Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Зарица Динкова:

Бургас е успешният модел за правилното развитие на туризма в България

Бургас е успешният модел за правилното развитие на туризма в България. Това заяви министър Зарица Динкова на честванията, посветени на Никулден, в културно-туристическия комплекс "Ченгене скеле" в Бургас.

Министър Динкова и кметът на града Димитър Николов се включиха в традиционния за местните рибари обичай и хвърлиха цветя в морето, за да отдадат почит към Свети Николай и жертвите на морските стихии.

Туристическият комплекс "Ченгене скеле" е пример за това как различни епохи могат да съжителстват заедно и това да привлича много посетители, подчерта министър Динкова. "Ако искаме да имаме привлекателни дестинации, трябва да имаме привлекателни места за живеене. Когато местните власти са силни и проактивни, това се отразява и на туризма", коментира тя.

Партньорството между държавата и общините е изключително важно, заяви от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов:

"Присъствието на министъра на туризма Зарица Динкова днес, на най-важния за бургазлии празник, показва колко важен за държавата е морският туризъм и рибарският поминък."

„Ченгене скеле“ за втора поредна година се утвърждава като успешна туристическа дестинация и извън летния сезон, напомнят от Община Бургас.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметове и хотелиери: Държавата да се намеси да спаси туризма на юг

"Искаме да накараме концесионера на летище Бургас да работи. Ако не работи държавата чрез концесионния договор да го преразгледа, да вкара нови клаузи, за да може този концесионер да разработи летище Бургас, а не да го срине от 3,6 млн пътника на 1,8 млн за три години", каза градоначалникът на Поморие Иван Алексиев по повод позицията на кметовете..

публикувано на 28.02.24 в 17:58

Превозвачите получават до 50 млн. лв. държавна помощ за стабилизиране на транспортния отрасъл

Превозвачите ще получат до 50 млн. лв. държавна помощ с цел стабилизиране на транспортния отрасъл. Средствата ще бъдат отпуснати по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Транспортният бранш търпи значителни щети от 2020 г. насам заради пандемията от коронавирус, войната в Украйна, промените в..

публикувано на 28.02.24 в 07:15

Търговете за плажове под наем вече ще са с явно наддаване

Тръжните процедури по отдаване под наем на плажовете, които са изключителна държавна собственост вече ще се провеждат чрез явно наддаване. Това обявиха днес от Министерството на туризма.  Процедурите ще се извършват пред всички присъстващи на търговете, заяви министърът на туризма Зарица Динкова.  Отпада условието предлаганата цена да се..

публикувано на 27.02.24 в 16:00
Летище Бургас

Хотелиери искат държавата да си върне контрола над Летище Бургас

Държавата трябва да вземе обратно контрола върху Летище Бургас и въпреки концесионния договор да настоява то да оперира целогодишно, а не полетите от него да се пренасочват към Варна, както е изгодно на временния стопанин – компанията "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. Това заявява зам.-председателят на Българската хотелиерска и..

публикувано на 27.02.24 в 15:52
Снимката е илюстративна.

Чести дефекти в устройствата за отчитане на корабите затрудняват рибарите

Рибарски сдружения сигнализират за чести дефекти в устройствата за докладване на уловите на корабите. По тяхна инициатива се проведоха две срещи по темата с ръководството на ИАРА - във Варна и в Бургас. „От известно време, съгласно изискванията на Регламента на Европейския съюз, всеки риболовен излет се докладва още при стартирането...

обновено на 27.02.24 в 11:11
архив

Нов обрат по казуса с картиранeто на дюните край "Каваците"

Нов обрат по казуса с картиранeто на пясъчните дюни край къмпинг "Каваци – север" в непосредствена близост до плажната ивица. След последното 4-о поред обследване на терена, извършено през лятото, областният управител на Бургас Пламен Янев отказва да приключи процедурата и да одобри решението на експертната комисия. Той ще предложи на МОСВ да бъде..

публикувано на 26.02.24 в 11:38

Три институции започват съвместни проверки на плавателни съдове

От началото на лятото стартират проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове по родното Черноморие. Действията ще се извършват от представители на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Целта е да се ограничи навлизането на джетове в защитени зони, но и..

публикувано на 25.02.24 в 10:00