Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият график за движение на влаковете на „БДЖ" влиза в сила от днес

Новият график за движение на влаковете на „БДЖ" влиза в сила от неделя. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, осигурени са и удобни връзки между влаковете с възможности за пътуване между повече населени места, съобщават от дружеството. 
През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги. Превозът на пътници ще се извършва с общо 565 влака, от които: 89 бързи влака (8 от тях ще се движат само през летния сезон), 128 пътнически влака и 348 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.
С новото разписание е осигурен нов директен бърз влак от Свиленград за София, който ще тръгва в 05:45 ч. и ще даде възможност на населението за по удобно пътуване до столицата и обратно в рамките на деня, без да се налага прекачване в гарите. Първият влак по теснолинейката ще заминава с един час по-късно, с което се предоставя по удобна връзка с нощния влак от Бургас за София. По този начин се създава възможност на жителите от Югоизточна България да се възползват от по-ранно пристигане в курортите в Родопите, Рила и от подножието на Пирин за почивка и туризъм.

През следващия летен сезон отново е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София с връзки в Мездра и Горна Оряховица за пътуващите от Видин, Враца и Русе за Бургас и в обратното направление. Освен това е предвиден и нов сезонен дневен влак по маршрута София - Карлово - Бургас и обратно, като по този начин ще бъде създадена още една възможност за пътуване по най-натоварената и търсена лятна дестинация.

С новия график е предвидено движението и на 8 международни бързи влака. Запазва се всекидневното движение на влаковете между България и Турция с нощния влак по маршрут София - Халкали - София, както и директните вагони между Букурещ и Халкали в летния период, влаковете между България и Румъния чрез международната връзка по направлението София - Букурещ със сутрешния влак София - Варна с директни вагони за Русе и следобедния влак Русе - София с връзка в гара Русе за и от Букурещ. През летния период ще се запази движението на директни вагони по направлението София - Горна Оряховица - Букурещ - Горна Оряховица - София и Варна - Горна Оряховица - Букурещ - Горна Оряховица - Варна. Другата възможност за международна връзка между България и Румъния е по направлението София - Крайова, която се осъществява в гара Видин със сутрешния влак София - Видин и обедния Видин - София.


По публикацията работи: Петя Михова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Шофирайте внимателно в участъците с мъгла

Има участъци в област Бургас, където тази сутрин има мъгла и намалена видимост, казаха за БНР Бургас от Областно пътно управление (ОПУ).  Мъгла има районите на Камено и Равнец, видимостта е до 50 метра. В бургаския участък на Автомагистрала „Тракия“ видимостта е до 200 метра.  На отделни места в района на пътния участък около Природозащитен център..

публикувано на 28.02.24 в 08:22

Без вода в Поморие в сряда

Водоснабдителното дружество в Бургас предупреди, че се налага спиране на водата в целия град Поморие на 28 февруари. Причината е авария на довеждащия водопровод и отстраняването ѝ. Водата ще бъде спряна от 8:00 до 18:00 часа В Бургас водоснабдяването на промишлен водопровод от Помпен свят посока града също ще бъде нарушено до четвъртък...

обновено на 28.02.24 в 07:35

Подписка срещу касирането на изборите за Сливенски митрополит в Бургас

Над 120 души са се подписали досега  срещу  касирането на изборите за Сливенски митрополит в Бургас. Това са миряни и свещеници, обясни организаторът й Ангел Куцаров. Той е свещеносител и църковен певец. Подписката беше днес за няколко часа в храм"Св. св Кирил и Методий". Такива вече има в Поморие и Ахтопол, протест имаше вчера и в Сливен...

публикувано на 27.02.24 в 16:08

БЧК-Бургас: Трудна, но успешна бе изминалата година

Като трудна, вълнуваща и успешна определи изминалата година Татяна Минкова областен председател на БЧК-Бургас. На традиционното отчетно събрание тя припомни основните случаи, по които са работили. Над 500 кашона с хранителни продукти е събрала бургаската структура за пострадалите от земетресенията в Турция. Над 27 хил. украинци са били..

публикувано на 27.02.24 в 14:37

Проф. Петко Петков с публична лекция „Договорите от 19 в., които орисаха България“

Публична лекция „Договорите от 19 в., които орисаха България“ ще представи проф. д-р Петко Ст. Петков от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието се организира от Община Бургас и Регионален исторически музей – Бургас по случай 3 март – Националния празник на Република България. В настоящата лекция погледът на историка е..

публикувано на 27.02.24 в 12:01

Видеокамери ще следят пътническия поток в Малко Търново

Чрез видеонаблюдение ще се следят хората, които влизат и излизат от всяко едно село в община Малко Търново, това съобщи кметът Илиян Янчев: „Общината разработи и в момента започва изпълнението на проект който ще осигури видеонаблюдение, което да следи влизащите и излизащите от всяко едно село.“ Той посочва, че мигрантският поток в..

публикувано на 27.02.24 в 11:41

12 села в Ямболско с нарушено водоподаване

12 села в общините Тунджа и Стралджа са с нарушено водоподаване, заради аварирал  водопровод на група "Бакаджик",информират от ВиК - Ямбол. Екипи работят за отстраняване на повредата. Поради аварията днес и утре е възможно да бъде нарушено водоподаването в селата Калчево, Козарево, Победа, Челник, Сламино, Каравелово, Тамарино, Войника, Саранско,..

публикувано на 27.02.24 в 10:27