор на Държавен куклен театър – Бургас. През 1988 година Христина Арсенова се дипломира в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Режисура за куклен театър“ в класа на Юлия Огнянова. През 1988 година, след като завършва Академията, идва в Бургас и започва работа като режисьор. Работи в Кукления театър до 1992 година, след което излиза на свободна практика. През 1994 година се явява и печели конкурса за директор на Държавния куклен театър – Бургас, като тази длъжност Христина Арсенова изпълнява до днес.


"Благословена съм да работя това, което най-много обичам, да живея и творя в града, който най-много обичам. Благодаря на своите съграждани, че на този ден по такъм прекрасен начин показват отношението си към мен, но не привилегията да съм почетен гражданин на Бургас, а привилегията да служа на този град ме прави истински щастлива", каза Христина Арсенова. 

Другият носител на званието „Почетен гражданин Община Бургас“ е художественият ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“ Бойчо Янев. Благодарение на неговия всеотдаен труд общо над 1800 бургазлии са израснали като танцьори в ФТА „Лазур“. Дългогодишната творческа биография на ръководения от него ансамбъл включва над 2800 самостоятелни и съвместни концертни изяви в страната и чужбина. Ансамбълът е носител на специални награди от над 30 международни фолклорни фестивала. Навсякъде ансамбъл „Лазур“ оставя ярки следи, създава запомнящ се образ на Бургас, България и нейното неизчерпаемо фолклорно богатство.

Посмъртно, носител на званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ стана и Манук Манукян. Отличието бе прието от неговата сестра Хермина Манукян. Роден е в Бургас, града с който свързва целия си живот и на който отдава цялата си енергия. Учи в Механотехникума и успоредно с това участва в кръжока по изобразително изкуство на художника Енчо Рачев. Работи като художник по рекламата в Общинското предприятие „Отдих и украса” и участва в общи и самостоятелни изложби на града. През всичките тези години се вълнува от екологичните проблеми на Бургас, от чистотата на Черно море и запазването на неговото биоразнообразие.


На днешната тържествена сесия на Общинския съвет с почетни значки и грамоти бяха удостоени и бургазлии, дали своя принос в различни области - мениджмънт, култура, спорт и други. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се удави след скок от моста в Бургас

Млад мъж се удави този следобед на бургаския плаж след скок от моста. Това е вторият подобен случай за тази седмица. Мъжът е скочил около 16 часа от моста. Той е бил по бански, но никой от плажуващите наоколо не го познава. Това разказа Петър Русев, старши спасител на Северния бургаски плаж: „Един гражданин му хвърлил спасителен пояс да..

обновено на 26.06.24 в 17:19
Ученици преди изпит.

Успехът на бургаските десетокласници е над средния за страната, но и те са с тройки по математика

Успехът на бургаските десетокласници от националното външно оценяване е по-висок от средния за страната , съобщиха от Регионалното управление на образованието, след като по-рано през деня Министерството на образованието и науката представи анализа си на общите резултати. Най-отчетлива е разликата по информационни технологии и дигитални компетенции..

публикувано на 26.06.24 в 14:59

Енергийна общност, с участието на граждани, изгражда ВЕИ на плувния комплекс в "Славейков"

Тази седмица община Бургас ще обяви покана за включване в гражданско сдружение „Енергийна общност“.  В него с парична вноска могат да участват физически и юридически лица. Целта на дружеството е изграждане на фотоволтаична централа, чиято електроенергия общината ще изкупува за нуждите на плувния басейн в к-с „Славейков“. Иновативният проект в..

публикувано на 26.06.24 в 14:13

Вероятността от пожари е по-голяма в западната част на Странджа

В западната част на Странджа, общините Болярово и Средец вероятността от горски пожари е по-голяма и има нужда от по-специално внимание, смята Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа". Останалата част от планина е по-влажна и там рядко се случват пожари. Според него обаче държавата не прави достатъчно, за да превантира пожарите у нас.  "..

публикувано на 26.06.24 в 13:00
Кандидат-студенти на изпит.

Таксите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се увеличават с до 50 лева

Увеличение с 50 лева на годишните такси за обучение в повечето бакалавърски специалности на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ предвижда проект за решение на Министерския съвет за таксите за кандидатстване и обучение в държавните ни университети и висши училища. В специалности с пренасищане на пазара на труда с кадри – като „Икономика“ – е..

публикувано на 26.06.24 в 10:49

Кв. Русалка в Свети Влас ще е без вода до 15 часа

До 15 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Русалка в Св. Влас, съобщават от водното дружество в Бургас. Там се работи по свързване на ВиК връзки. В Бургас без вода от 9 до 17 часа са живущите на ул. "Гладстон" в участъка между ул. "Самуил" и ул. "Княз Борис" и на ул."Любен Каравелов" в участъка между ул. "Гладстон" и ул. "Шейново" . Там се..

публикувано на 26.06.24 в 09:34

Затварят части от ул. „Чаталджа“, ще се работи нощем

Във връзка с изграждане на промишлен водопровод под ул.„Чаталджа“ и необходимостта от прокопаване на улицата, от община Бургас информират, че в пет вечери ще бъдат затваряни участъци от нея. На 26 юни няма да се движат превозни средства в отсечката от ул. „Осогово“ до ул. „Мургаш“.  На 27 юни се затваря зоната от ул. „Мургаш“ до ул. „Ген. Вл...

публикувано на 26.06.24 в 09:17