Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложение за Бургас:Такса битови отпадъци се вдига с 30%, синята зона става 1.30 лв през 2024

Предложение за обсъждане в общинските комисии е внесъл кметът Димитър Николов. Според него се завишават редица такси. Сред тях тази за битови отпадъци, наемите на общинските жилища, за синята зона, наемите на зали и цената на часовете за тренировки по различни спортове. Вдигат се входните такси за някои културно-туристически обекти. Повишават се цените за рекламна дейност, която може да бъде извършвана на общинска територия.

Причините за вдигането на таксата за битови отпадъци е мотивирана така:

"В Община Бургас таксата за жилищни имоти не е променяна от 2009г., когато поради увеличението на  данъчни оценки и с цел намаляне на финансовата тежест на гражданите,  от 1.2‰ стана 1‰. От тази далечна година икономическата обстановка е коренно променена. Разходите за услугите по организирано поддържане на чистота за този много дълъг период са увеличени и въпреки усилията за повишаване на събираемостта е невъзможно да бъдат осигурени  необходимите средства при запазване на досегашните ставки.

По данни от извършения от НСОРБ анализ за размера на ставките за данъци и такси, тези в Община Бургас са под средните за страната, като за жилищните имоти осредненият минимален осреднен размер на таксата битови отпадъци е 1,9‰. 

Имайки предвид различния коефициент за местоположение във формулата за определяне размера на данъчните оценки за различните градове, беше направено сравнение в размера на заплащаната такса битови отпадъци за жилище от сто кв.м. в различните градове: за София – 227 лв., Варна – 132 лв., Бургас – 103 лв., Стара Загора – 144 лв., Пловдив – 160 лв. Което налага извода, че таксата битови отпадъци за жилищни имоти за град Бургас е на едно сравнително ниско ниво. Поради което се предлага промяна, именно, на ставките за жилищни имоти."

По нов начин ще се смята таксата от 2025 година, затова от общината считат:

" При прилагане на новата регламентация може да се стигне до скок в разходите на домакинствата за такса битови отпадъци, поради което сегашното предложение за увеличение от 30 процента ще доведе до една плавност в процеса."

  Предлага се и увеличение с 35% на размера на месечната такса за поставяне на рекламно-информационни елементи върху терен, публична общинска собственост. Тя  не покрива изцяло увеличението в разходите, но при изготвяне на предложението е взет предвид социалния ефект и необходимостта от подпомагане на малкия бизнес в условията на кризи, се казва в докладната.

Завишава се входният билет на музея" Петя Дубарова", както и на различни зали, така и ползването на озвучителната техника и участията на ансамбъл" Странджа". 

Повече ще излиза и посещението на Центъра за подкрепа на личностното развитие, Младежкия културен център.

Билетът да остров" Св. Анастасия" остава 18 лева, а децата до три, ненавършени, години и хората с увреждания ще заплащат. Те ще плащат и за посещение в музея. Въвежда се цена за деца от 3 до 7 година и за "Банята на Сюлейман Великолепни", част от " Акве Калиде. Вдигат се и цените на "Ченгене скеле".

Сред предложенията са и да се вдигне синята зона в Бургас. Тя ще стане 1.30 лева. Покачва се и на цената на абонамента за паркинг „Гурко“ и други, на наемане на велосипед, както и за престой на автогара" Юг".

 Вдигат се и базисните цени на общинските жилища. Мотивът е:

"При извършено проучване на наемните цени в  Бургас се установи, че наемите за общинските жилища са в пъти по – ниски от тези на свободния пазар. Общинските наеми се определят на база кв.м. и в зависимост от района, в който се намират, съгласно Приложение № 7 „Размер на базисни наемни цени”, „А”,  „Жилища” на Наредбата.

  Към настоящия момент наемите цени са от 1,00 лв/кв.м. до 2,10 лв/кв.м. Предлага се изменение в  размера на базисните наемни цени за общинските жилища, с което същите ще бъдат увеличени в рамките на от 1,50 лв/кв.м. до 2,70 лв/кв.м. С предлаганото увеличение за 2024 г. наемната цена за общинско жилище от 40,00 кв.м. в ж.к. „Меден Рудник” ще бъде 60,00 лева; в ж.к. „Зорница”, ж.к. „Славейков”, ж.к. „Изгрев” – 76,00 лева; в ЦГЧ, „Братя Миладинови”, ж.к. „Лазур” – 108,00 лева."

Предстои обсъждане през тази седмица в общинските комисии и гласуване на предстоящата сесия този месец.








По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждани и фирми могат да участват в създаването на Енергийна общност в Бургас

Граждани и фирми могат да участват в създаването на Енергийна общност в Бургас. Тя заедно с община Бургас ще инвестира в изграждането на фотоволтаична централа, която ще бъде  поставена върху покрива на плувния басейн "Арена ОЗК". Участниците ще могат да вложат от 750 до 10 000 лева, а лихвата, която ще им носи дивиденти, ще е 3..

публикувано на 30.05.24 в 16:19

Бургаски екскурзоводи също се обявиха против становището на КЗК

Екскурзоводи от цялата страна са възмутени от становище на Комисията за защита на конкуренцията, което беше публикувано миналата седмица. В него се посочва, че нормативната уредба, регулираща дейността им, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището пише, че всеки може да направи подробно проучване на забележителностите на даден град..

публикувано на 30.05.24 в 15:31

"Плаващи шезлонги" са новите уреди в помощ на трудноподвижни хора по Южното Черноморие

"Плаващи шезлонги" са новите водни уреди в помощ на трудноподвижните хора, които вече са закупени на част от плажовете по Южното Черноморие. Такива модерни водни столове засега предлагат 23-ти плажни ивици носители на Син флаг. Тези подобрения са предвидени в промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие и от следващата година трябва..

обновено на 30.05.24 в 13:20

НАП: Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото

Завършилите средното си образование през 2024 година 3335 ученици от Бургаска област трябва да заплатят здравните си вноски за своя сметка до започване на работа или на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето обучение, напомнят от териториалната дирекция на НАП в Бургас. Само за Община Бургас , това трябва да..

публикувано на 30.05.24 в 11:52

ДППИ осигурява условия на големи кораби да акостират в района на Пристанище Бургас

Дейностите по проекта за удълбочаване на акваторията в района на Пристанище Бургас се очаква да приключат до дни. Това е срокът за постигане на определена дълбочина, която ще позволи на големите кораби (контейнеровози) да маневрират. Изграждане на нова кейова стена за корабно място №28, на терминал Бургас - запад е друга част от  дейностите по..

обновено на 29.05.24 в 15:49

Предстоят ремонти на пътища в община Руен

Около 3 млн. лева са предвидени за ремонт на пътя между руенските села Дъскотна – Планиница – Рупча – Люляково. Друг важен проект за региона е основен ремонт на пътя Череша –Вресово – Зайчар. За него са предвидени около 4 200 000 лв. По двете обществени поръчки вече са получени оферти. Над 200 хил. лева обществена поръчка за асфалтиране..

публикувано на 29.05.24 в 13:23

Бургаският плаж най - евтин и това лято

Цената за чадър на плажа в Бургас това лято ще бъде непроменена 1,20 лв. Толкова ще струва и наемането на шезлонг. За поредна година, въпреки инфлацията и всички предизвикателства пред сектора, цената няма да бъде променена, защото това е максималната, която е посочена в договора ни, каза концесионерът на Северния плаж в Бургас Симеон..

публикувано на 29.05.24 в 13:06