Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Никулден удостоиха с почетни звания изявени бургазлии

С музикален поздрав започна тържествената общинска сесия в Бургас тази сутрин. 


Макети на емблематични бургаски сгради, изработени от ученици от ОУ "Иван Вазов" в Бургас допълваха празничната обстановка. Фокусът на днешната сесия не беше обсъждането на важните за града теми, а отдаването на заслуженото уважение към видни бургазлии, допринесли с работата си за благополучието и популяризирането на града.


"Всички ние сме Бургас, заедно сме в добри и в лоши моменти и винаги намираме сили да продължим напред, защото нашият закрилник е Свети Николай Чудотворец - бащата на Бургас. Никулден е празник, който ни обединява", каза в приветствието си кметът Димитър Николов. 

С най-високото отличие – „Кавалер на сребърния кръст на свети Николай“, бе удостоен посмъртно големият български актьор Апостол Карамитев. През настоящата година се навършват 100 години от рождението и 50 години от смъртта на многоликия и неповторим актьор, чийто земен път е ярка диря в културния живот на града и страната ни. Наградата получи синът на актьора – Момчил Карамитев.


Носител на званието „Почетен гражданин Община Бургас“ стана Христина Арсенова – преподавател, режисьор и директор на Държавен куклен театър – Бургас. През 1988 година Христина Арсенова се дипломира в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Режисура за куклен театър“ в класа на Юлия Огнянова. През 1988 година, след като завършва Академията, идва в Бургас и започва работа като режисьор. Работи в Кукления театър до 1992 година, след което излиза на свободна практика. През 1994 година се явява и печели конкурса за директор на Държавния куклен театър – Бургас, като тази длъжност Христина Арсенова изпълнява до днес.


"Благословена съм да работя това, което най-много обичам, да живея и творя в града, който най-много обичам. Благодаря на своите съграждани, че на този ден по такъм прекрасен начин показват отношението си към мен, но не привилегията да съм почетен гражданин на Бургас, а привилегията да служа на този град ме прави истински щастлива", каза Христина Арсенова. 

Другият носител на званието „Почетен гражданин Община Бургас“ е художественият ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“ Бойчо Янев. Благодарение на неговия всеотдаен труд общо над 1800 бургазлии са израснали като танцьори в ФТА „Лазур“. Дългогодишната творческа биография на ръководения от него ансамбъл включва над 2800 самостоятелни и съвместни концертни изяви в страната и чужбина. Ансамбълът е носител на специални награди от над 30 международни фолклорни фестивала. Навсякъде ансамбъл „Лазур“ оставя ярки следи, създава запомнящ се образ на Бургас, България и нейното неизчерпаемо фолклорно богатство.

Посмъртно, носител на званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ стана и Манук Манукян. Отличието бе прието от неговата сестра Хермина Манукян. Роден е в Бургас, града с който свързва целия си живот и на който отдава цялата си енергия. Учи в Механотехникума и успоредно с това участва в кръжока по изобразително изкуство на художника Енчо Рачев. Работи като художник по рекламата в Общинското предприятие „Отдих и украса” и участва в общи и самостоятелни изложби на града. През всичките тези години се вълнува от екологичните проблеми на Бургас, от чистотата на Черно море и запазването на неговото биоразнообразие.


На днешната тържествена сесия на Общинския съвет с почетни значки и грамоти бяха удостоени и бургазлии, дали своя принос в различни области - мениджмънт, култура, спорт и други. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До следващото лято пропадналата алеята между Бургас и Сарафово трябва да бъде укрепена

Общинският съвет трябва да даде разрешение на Община Бургас да поиска да придобие държавни имоти, на които се намира част от велоалеята между Бургас и Сарафово. Участъкът пропадна заради свлачище. След положително становище на съветниците, ще бъде изпратено писмо до областния управител, а той от своя страна ще напише доклад до Министерски съвет. Той..

публикувано на 18.06.24 в 11:35

Спират водата в част от Слънчев бряг днес

Поради подвързване на нов водопровод в к.к. „Слънчев Бряг“- Запад,  днес ще бъде спряна водата в района от река Хаджийска до кръстовището на супермаркета в района.  Това съобщават от  ВиК – Бургас. Водата ще бъда спряна до приключване на ремонтните дейности.

публикувано на 18.06.24 в 10:26

Зърнопроизводителите в Бургаско очакват добра реколта

С очаквания за добри добиви на ечемик и пшеница започна жътвената кампания в Бургаско. Реколтата се прибира вече навсякъде в областта с 407 високотехнологични комбайна. В региона предстои да бъдат ожънати 712 000 декара пшеница, като при тях има намаление с около 28 000 декара. Увеличени са площите с ечемик с 40 000 декара и  те са..

публикувано на 18.06.24 в 08:40
Татяна Николова - директор на Бюрото по труда - Бургас

В Бургас обучават 170 безработни по осем професии

170 безработни от Бургас и региона могат да се включат в безплатни обучения по осем професии. Курсовете са 300 учебни часа, изплащат се и дневни стипендии от 15 лева.  Обучения са по професиите „“Електромонтьор“, „Заварчик“, „Сътрудник малък и среден бизнес”, „Търговски представител“, „Снабдител“, „Барман сервитьор“, „Работник в..

публикувано на 18.06.24 в 08:25

Временно ще бъде прекъснат ефирният сигнал на радиото за Бургас и Царево

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Бургас.  Причината е ремонт на предавателя при Медни рид на честота 92,5 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 10:00 до 19:00 часа.  Заради ремонт на предавателя в Бродилово, прекъсване на сигнала на БНР..

публикувано на 18.06.24 в 08:00

Тракийският университет и Царево изграждат експериментален център за аквакултури

Тракийският университет в Стара Загора и община Царево ще реализират проект за изграждане на експериментален център за аквакултури в Черно море. Този проект е пилотен и е част от по-мащабна инициатива за изграждане на Център за аквакултури. На първо време се предвижда проектиране и изграждане на Център за култивиране и наблюдение на бяла мида и..

публикувано на 17.06.24 в 17:18

Димитър Николов пред министър Милошев: Ремонтите на пътя Бургас - Сарафово ще приключат до края на юни

Ремонтните дейности на пътя Бургас - „Сарафово“ ще приключат най-късно до края на юни и не би следвало да има излишно напрежение. Това уверение е дал кметът Димитър Николов при среща с министъра на туризма Евтим Милошев.  По този въпрос е разговаряно и с представители на сдружение „Съюз на собствениците“- Слънчев бряг, както и с представители на..

публикувано на 17.06.24 в 16:57