Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво трябва да внимават студентите при резервациите за 8-и декември?

Автор:
Снимка: архив

Хората трябва да познават и защитават правата си, заяви пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация “Активни потребители“. Той посъветва младите хора, които имат оплаквания от качеството на туристическата услуга, предоставяна за Студентския празник - 8 декември, да настояват да получат обещаното. 

"Винаги имаме договор, дори и да не е писмен. Обещаното трябва да се изпълнява. В случай че условията не са добри, трябва да търсим компенсация - най-често отбив от цената или допълнителна услуга

Има вариант, при който може да сезираме институциите за нелоялна търговска практика, защото са ни подвели относно състоянието на обекта. 

В туризма често се случват неуредици. Трябва да се научим да събираме доказателства и да снимаме всичко, което не е било така, както трябва, а след товада се обръщаме към институциите". 

Николов смята, че студентите, които сега решат да направят резервации, ще срещнат затруднения. 

"Обикновено хубавите обекти са ангажирани от лятото".

Той посочи, че има два начина на ангажиране.

"Единият е през туристическа агенция, където имаме сериозни права по Закона за туризма. Другият вариант е самостоятелно - през платформа или пряк контакт със собственика.

При всички случаи има договор, в който трябва да гледаме внимателно условията - дали има някаква възможност за гъвкавост, дали цената се плаща предварително. 

Един специфичен проблем в България е, че тези обекти много рядко са отоплени предварително. Сега не  е активен сезон и там, където не работят,  а се отваря само за празниците, всяка година имаме оплаквания, че хората отиват, но е студено. Никой не е пуснал предварително отоплението. 

В КЗП има много удобна онлайн форма за подаване на жалба". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Чести дефекти в устройствата за отчитане на корабите затрудняват рибарите

Рибарски сдружения сигнализират за чести дефекти в устройствата за докладване на уловите на корабите. По тяхна инициатива се проведоха две срещи по темата с ръководството на ИАРА - във Варна и в Бургас. „От известно време, съгласно изискванията на Регламента на Европейския съюз, всеки риболовен излет се докладва още при стартирането...

обновено на 27.02.24 в 11:11
архив

Нов обрат по казуса с картиранeто на дюните край "Каваците"

Нов обрат по казуса с картиранeто на пясъчните дюни край къмпинг "Каваци – север" в непосредствена близост до плажната ивица. След последното 4-о поред обследване на терена, извършено през лятото, областният управител на Бургас Пламен Янев отказва да приключи процедурата и да одобри решението на експертната комисия. Той ще предложи на МОСВ да бъде..

публикувано на 26.02.24 в 11:38

Три институции започват съвместни проверки на плавателни съдове

От началото на лятото стартират проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове по родното Черноморие. Действията ще се извършват от представители на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Целта е да се ограничи навлизането на джетове в защитени зони, но и..

публикувано на 25.02.24 в 10:00

За и против промените в платеното паркиране в Бургас

  Нова наредба за платено паркиране предстои да бъде приета в Бургас. Неотдавна Пламен Димитров от Общинско предприятие „Транспорт“ представи идеята на местната администрация на кръгла маса. Въвежда се т.н червена зона-супер център, разширява се обсегът й и  се въвежда лимитиран престой в нея от три часа. Заплащането ще е два часа,  ще се..

обновено на 24.02.24 в 16:00

1 729 заявления са подадени за подпомагане по интервенциите в сектор „Пчеларство“

Приключи приемът на заявления за подпомагане по интервенциите в сектор „Пчеларство“, съобщиха от Държавен фонд" земеделие". Той се провежда в периода от 8 до 22 февруари 2024 г. през Системата за електронни условия.   Приети са 1 729 заявления с общ размер на заявената финансова помощ 8 047 654 лева. Най-висок е интересът на..

публикувано на 24.02.24 в 13:15

Скок на ранните записвания за летния сезон

По данни на туроператорите, отбелязваме скок на ранните записвания. Ние правим всичко, което можем да помогнем на туроператорите да представят и популяризират страната ни, заяви  министърът Зарица Динкова, цитирана от министерството на туризма. Тя подчерта, че това се дължи на направените реформи. Министърът на туризма заяви, че през..

публикувано на 24.02.24 в 12:45
ТД на НАП в Бургас, архив

Работодателите подават справки за изплатени доходи на физически лица

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2023 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят по електронен път в НАП справки за платените суми.  От миналата година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, напомнят..

публикувано на 23.02.24 в 11:21