Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият график за движение на влаковете на „БДЖ" влиза в сила от днес

Новият график за движение на влаковете на „БДЖ" влиза в сила от неделя. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, осигурени са и удобни връзки между влаковете с възможности за пътуване между повече населени места, съобщават от дружеството. 
През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги. Превозът на пътници ще се извършва с общо 565 влака, от които: 89 бързи влака (8 от тях ще се движат само през летния сезон), 128 пътнически влака и 348 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.
С новото разписание е осигурен нов директен бърз влак от Свиленград за София, който ще тръгва в 05:45 ч. и ще даде възможност на населението за по удобно пътуване до столицата и обратно в рамките на деня, без да се налага прекачване в гарите. Първият влак по теснолинейката ще заминава с един час по-късно, с което се предоставя по удобна връзка с нощния влак от Бургас за София. По този начин се създава възможност на жителите от Югоизточна България да се възползват от по-ранно пристигане в курортите в Родопите, Рила и от подножието на Пирин за почивка и туризъм.

През следващия летен сезон отново е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София с връзки в Мездра и Горна Оряховица за пътуващите от Видин, Враца и Русе за Бургас и в обратното направление. Освен това е предвиден и нов сезонен дневен влак по маршрута София - Карлово - Бургас и обратно, като по този начин ще бъде създадена още една възможност за пътуване по най-натоварената и търсена лятна дестинация.

С новия график е предвидено движението и на 8 международни бързи влака. Запазва се всекидневното движение на влаковете между България и Турция с нощния влак по маршрут София - Халкали - София, както и директните вагони между Букурещ и Халкали в летния период, влаковете между България и Румъния чрез международната връзка по направлението София - Букурещ със сутрешния влак София - Варна с директни вагони за Русе и следобедния влак Русе - София с връзка в гара Русе за и от Букурещ. През летния период ще се запази движението на директни вагони по направлението София - Горна Оряховица - Букурещ - Горна Оряховица - София и Варна - Горна Оряховица - Букурещ - Горна Оряховица - Варна. Другата възможност за международна връзка между България и Румъния е по направлението София - Крайова, която се осъществява в гара Видин със сутрешния влак София - Видин и обедния Видин - София.


По публикацията работи: Петя Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят за три дни ул. "Велека" в Созопол заради ВиК ремонт

Спешен ВиК ремонт започва от днес на  ул. „Велека“ в Созопол, съобващат от общината. Улицата ще бъде затворена в следващите три дни. Движението ще бъде пренасочено през  улица „Одеса“ към улица „Ропотамо“. За собствениците на търговски обекти на ул. „Одеса“ до ул. „Вия понтика“ и  дистрибутори, ще бъде отворена ул. „Ропотамо“ до ул. „Одеса“.

обновено на 26.07.24 в 17:16

Пуснаха движението по ремонтирания път между двата портала на „Лукойл“

Отвориха за движение ремонтирания път между двата портала на нефтозавода.   Община Бургас осъществи проект за пълно обновление на останалата неремонтирана част от отсечката. Отново се въвеждат ограниченията за преминаване на тежкотоварни автомобили през бул. „Проф. Яким Якимов“ от 11 до 19 часа.  Трасето между двата портала на „Лукойл“ бе в..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Пострадалите от пожарите в боляровските села фермери от днес подават заявления за помощ

13 са семействата в боляровските села, които са останали без къщи след пожарите.Това са били техни основни жилища. Изготвени са индикативните оценки за стойността им. Търсят се 2 милиона лева. Те трябва да бъдат доразрушени и изградени наново. Над 40 са другите сгради, които са вили или втори къщи за собствениците им. Това отчете  днес на..

публикувано на 26.07.24 в 15:14

Прехвърлят държавен имот на община Созопол за изграждане на воден резервоар

Областният управител проф. Мария Нейкова ще прехвърли  на Община Созопол   правото на собственост върху държавен имот за реализиране на инвестиционен ВиК проект, информират от областната администрация. Върху близо 10 000 кв.м. ще се изгради водна камера-резервоар за чиста вода, за да се регулира денонощната неравномерност на консумацията на вода в..

публикувано на 26.07.24 в 14:48

Дадоха старт на реконструкцията на водопроводната мрежа в село Мамарчево

В боляроското село Мамарчево започна изграждането на нов водопровод, съобщават от общината. Строителната площадка за мащабната реконструкция бе открита вчера. Тя ще обхване 20 километра от старата ВиК мрежа в селището.  Заделени са средства за ремонт на  читалището в село Воден, предстои и изграждане на нови домове, близки до домашна среда за..

публикувано на 26.07.24 в 13:14
Централният бургаски пазар

Строежът на един от трите многоетажни паркинга във "Възраждане" е под въпрос

Под въпрос е строежът на единия от трите планирани от община Бургас многоетажни паркинга в жилищен комплекс „Възраждане“. Причината е възражение на повече от 50 собственици и наематели на жилищни имоти и търговски обекти в района, който се намира близо до пазара „Краснодар“.  Писмото им до кмета Димитър Николов и Общинския съвет е от 25 юли и..

публикувано на 26.07.24 в 11:02

Общинските съветници в Болярово ще дарят възнагражденията си на пострадалите от пожара

Съветниците от община Болярово ще дарят своите месечни възнаграждения на пострадалите от пожара в селата Воден и Крайново, съобщават от Общината.  Пред съветниците Христо Христов - кмет на общината съобщи ,че също дарява своята месечна заплата. Съветниците ще гласуват и допълнително финансово подпомагане.  Пет допълнителни точки ще разгледат съветниците..

публикувано на 26.07.24 в 10:39