Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Шарпов: Неплатените задължения в Бургас не са в размер на 22 млн.лв.

Снимка: Свобода Атанасова

Няма натрупани 22 млн. лева задължения към общинската хазна в Бургас от неплатени данъци и такса смет. В това е категоричен Румен Шарпов, директор на „Местни приходи от данъци, такси и реклама“ в Общината, който се наложи да обясни по време на днешния дебат в комисията по икономика и инвестиционни политики към Общинския съвет, че в рамките на 7 до 8 млн. лева са старите задължения, които се събират през следващите години, но това не е причината за направеното предложение за повишаване с близо 30% на таксата за битови отпадъци от догодина. 

Изключително неразбиране има какво представлява план-сметката на бургаската община и какво е данъчното облагане. Оттук идва и разминаването с данните, които се коментират в постоянните комисии към местния парламент.

Общинският съветник Георги Маринчев поиска уточнение, свързано с други комисии от вчера, в които е имало критики за несъбраните средства от Общината
.
Според Румен Шарпов:



„Чух за това и не мога да си представя как някой е стигнал до извода, че 20 милиона не са събрани за последните години. Първо - няма такова нещо, второ - не е възможно да стане. Процесът по събиране на задълженията не допуска постоянното отлагане на тези плащанията.  Другата мярка, която се прилага е начисляването на лихвите. След като отпадне 5-годишната давност имаме специален отдел, който съставя данъчен ревизионен акт и започва да тече т.нар. 10-годишна давност. В следващите 1-2 години този акт се подава на частен съдебен изпълнител, който пристъпва към неговото обезпечаване. Започва се от покриване на най-старото данъчно задължение. 

Въпрос постави и Александър Койчев, заместник-председател на Общинския съвет и член на икономическата комисия:

„Тези несъбрани 21 000 000 лева са един от мотивите за повишаването на таксата за битови отпадъци. 

Това не е вярно, уточни Шарпов. Общият облог на целия град е 22-23 млн. лева. Беше по-малко, завиши се с последните промени в Закона, когато започнаха да се задължават строителните фирми, построили имот и са с Акт 14 да ги декларират. 2 години не им се начисляват данъци. Ако не успеят да ги завършат - те се начисляват след третата година. 

Ако увеличим таксата за смет с тези 30% евентуално, завишението на облога ще бъде около 2 млн. лева. Само 7 млн. ще бъдат от таксите по жилищата на физическите лица. Няма 20 млн. неплатени. 

В рамките на 7 до 8 млн. са стари задължения, които непрекъснато се събират за следващите години. Ако на 20 млн.лв. събираме 5-6 млн. стари задължения,  така вървят през годините непогасяваните облози.

Искам и да уточня, че от 1 юли към некоректните платци в общината се зачисляват и тези, които не са погасили данъчните си задължения за първите 6 месеца на годината“, допълни още Румен Шарпов. По думите му  по същия начин в тази графа остават и тези, които не са платили до 1 октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Несебър започна IX-ата Международна конференция по картография

Кметът на Община Несебър Николай Димитров откри IX-ата Международна конференция по картография и ГИС и приветства участниците в престижното научно събитие, което  се провежда в Артиум център в морския град.  В него  участват  над 140 картографи от 27 държави. Организатори  са Българската картографска асоциация, с председател проф. Теменужка Бандрова  и..

публикувано на 18.06.24 в 15:49

Усложнява се пожароопасната обстановка в Ямболско

Продължава да се усложнява пожароопасната обстановка на територията на цялата Ямболска област. Възникналите пожари само от началото на месеца са двойно повече в сравнение с тези през същия период на миналата година.  От началото на месеца са пламнали 67 пожара в областта, докато миналия юни са били 32. Седем са вече пожарите в житни блокове, като са..

публикувано на 18.06.24 в 15:30

Община Нова Загора: Пазете се от измамници при ремонта на покриви

Община Нова Загора апелира гражданите, чиито имоти са пострадали от градушката миналата седмица да бъдат особено внимателни при наемането на майстори и фирми за ремонт на покриви.  През последните няколко дни в града са се появили групи предлагащи тази услуга, а стълбовете са облепени с обяви за извършване на покривни ремонти. Не се изключва..

публикувано на 18.06.24 в 14:32

До следващото лято пропадналата алеята между Бургас и Сарафово трябва да бъде укрепена

Общинският съвет трябва да даде разрешение на Община Бургас да поиска да придобие държавни имоти, на които се намира част от велоалеята между Бургас и Сарафово. Участъкът пропадна заради свлачище. След положително становище на съветниците, ще бъде изпратено писмо до областния управител, а той от своя страна ще напише доклад до Министерски съвет. Той..

публикувано на 18.06.24 в 11:35

Спират водата в част от Слънчев бряг днес

Поради подвързване на нов водопровод в к.к. „Слънчев Бряг“- Запад,  днес ще бъде спряна водата в района от река Хаджийска до кръстовището на супермаркета в района.  Това съобщават от  ВиК – Бургас. Водата ще бъда спряна до приключване на ремонтните дейности.

публикувано на 18.06.24 в 10:26

Зърнопроизводителите в Бургаско очакват добра реколта

С очаквания за добри добиви на ечемик и пшеница започна жътвената кампания в Бургаско. Реколтата се прибира вече навсякъде в областта с 407 високотехнологични комбайна. В региона предстои да бъдат ожънати 712 000 декара пшеница, като при тях има намаление с около 28 000 декара. Увеличени са площите с ечемик с 40 000 декара и  те са..

публикувано на 18.06.24 в 08:40
Татяна Николова - директор на Бюрото по труда - Бургас

В Бургас обучават 170 безработни по осем професии

170 безработни от Бургас и региона могат да се включат в безплатни обучения по осем професии. Курсовете са 300 учебни часа, изплащат се и дневни стипендии от 15 лева.  Обучения са по професиите „“Електромонтьор“, „Заварчик“, „Сътрудник малък и среден бизнес”, „Търговски представител“, „Снабдител“, „Барман сервитьор“, „Работник в..

публикувано на 18.06.24 в 08:25