Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 фирми в цялата страна са наели бежанци на работа

| обновено на 07.12.23 в 14:35

Над 100 фирми в цялата страна дават възможност на бежанци да изкарват сами своята прехрана и да се адаптират в новата си родина. Това показва статистиката на кариерния център на благотворителната организация „Каритас – България“. Борислав Дамянов, ръководител на центъра информира, че от 7 години те помагат в процеса на намиране на работа.

"При първата вълна, трябваше да приемат позиции в търговски вериги и услуги, само и само да си намерят някаква работа. Вторият етап е насочен към това дори на променят професиите си, за да могат да работят по-квалифицирана работа. 

Основно жените са с хуманитарен профил, фризьорство, маникюр, козметици. Има доста учители. При мъжете, колкото и до скоро да бяха малко в България, искат да се реализират в инженерни специалности. И за тях е най-трудно да им намерим работа, защото те не са толкова разпространени", информира той. 

Според Борислав Дамянов, не само намирането на работа на бежанците, а и възможността за преквалификация и обучение по български език, са важни при успешната реализация на пазара на труда. Той е на мнение, че в началото, работодателите често са имали предразсъдъци към бежанците.

"Те всички мислят, че те са тук за малко и ще си тръгнат. Но вече имаме достатъчно компании, с които през годините успяхме да докажем, че те не са по-малко стойностни работници. Виждаме и наши дългогодишни партньори, които предоставят подкрепа в тази насока. 

В Бургас работим и с някои болнични заведения, верига супермаркети. Нашите плюсове, които да представим пред работодателите са, че хората са много по-отговорни. Когато преминават от режим на оцеляване, към режим на адаптация, те са много по-амбицирани да работят", категоричен е Дамянов.


През тази седмица се състоя и първата церемония, в която се отличиха фирми, помогнали на украинските бежанци да се реализират на пазара на труда. Те бяха раздадени в категориите: „възможности за развитие“, „устойчива заетост“ и „индивидуален подход при наемането на бежанци“. Събитието уважи и областният управител Пламен Янев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31

Близо 50 000 фирми от Бургаска област обявиха доходите си пред НАП

Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. На 30 юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък. До края на юни самоосигуряващите се лица,..

публикувано на 15.05.24 в 12:41

Георги Гвоздейков: 100 млн. лева са инвестирани в бургаския регион за транспортна свързаност

Представители на Европейската комисия , заедно с Министъра на транспорта и съобщенията и кмета на Бургас Димитър Николов обсъдиха реализираните проекти, финансирани с европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020.  Те направиха обиколка из града и засадиха дръвче на площад "Тройката". На събитието присъстваха служебният..

обновено на 14.05.24 в 22:09

Дефицит на специалисти със средно образование в бургаско

Голям е дефицитът на кадри със средно образование. Пазарът изпитва огромна нужда от такива специалисти в момента. Това съобщи заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Станимир Апостолов:  "Заетите в туристически бранш са основно среднисти-рецепционисти, готвачи, аниматори. Средни кадри са необходими в мебелната..

обновено на 14.05.24 в 14:58

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на..

публикувано на 14.05.24 в 11:37

„Пристанище Бургас“ ЕАД с нов директор

„Пристанище Бургас“ ЕАД има нов директор, съобщава Maritime.bg. Това е Янко Мелконян. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е освободил  дългогодишния началник на порта Диян Димов миналата седмица. Той беше начело на бургаското пристанище от 2010 година до юли 2013 и от октомври 2014 до настоящия момент, припомня..

публикувано на 13.05.24 в 18:28