Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът в Сливен подкрепи националния протест на културните дейци

Актьори и работещи в сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ подкрепиха колегите си в националния протест, излизайки пред сградата на театъра. Те коментираха, че ще протестират докато бъдат чути от управляващите. 

Директорът на сливенския драматичен театър Радост Костова нарече действията на управляващи „шамар срещу културата“.  Тя обясни, че въпреки водените години разговори за финансиране и дофинансиране, и обещания за приоритет, са останали на думи.


"Крайно време е да ни чуят! Крайно време е да разберат, че ние не защитаваме само собствените си интереси. Ние защитаваме национални интереси." 

Актрисата Вяра Начева сподели, че се срамува от ниската заплата, която получава, защото това дава основание на обществото да гледа на актьорите като хора втора ръка.

"Но пък това не ме разколебава в силното ми убеждение, че тази културна институция е необходима на града. Това променя общността. Това променя лика на общността, на държавата."

Начева отправи шеговит ултиматум към управляващите, ако не вземат под внимание исканията на културните институции.

"Ще направим театър на абсолютно всяко място – на Главната, в хипермаркетите, в супермаркетите, във всички магазини, търговски обекти. Ей така – да се сблъска търговията с изкуството и всеки да вижда това и да се спъва в театър навсякъде."По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златни български хитове в Първо студио на БНР под диригентството на Георги Милтиядов

Бургазлията Георги Милтиядов ще дирижира за първи път Биг бенда на БНР.  Това ще стане от 19 часа в първо студио на радиото, където ще се проведе концерта „Мост между поколенията“. Ще звучат златни български хитове на композитори като Йосиф Цанков, Тончо Русев, Петър Ступел, Вили Казасян и Борис Карадимчев.  Изпълнението им е поверено на млади..

публикувано на 22.02.24 в 08:37

Ники Урумов и P.I.F. представят новата си песен, снимана в Бургас, Поморие и Царево

Ники Урумов и P.I.F. представят песента „Обезумели“ по музика на Димо Стоянов.  Парчето е създадено специално за Ники Урумов през далечната 2003 г., но звучи изключително актуално и днес, което потвърждава непреходния музикален гений на Димо от P.I.F. Текстът към музиката е на Радост Костова, като първият запис на песента е осъществен още преди 21..

публикувано на 21.02.24 в 12:26

Порцеланови уникати от Люксембург гостуват в Бургас

Изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ – културното наследство на Люксембург гостува в Културния център "морско казино". Тя представя историята на една от най – малките държави в Европа и единствената в света със статут на Велико херцогство, чрез местен порцелан с изключително качество. Колекцията е на българин, който е от Ловеч, но..

публикувано на 21.02.24 в 09:10

В Лозенец организират през юни „Хоро на буруна“

Още отсега царевското Кметство Лозенец обяви датите на предстоящия II Национален фестивал на танцовите клубове „Хоро на буруна“. Всички любителски клубове за фолклорни танци се очаква да покажат своето майсторство и талант в Лозенец на 28 и 29 юни 2024 г. Целта на фестивала е да популяризира българския танц, музика, култура и бит.  „Да се..

публикувано на 21.02.24 в 08:50

Десислава Минчева представя картини вдъхновени от Намибия

Девствените дюни на Намибия представя в картините си голямата българска художничка проф. Десислава Минчева. Експозицията с живописните пейзажи предстои да бъде открита днес в Бургас. За да предаде величието на природата с въздействащите й цветове, геометрия и нереална красота авторката два пъти е посетила тези места. "Като го видях и..

публикувано на 20.02.24 в 11:21

Първият кастинг за "Бургас и морето" за млади изпълнители ще се състои тази събота

Първият кастинг на Конкурса за млади изпълнители "Бургас и морето" ще се проведе тази събота. Талантливи изпълнители от цялата страна ще покажат най-доброто, на което са способни, а професионално жури ще изслуша и оцени всеки от тях. „Бургас и морето“ на 21-и век ще даде тласък на младите изпълнители Кастингът ще се проведе от 10:00ч. в..

публикувано на 20.02.24 в 10:44

Сбирка за фантасти и прожекции на филми очакват посетителите на бургаската библиотека

Сбирка на Клуб „Тера Фантастика“ към Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ ще се проведе днес от 18:30 часа. Темата е „Връзката между митология и политическа идеология в творчеството на Франк Хърбърт и влиянието на „Дюн“.  Водещ ще бъде Антон Фотев. В петък ще се състои "Историите на невидимите: Късо кино". Първата прожекция е на филма..

публикувано на 20.02.24 в 08:19