Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ето кои са най-добрите български хижи за 2023 г.

Хижа „Мазалат“
Снимка: Facebook /Хижа Мазалат

Над 25 хиляди българи са гласували в приключилия преди дни конкурс "Хижа на годината – 2023". За престижното отличие се състезаваха 70 хижи и заслони, разположени в някои от най-красивите кътчета на българските планини. Идеята на организаторите от списание "360" е да се популяризира планинският туризъм у нас, който през последните години преживява истински разцвет.

Хижите в България не могат да бъдат поставени под общ знаменател, тъй като са много различни една от друга – не само по местоположение и достъпност, но и като условия за отдих и обслужване, твърди Полина Димитрова – бивш хижар и част от екипа на инициативата. Затова конкурсът "Хижа на годината – 2023 "беше проведен в 8 категории.

"Печеливш в категория за хижа без достъп с автомобил и лифт е "Мазалат", която е доста известна сред планинарите и туристите. Намира се в Стара планина и предлага много добри условия за настаняване. От нея се разкрива прекрасна гледка към цялата планина. Много специална категория беше  "Най-добра хижа рестарт", която се присъжда за възстановяване на изоставена хижа. Наградата получи хижа "Белмекен" в Рила. Новият ѝ стопанин полага сериозни усилия да я обнови и да посреща туристи, дори и през зимните месеци. В категорията за най-устойчиви еко практики бяха номинирани хижи, които полагат сериозни усилия за опазване на околната среда и които пестят природните ресурси. На много места, поради липса на ток, се използват дърва за огрев през зимата. В тази категория бе отличена хижа "Амбарица" в Троянския Балкан" – каза Полина Димитрова.

Хижа  „Амбарица“

Призът за най-добрата хижа, достъпна с автомобил или с лифт отиде при "Партизанска песен" – също в Стара планина, а като най-чиста се открои "Беласица" в едноименната планина. И понеже всеки турист, след дълъг преход на чист въздух, мечтае да стигне до място, където да се подкрепи с нещо топло и вкусно, ето и хижата с най-добрата кухня:

Хижа „Момчил юнак“

"Тук имахме много интересни номинации – казва Полина Димитрова. – Но първото място спечели хижа "Момчил Юнак" в Родопите. Там нестандартното е, че хижарите са младо семейство, като мъжът е от аржентински произход. И те предлагат интересна и различна кухня, която обхваща не само българските традиционни ястия, а и някои по-екзотични гозби. Но специалитетът на хижата е родопският пататник, който се оценява много високо от туристите."

Все повече млади хора предприемат пътуване в планината и преоткриват красивата българска природа, смята Полина Димитрова.

"Това се възроди като движение след трудните години на ковид пандемията. Може би тогава хората разбраха, че трябва да прекарват повече време сред природата, за да са по-здрави. Докато бях хижарка, съм посрещала много млади хора от България и чужбина. Чужденците проявяват огромен интерес към планините ни. Те пристигат  много добре информирани, но разчитат също на хижарите да ги упътят и да им покажат най-добрите и безопасни маршрути."

Заслон „Спано поле”

В конкурса "Хижа на годината" бяха отличени и два заслона – "Спано поле" в Пирин, предлагащ комфортни бунгала и комфортният заслон "Велийца" близо до едноименния връх в Родопите.

Снимки: Facebook /Хижа Мазалат, ambaritsa.hiji.eu, Facebook / Хижа „Момчил юнак“, gowhere.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посрещнаха милионния пътник на Летище Бургас (ОБНОВЕНА)

4%  е очакваният ръст на полетите на летище Бургас тази година. Щеффи Круспе е милионният пътник на летището през туристическия сезон. Тя беше посрещната с подаръци и сувенири от ръководството на морската аерогара. Щеффи Круспе пристигна от Лайпциг с полет на авиокомпанията „Елекра еъруейс“.  Над 50% ръст бележат немските туристи по Южното..

обновено на 31.07.25 в 17:55

Бургаското летище посреща милионния турист за сезона

Ръководството на бургаското летище, тържествено, ще посрещне милионния турист  за този сезон.  Той ще пристигне в следобедните  часове с полет от Лайпциг на авиокомпанията "Електра еъруейс".  С една седмица по-рано в сравнение с миналата година, както и за първи през месец юли за последните 6 години, ще бъде посрещнат милионният пътник.  Близо 70% е..

публикувано на 31.07.25 в 07:32

Удължиха срока за въвеждане на двойното етикетиране

Парламентът въвежда засилен контрол върху цените за 12 месеца - от 8 август 2025 до 8 август 2026 година. Промените в Закона за въвеждане на еврото бяха приети окончателно на второ четене. Ще има гратисен период за бизнеса от два месеца - до 8 октомври, до когато трябва да въведат двойното етикетиране и касовите бележки с цени в лева и евро...

публикувано на 30.07.25 в 14:34

Елена Иванова, хотелиер: Очакваме ръст на туристите в Слънчев бряг (ВИДЕО)

Ръст на туристи ще отчете това лято най-големият български курорт Слънчев бряг. Прогнозата е на хотелиера и член на Управителния съвет на „Съюза на собствениците“ Елена Иванова: " На 100% е запълнен капацитатът на хотелите. Отчита се ръст, ранните записвания за този сезон бяха изненадващо добри. Търсенето в момента не е спаднало, търсят се..

обновено на 30.07.25 в 11:41

Винопроизводители очакват по-слаби добиви на грозде тази година

317 нови инвестиции са реализирани в лозаро-винарския сектор, субсидирани с 38 млн. лв. Това показват данните на Държавен фонд „Земеделие“ за периода 2023-2027 година, които обяви в Бургас заместник изпълнителният му директор Димитър Горов. По Плана за възстановяване и устойчивост са изплатени до момента 196 млн. лв., с които са реализирани..

публикувано на 29.07.25 в 11:45

Зърнопроизводителите са притеснени от ниските изкупни цени

Добра е реколтата на зърнените култури в Бургаско, но земеделските стопани са притеснени от ниските изкупни цени. Жътвата приключи навсякъде в региона, като въпреки сушата добивите са задоволителни - съобщи Николай Киров, председател на местния Съюз на зърнопроизводителите.  „ Добивите при пшеницата са около 500 кг от декар, на места и..

публикувано на 29.07.25 в 10:00

Корабни места на пристанище Бургас се превръщат във водна променада

Част от местата на бургаското пристанище поради ниско газене ще бъдат трансформирани в зона с обществен достъп.  Предвижда се създаването на водна променада. Това съобщи по време на заседание на Комисията по туризъм транспортният министър Гроздан Караджов. Така вицепремиерът потвърди, че все още е на дневен ред проекта, за който отдавна се..

обновено на 28.07.25 в 16:48