Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво трябва да внимават студентите при резервациите за 8-и декември?

Автор:
Снимка: архив

Хората трябва да познават и защитават правата си, заяви пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация “Активни потребители“. Той посъветва младите хора, които имат оплаквания от качеството на туристическата услуга, предоставяна за Студентския празник - 8 декември, да настояват да получат обещаното. 

"Винаги имаме договор, дори и да не е писмен. Обещаното трябва да се изпълнява. В случай че условията не са добри, трябва да търсим компенсация - най-често отбив от цената или допълнителна услуга

Има вариант, при който може да сезираме институциите за нелоялна търговска практика, защото са ни подвели относно състоянието на обекта. 

В туризма често се случват неуредици. Трябва да се научим да събираме доказателства и да снимаме всичко, което не е било така, както трябва, а след товада се обръщаме към институциите". 

Николов смята, че студентите, които сега решат да направят резервации, ще срещнат затруднения. 

"Обикновено хубавите обекти са ангажирани от лятото".

Той посочи, че има два начина на ангажиране.

"Единият е през туристическа агенция, където имаме сериозни права по Закона за туризма. Другият вариант е самостоятелно - през платформа или пряк контакт със собственика.

При всички случаи има договор, в който трябва да гледаме внимателно условията - дали има някаква възможност за гъвкавост, дали цената се плаща предварително. 

Един специфичен проблем в България е, че тези обекти много рядко са отоплени предварително. Сега не  е активен сезон и там, където не работят,  а се отваря само за празниците, всяка година имаме оплаквания, че хората отиват, но е студено. Никой не е пуснал предварително отоплението. 

В КЗП има много удобна онлайн форма за подаване на жалба". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марин Киров: В наредбата за свободно къмпингуване има неясноти, но Община Царево я подкрепя

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване. Те посочват, че предишната версия е събрала над 600 отрицателни становища. Според тях тя няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в страната. От..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

НС: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха...

публикувано на 26.07.24 в 14:12

Плажовете в Приморско са препълнени от туристи

Северният плаж на Приморско беше препълнен от туристи преди дни. Кадрите с летовниците разпространи в социалните мрежи хотелиерът от морския град Здравко Василев. Според него, подобен наплив от туристи този плаж не помни от десетилетие.   „Израснал съм на този плаж и го помня в този вид. Винаги е бил в този вид. Винаги е бил..

публикувано на 26.07.24 в 13:42

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването. Това заяви председателят на Българското кемпер общество Йордан Ибришимов. Той алармира, че представители на общността не са поканени на работната среща на междуведомствената група тази седмица, която излезе със срок до 1 август да бъдат обобщени предложенията и..

обновено на 26.07.24 в 11:59

Николай Киров: Земеделците могат да загубят 100 млн. лева

Земеделците може да загубят 100 милиона лева, защото процедурата по прием на документи за проекти за поливните площи не е започнала, съобщи председателят на бургаския съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Причината е разминаване в данните. Информацията на хартия е от преди 20 години, тези терени сега не са поливни, поясни той:..

обновено на 25.07.24 в 18:15
Министър Тахов обеща спешно да бъдат осигурени обезщетения за хората от пострадалите села.

Земеделските служби в опожарените райони започват приема на заявления за форсмажор

Общинските служби  „Земеделие“ в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат от утре заявления за форсмажорни обстоятелства във връзка с кандидатстването за подпомагане за Кампания 2024 и уведомления за възникналите пожари, съобщи Министерството на земеделието.  С цел облекчаване на административната тежест служителите на Държавен..

публикувано на 25.07.24 в 17:23
Данъчна проверка. Снимката е илюстративна.

Още седмица за деклариране и плащане на данъците за второто тримесечие

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация за второто тримесечие, припомни НАП.  Това е и последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета. Най-бързо и..

публикувано на 25.07.24 в 13:25