Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес, 7 декември:

Учени и археолози се събират на 20-та научна конференция посветена на Деултум

Научният форум ще се проведе в Средец

Учени и археолози, проучвали римската колония Деултум, се събират на юбилейна научна конференция днес в Средец. Те ще представят проучвателната си дейност през последните 20 години на най-стария римски град на територията на България.

Преди повече от сто и четиридесет години братя Шкорпил локализират античната колония край днешното село Дебелт, община Средец. През следващите десетилетия паметници от античния град: монети, статуи, керамични съдове, надписи, предмети от бронз и желязо постъпват в музейни сбирки и частни колекции. Ноември 1912 г. е създадено археологическо дружество „Деултум“ в гр. Бургас, с мисълта да се събират и съхранят материалите от колонията, които по-късно поставят основите на Народния музей в гр. Бургас, днес Регионален исторически музей.

Археологическите проучвания край с. Дебелт имат над 40 годишна съвременна история. Започнали през 1980 г. в резултат от голям инвестиционен проект на държавата за построяване на металургичен комбинат, те доказват изключително високата наситеност на района с културно-историческа богатство. От 1988 г. територията на римската колония, византийския град и средновековния гарнизон в едно с граничният вал „Еркесия“, са резервирани от държавата и обявени за Национален археологически резерват „Античен и средновековен град „Деултум - Дебелт“.


Ръководител на първия етап от проучванията е д-р Стефан Дамянов, завеждащ отдел „Антична археология“ в НИМ - София. В периода до 1989 г. в тях вземат участие почти всички археолози от Археологически отдел на Окръжната дирекция "Културно историческо наследство" Бургас: Тотко Стоянов, Петър Балабанов, Цоня Дражева, Петя Кияшкина, Илияна Бонева и други. През тези години са проучени редица антични и средновековни обекти в границите на строителната площадка на металургичния завод, а от 1986 г. започват редовните разкопки на територията на античната колония Деултум. В Дебелт се оформя едно научно средище, принос за което има и изградената тук археологическата база, която създава условия и обезпечава целогодишната работа на учени и специалисти.

Превратностите на времето поставят резервата пред изпитания и ако преди 20 години този обект не се е въздигнал от забвението, благодарение на обновения музей в община Средец, на новосформирания научен екип и желанието да се продължи проучването тук, то днес тази среща нямаше да се състои. Продължава се проучването на форумните антични терми на колонията, с научен ръководител Кр. Костова, градоустройството на колонията с акцент area sacra, с научен ръководител доц. д-р Хр. Прешленов, укрепителната система на колонията и града, с ръководител проф. д-р Л. Вагалински, както и останките на тракийския град Добелт, под ръководството на доц. д-р П. Балабанов, средновековния граничен вал „Еркесия”, проучван от проф. д-р Д. Момчилов.

На последните 20 години усърдна проучвателна дейност е посветена днешната Научната конференция 20+. Научни рабитници, които са работили през тези години на терен и по проблемите на Деултум, ще се срещнат във Военен клуб - Средец.

Научните доклади на археолозите ще бъдат събрани в един том, който ще бъде публично достъпен в интернет. Той ще разказва за живота на хората в колонията, как са живеели, с какво са се хранили, обличали, от какво са боледували. Изданието ще бъде достъпно в средата на следващата година.

 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът за училищен театър на испански език започва днес в Бургас

В Бургас ще се проведе XXIV-ият Национален фестивал за училищен театър на испански език. Той се организира от 28 февруари до 1 март от отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България. В него ще вземат участие ученически групи от 25 училища от цялата страна. Театралният фестивал е културно и образователно събитие с голям отзвук в..

обновено на 28.02.24 в 13:54

4 златни медала за брейк виртуозите от “Бляк Стайл Скуад”

Призови места в първото състезание от календара на Българска Брейк Федерация за 2024 г. и квоти за World Breaking Kidz спечелиха състезателите на  спортен клуб „Бляк Стайл Скуад“ с треньор Христо Андонов. Брейк-виртуозите трябваше да премерят сили с около 100 от най-добрите състезатели в страната.  Бургаският клуб спечели общо 4 златни медала, 2..

публикувано на 28.02.24 в 13:47

Ясни са финалистите в конкурса за млади изпълнители „Бургас и морето“

Ясни са музикантите, които продължават към финалния етап на конкурса за млади изпълнители „Бургас и морето“, съобщават от Общината. Това са  Дарина Маркова, Кристиана Кирилова, Кристиан Грънчаров, Максим Ялнъзов, Мария Великова, Натали Ангелова, Соня Вангелова, Теодора Велева и групите "Scarlet Clouds" и "Fifth Hour". Десетки изпълнители се явиха..

публикувано на 28.02.24 в 13:17

Отлага се спектакълът на Камелия Тодорова „Моят глас“

Поради внезапно заболяване, обявеното за днес, 28.02.2024 г., от 19.00 ч. в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК - Бургас представяне на авторския музикален спектакъл „Моят глас“ на Камелия Тодорова се отлага. Това съобщават организаторите на събитието. Новата дата за събитието в град Бургас ще бъде обявена допълнително.

публикувано на 28.02.24 в 12:41

Историческия музей в Бургас представя "Капризите през Античността"

По повод осми март в археологическата експозиция на РИМ-Бургас ще се представи изложбата: „КАПРИЗИТЕ ПРЕЗ АНТИЧНОСТТА. ПОГЛЕДНИ ОГЛЕДАЛОТО“ . От древността до днес, огледалата са едни от най-често използваните тоалетни принадлежности. През хилядолетията за изработването им са прилагани различни техники и са ползвани разнообразни..

публикувано на 28.02.24 в 12:16

Бургаският държавен архив пази снимки и документи, свързани с поета Христо Фотев

БНР-Бургас отбелязва 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“. В нея са включени изложба, музикално - поетичен спектакъл и поредица от подкасти със спомени за твореца. БНР-Бургас подготвя изложба за Христо Фотев пред Морското Казино В..

публикувано на 28.02.24 в 10:30

"Дамски гамбит"-изложба комплимент към жените художнички

Над 30 художнички от цялата страна участват в изложбата "Дамски гамбит" в Бургас. Форматът е прощъпулник и е комплимент към нежния пол в професията, поясни председателят на Дружеството на бургаските художници Добрин Вътев: "Даваме поле за изява на дамите да представят своите търсения и виждания без ограничения. Жанровете са разнообразни, но..

обновено на 27.02.24 в 15:15