Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 36 млн. лева предлагат да бъдат заложени за сметосъбирането в Бургас през 2024 г.

Над 36 млн. лева са средствата, заложени в план-сметката за събиране, транспортиране и третиране на битовите отпадъци през 2024 г. в община Бургас. Парите са с около седем милиона лева повече от тези през настоящата година, но увеличението е свързано с промяна на цените на услугите,  става ясно от докладната записка, внесена от кмета Димитър Николов. 

Увеличения се предвиждат в редица дейности. За механизираното метене на улици, булеварди, тротоари и други места за обществено ползване планираните средства са 2 360 723 лв. или с близо 500 хиляди лв. повече от планираните за 2023 г. Увеличението на разходите е в резултат на увеличението на  обема на работата с 18%, се казва в документа.

Повече ще са парите и за отпадъците, събирани от кошчета, ръчно метене на улици, тротоари, алеи и спирки - малко над 150 хиляди. За извършване на специализирано измиване с пароструйка на графити, полепнали дъвки по уличната настилка и др. трудно почистващи се замърсявания на улици, булеварди и тротоари са планирани средства в размер на 1 896 363 лв., което е с 213 205лв. повече от тази година.

Запазва се обаче размерът на средствата за събиране на био-отпадъци,  като  там са заложени  90 684 лв. Няма да се увеличават разходите и за поддържане на чистотата на паркове, градини и др. зелени площи. За там са планирани 1 200 000 лв.

Увеличение няма и при заложеното за зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа, извън територията на града, както и за почистване на нерегламентирани сметища и плажни ивици, извън концесии.

План-сметката предвижда още средства за самото третиране на отпадъците  и поддържането на депата.

Докладната записка предстои да бъде гласувана на следващото заседание на местния парламент. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станимира Господинова, ОИЦ Бургас

ОИЦ: До 20 март приемат идейни проекти по програмата ИНТЕРРЕГ

Отворена е към момента програмата за набиране на идейни проекти по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Това каза за БНР Бургас експертът в Областния информационен център - Бургас Станимира Господинова.  Нейната насоченост е към укрепване на териториалното сближаване на трансграничния регион, чрез повишаване на..

публикувано на 22.02.24 в 15:13

Ремонтът на летището в Бургас няма да е в активен сезон

Все още не е одобрен ремонтът на летището в Бургас , който ще се осъществи вероятно през 2025 година. Това се казва в официална позиция към медиите на концесионера на летището в Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД. От там посочват, че "предстоящият ремонт е в начален етап на планиране". Припомняме, че през вчерашния ден се проведе..

публикувано на 22.02.24 в 13:09

Летният сезон през тази година ще бъде предизвикателство

Летният сезон за поредна година ще бъде предизвикателство, каза Павлина Русева – от туроператорска агенция. Тя посочи, че резервации има, но процесът е бавен и ще се надяват на заявки в последния момент: „Макар и да са отминали почти 4 години от Ковид пандемията, ние все още се възстановяваме. Някои наши конкуренти използваха този..

публикувано на 22.02.24 в 10:05

Кметът на Созопол с декларация срещу ВЕИ в морето

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев изпрати декларация до Министерски съвет и до Народното събрание срещу Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Според него той трябва да бъде отменен или съществено изменен. Искането на кмета е подкрепено със становища на Българската асоциация за туризъм и на браншовите..

публикувано на 22.02.24 в 09:01
Франк Кванте,

Морските общини са притеснени заради ремонта на летище Бургас

Припомняме, че от 7 март тази година летището в Бургас затваря за ремонт, който ще продължи до 30 март.  Форумът бе организиран от Сдружението „Рафаел - инфо, култура и туризъм“.

обновено на 21.02.24 в 18:31

Общинският съвет в Созопол с декларация срещу законопроекта за вятърни перки в морето

Общинските съветници в Созопол се обявиха против законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Считаме, че той следва да бъде съществено изменен или оттеглен, се посочва в декларация, подписана от 15 общински съветници. В деловодството на Общинския съвет са постъпили становища от местни браншови организации в..

публикувано на 21.02.24 в 15:54
крепост Маркели

Частични разкопки и нови проекти в плановете на община Карнобат за крепостта Маркели

Частични разкопки и кандидатстване по нови проекти за по-голяма цялостна експозиция в крепостта Маркели предвижда община Карнобат.  Преди дни държавата предостави безвъзмездно средновековната крепост край града на местния Исторически музей за срок от 10 години. „Ние и досега се грижихме за крепостта Маркели, с известно прекъсване докато..

публикувано на 20.02.24 в 17:27