Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5 млн. лв. за земеделците, достигнали тавана по украинската помощ

Автор:
Снимка: БТА

Държавен фонд "Земеделие" изплати над 5 009 527 лв. на земеделските стопани, които бяха достигнали тавана по украинската помощ. Това става ден след като Управителният съвет на ДФЗ гласува актуализиране на тавана за подпомагане по украинската помощ от 250 000 евро на 280 000 евро.

Средствата получиха 92-ма земеделски производители по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2023 г.

При определянето на плащането към стопаните се отчита и подпомагането, което те са получили от март 2022 г. до декември 2023 г. по схемата за държавна помощ.

Новият таван от 280 000 евро се прилага по вече миналия прием по схемата.

Припомняме, че на 21.11.2023 г. Европейската комисия публикува Съобщение на Комисията за изменение на Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Решението беше получено след проведени срещи на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.

На 21.11.2023 г. схемата за държавна помощ беше пренотифицирана с нов номер в регистъра на държавните помощи (SA. 110212), като срокът за прилагане на помощта беше удължен до 30.06.2024 г., а максималният интензитет на помощта бе увеличен на 280 000 евро, според изменението на Временната рамка. На 29.11.2023 г. ЕК одобри изменението на схемата за държавна помощ, като постанови положително решение от службите на ЕК за съвместимост на мярката с правилата за държавни помощи.

След взимане на политическо решение за разпределение на остатъка от 39 266 369 лв. същите ще бъдат разплатени с решение на УС на  „Земеделие“ до края на годината.


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станимира Господинова, ОИЦ Бургас

ОИЦ: До 20 март приемат идейни проекти по програмата ИНТЕРРЕГ

Отворена е към момента програмата за набиране на идейни проекти по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Това каза за БНР Бургас експертът в Областния информационен център - Бургас Станимира Господинова.  Нейната насоченост е към укрепване на териториалното сближаване на трансграничния регион, чрез повишаване на..

публикувано на 22.02.24 в 15:13

Ремонтът на летището в Бургас няма да е в активен сезон

Все още не е одобрен ремонтът на летището в Бургас , който ще се осъществи вероятно през 2025 година. Това се казва в официална позиция към медиите на концесионера на летището в Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД. От там посочват, че "предстоящият ремонт е в начален етап на планиране". Припомняме, че през вчерашния ден се проведе..

публикувано на 22.02.24 в 13:09

Летният сезон през тази година ще бъде предизвикателство

Летният сезон за поредна година ще бъде предизвикателство, каза Павлина Русева – от туроператорска агенция. Тя посочи, че резервации има, но процесът е бавен и ще се надяват на заявки в последния момент: „Макар и да са отминали почти 4 години от Ковид пандемията, ние все още се възстановяваме. Някои наши конкуренти използваха този..

публикувано на 22.02.24 в 10:05

Кметът на Созопол с декларация срещу ВЕИ в морето

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев изпрати декларация до Министерски съвет и до Народното събрание срещу Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Според него той трябва да бъде отменен или съществено изменен. Искането на кмета е подкрепено със становища на Българската асоциация за туризъм и на браншовите..

публикувано на 22.02.24 в 09:01
Франк Кванте,

Морските общини са притеснени заради ремонта на летище Бургас

Припомняме, че от 7 март тази година летището в Бургас затваря за ремонт, който ще продължи до 30 март.  Форумът бе организиран от Сдружението „Рафаел - инфо, култура и туризъм“.

обновено на 21.02.24 в 18:31

Общинският съвет в Созопол с декларация срещу законопроекта за вятърни перки в морето

Общинските съветници в Созопол се обявиха против законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Считаме, че той следва да бъде съществено изменен или оттеглен, се посочва в декларация, подписана от 15 общински съветници. В деловодството на Общинския съвет са постъпили становища от местни браншови организации в..

публикувано на 21.02.24 в 15:54
крепост Маркели

Частични разкопки и нови проекти в плановете на община Карнобат за крепостта Маркели

Частични разкопки и кандидатстване по нови проекти за по-голяма цялостна експозиция в крепостта Маркели предвижда община Карнобат.  Преди дни държавата предостави безвъзмездно средновековната крепост край града на местния Исторически музей за срок от 10 години. „Ние и досега се грижихме за крепостта Маркели, с известно прекъсване докато..

публикувано на 20.02.24 в 17:27