Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови декани и директори в университет „Проф. д-р Асен Златаров“

В държавния университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас бяха избрани новите декани на факултети и директори на колежи и департаменти. Всички те са доказани специалисти в своите области.

За декан на Медицинския факултет е избрана доц. д-р Румяна Янкова -Аврамова.


Тя е с 33 години стаж в Университета, била е ръководител катедра „Физиология, патофизиология, химия и биохимия“, зам.-декан на Медицински факултет и член на научния колектив на Национален център по биомедицинска фотоника - обект на Националната карта за научна инфраструктура.

Факултетът по обществено здраве и здравни грижи ще се управлява от доц. д-р Варвара Панчева. Тя успешно ръководи катедрата по Рехабилитационна и морска медицина, която осигурява висококачествена подготовка, квалификация и успешна реализация на професионалисти в областта на общественото здравеопазване и морската медицина.

Доц. д-р Янчо Христов е новият декан на Факултета по технически науки. От 2016 г. до момента той е ръководител катедра "Технологии, материали и материалознание". Ръководител е и на лаборатория "Аквакултури и биотехнологии" по проект „Трансграничните региони сътрудничат за СИН РАСТЕЖ“. Научните му интереси са свързани с извличане на ценни компоненти от отпадъчни продукти и синтез на нови материали в областта на силикатната промишленост.

Новият декан на Факултета по обществени науки е проф. д-р Румяна Папанчева.



Тя е магистър по информатика, има докторска степен по математика и приложение на математиката и е професор по педагогика – методика на обучението по математика в богата на технологии среда. Научните й интереси са свързани с дигитализацията на съвременното образование, прилагане на STEM подход, интегриране на образователна роботика и изкуствен интелект в съвременното училище.

Факултетът по природни науки също е с нов декан. Това е доц. д-р Александър Димитров. Той е доцент по „Екология и опазване на околната среда“ от 2017 г. и ръководител на същата катедра от 2018 г. Доц. Димитров е председател на Организационния комитет на Конференцията за ученици и студенти „Да мислим екологично за бъдещето“. Събитието е с конкурсен характер и е от календара на МОН за изява по интереси на децата и учениците. Конференцията е включена и в Общинска програма „Бургаски деца“. Новият декан е преподавател в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, както и в Технически университет – Варна. Участник е в европейски, национални и университетски проекти.

Доц. д-р Красимира Димитрова е избрана за втори мандат на поста директор на Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти.

 
През изминалия мандат Департаментът беше създаден и утвърден като ключова институция за квалификация на педагогически специалисти в страната, основно в областта на дигиталните компетентности. В настоящия момент екипът на доц. д-р Красимира Димитрова е водещ при квалификация на учители за работа с платформа "Дигитална раница" на МОН.

Доц. д-р Полина Милушева е новият директор на Техническия колеж към Университета.


Тя е дългогодишен преподавател в Техническия факултет на висшето училище. В началото на октомври доц. Милушева получи почетния знак на президента на Р България Румен Радев. Високото отличие ѝ беше връчено за значимия ѝ принос в отстояването на каузата на хората с редки заболявания в България, както и за осигуряването на информация и обучението на родителите на деца с дефицит на растежния хормон.

Доц. д-р Соня Ненчева е новият директор на Медицинския колеж към висшето училище. Тя е възпитаник на Медицински университет - Пловдив. През 2014 г. защитава докторска степен в Катедра "Социална медицина и обществено здраве", научна специалност "Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията". През 2016 г. се премества в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" като асистент към Катедра "Физиотерапия, рехабилитация и курортология", сегашната "Рехабилитационна и морска медицина". През 2019 г. става главен асистент, а през 2022 г. заема академичната длъжност Доцент.

На доц. д-р Веселина Атанасова беше гласувано доверие да управлява Колежа по туризъм. Тя е и ръководител катедра „Маркетинг и Туризъм“. Доц. Атанасова е преподавател в Професионално направление „Туризъм“ към Университета. Има висше икономическо образование - специалност „Маркетинг“; магистър по „Финанси“; доцент, доктор по Туризъм. В Колежа по туризъм преподава от 2010 г.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Сунгурларе ще участват в националния кръг на викторина за безопасност на движението

Първо място на областния кръг от националната викторина за безопасност на движението завоюва отборът на СУ „Христо Ботев" - Сунгурларе. С приз за второ място е отбора на ОУ „Любен Каравелов“ - Бургас. На трето място се класира отборът на ОУ "Антон Страшимиров“ - с. Дебелт, на четвърто място е за отбора на ОУ „Христо Ботев" - Поморие, а на пето място -..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Професионална гимназия по транспорт в Бургас с дебют на световно за водородни автомобили

Професионална гимназия по транспорт в Бургас направи своя дебют в световното състезание за водородни автомобили Hydrogen Grand Prix 2024. Учениците от 8 Б клас са специалност "Електрически превозни средства". В отбора се включват: Борислав Върбанов ,Теодор Пирьов-пилоти, Николай Павлов, Анастас Чакалов-механици и инж. Красимир Кънчев, който е..

публикувано на 26.04.24 в 14:31

Канят на празнична творилница в СУ "Христо Ботев" в Айтос

Пролетен празник „Шарен свят“ ще се проведе тази събота  в средно училище „Христо Ботев“ в Айтос .  Това е второто издание на инициативата.   Предвидено е в двора на училището да има творчески работилници по рисуване с пясък, изработване на великденски сувенири, оцветяване по шаблон и др. , съобщи организаторът му Лазарина..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

Над 200 ученици се включват в олимпиадата по информационни технологии

Над 200 ученици и 100 преподаватели от 32 града в страната пристигат в Бургас днес за финалния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии – НОИТ` 2024. Той ще се проведе от днес до 28 април в сградата на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Официалното откриване ще се състои на 26 април от 18.00 часа в зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:57
Снимката е илюстративна.

Преобразуват училището в кв. „Рудник“ от обединено в средно

Общинският съвет в Бургас одобри преобразуването на училище „Св. Климент Охридски” в кв. Рудник от Обединено в Средно. Промяната ще бъде в сила от следващата учебна година. Към момента в учебното заведение има 179 ученици в 10 паралелки от 1 до 10 клас от различни социални и етнически групи. Учебното заведение е единственото училище в кв...

публикувано на 25.04.24 в 12:00

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ в събота

Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура. Във времето от 11:00 до 14:00 часа екипът преподаватели в бакалавърската и магистърските програми от специалността ще е на разположение за консултации. На място ще може да бъде..

публикувано на 25.04.24 в 11:27

Общинските съветници приеха важно решение за новото училище в „Крайморие“

Общинските съветници подкрепиха следващата стъпка за изграждане на ново училище в кв. „Крайморие“. То  ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ и ще се намира на метри от морето. Това е възможно след като съветниците одобриха споразумението с ПК “Наркооп” да освободят част от съседния терен.  "Очаква се през лятото да се ползва от..

публикувано на 23.04.24 в 15:50