Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Св. Николай Чудотворец" - най-големият православен храм в Ямбол, се нуждае от ремонт

Най-големият православен храм в Ямбол - църквата  "Св. Николай Чудотворец", се нуждае от ремонт. Предстои да бъде обявена и дарителска кампания за набиране на средства. 

Все още няма яснота каква сума ще е необходима за извършването на ремонтните дейности, тъй като в момента се подготвя техническият проект, уточни архиерейският наместник на Ямболската духовна околия архимандрит Димитрий:

"Отделят се основите, разцепват се настрани, трябва да ги укрепим. Ще разчитаме на дарения, на помощ от Митрополията. Има храмове, които имат по-голямо количество земи, отдават под наем, получават някакви средства, ние нямаме такива.“

Изцяло с дарения се обновява и иконостасът в храма. Реставрирани са иконите от т. нар. царски ред.

Отзовали са се много миряни, но основната част от сумата е предоставила жена от град Елхово, пожелала анонимност.

Събирането на средствата продължава за реставрацията на малките икони от горния ред на иконостаса, фреските, както и за нов полилей в църквата.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без вода в Поморие в сряда

Водоснабдителното дружество в Бургас предупреди, че се налага спиране на водата в целия град Поморие на 28 февруари. Причината е авария на довеждащия водопровод и отстраняването ѝ. Водата ще бъде спряна от 8:00 до 18:00 часа В Бургас водоснабдяването на промишлен водопровод от Помпен свят посока града също ще бъде нарушено до четвъртък...

обновено на 28.02.24 в 07:35

Подписка срещу касирането на изборите за Сливенски митрополит в Бургас

Над 120 души са се подписали досега  срещу  касирането на изборите за Сливенски митрополит в Бургас. Това са миряни и свещеници, обясни организаторът й Ангел Куцаров. Той е свещеносител и църковен певец. Подписката беше днес за няколко часа в храм"Св. св Кирил и Методий". Такива вече има в Поморие и Ахтопол, протест имаше вчера и в Сливен...

публикувано на 27.02.24 в 16:08

БЧК-Бургас: Трудна, но успешна бе изминалата година

Като трудна, вълнуваща и успешна определи изминалата година Татяна Минкова областен председател на БЧК-Бургас. На традиционното отчетно събрание тя припомни основните случаи, по които са работили. Над 500 кашона с хранителни продукти е събрала бургаската структура за пострадалите от земетресенията в Турция. Над 27 хил. украинци са били..

публикувано на 27.02.24 в 14:37

Проф. Петко Петков с публична лекция „Договорите от 19 в., които орисаха България“

Публична лекция „Договорите от 19 в., които орисаха България“ ще представи проф. д-р Петко Ст. Петков от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието се организира от Община Бургас и Регионален исторически музей – Бургас по случай 3 март – Националния празник на Република България. В настоящата лекция погледът на историка е..

публикувано на 27.02.24 в 12:01

Видеокамери ще следят пътническия поток в Малко Търново

Чрез видеонаблюдение ще се следят хората, които влизат и излизат от всяко едно село в община Малко Търново, това съобщи кметът Илиян Янчев: „Общината разработи и в момента започва изпълнението на проект който ще осигури видеонаблюдение, което да следи влизащите и излизащите от всяко едно село.“ Той посочва, че мигрантският поток в..

публикувано на 27.02.24 в 11:41

12 села в Ямболско с нарушено водоподаване

12 села в общините Тунджа и Стралджа са с нарушено водоподаване, заради аварирал  водопровод на група "Бакаджик",информират от ВиК - Ямбол. Екипи работят за отстраняване на повредата. Поради аварията днес и утре е възможно да бъде нарушено водоподаването в селата Калчево, Козарево, Победа, Челник, Сламино, Каравелово, Тамарино, Войника, Саранско,..

публикувано на 27.02.24 в 10:27

Община Ямбол спря приема на заявки за празничния базар „Кукерландия 2024“

В края на отминалата седмица Община Ямбол спря приема на заявления от страна на търговци и занаятчии за участие в празничния базар „Кукерландия 2024“. Причината е големият интерес към международния маскараден фестивал и изчерпване на предвидените места.  Срокът за подаване на заявления беше днес, 27 февруари, но общинска администрация прекрати приема..

публикувано на 27.02.24 в 09:35