Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакаме средства от ПВУ за ремонт на 10 читалища и Младежкия културен център в Бургас

Диана Саватева: Увеличението на цените на услугите в част от културните институции ще е балансирано


10 читалища в община Бургас ще бъдат ремонтирани със средства от Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/. С финансиране от общинския бюджет пък ще бъдат обновени прилежащите им територии. Това съобщи заместник кметът Диана Саватева при обсъждането на годишната програма за развитие на читалищната дейност за 2024 година на заседание в комисията по култура към общинския съвет.

„В момента текат проверки по този проект и допълнителни дейности от Управляващия орган. Целият проект ще бъде възложен анблок за 10-те читалища, които са 1/3 от всички читалища в общината. Освен това общината ще освежи прилежащите територии към тези читалища, като те ще станат привлекателно място за районите, където са ситуирани“

Ремонтните дейности на читалищата включват прилагане на мерки за енергийна ефективност. 7 от читалищата, които ще се ремонтират са в Бургас,  останалите три в селища от общината.

По плана за възстановяване и устойчивост община Бургас кандидатства и с проект за модернизиране на Младежкия културен център.  

В същото време стана ясно, че предстои увеличение на цените на различни услуги в част от културните институции в общината. Това ще се случи с изменения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината. С 4 гласа „за“ и трима „въздържали се“ докладната записка мина в комисията по култура, окончателното й гласуване ще стане в общинския съвет на 19 декември. Причините са свързани с инфлационните процеси, каза заместник кметът Диана Саватева, като уточни, че корекциите тази година са малко и балансирани.

„Миналата година в Културен дом НХК бяха повишени цените, тази година не са. Миналата година в Младежкия културен център нямаше промяна на цените за наеми, сега там има. Много е балансирано, много е фино. Търси се от една страна да се увеличат приходите на тези места, а от друга страна да няма много тежък товар на хората, които правят и представят култура“

Увеличение при цените на курсовете и заниманията по интереси се очаква в Центъра за подкрепа на личностното развитие. Планирано е поскъпване на билетите за музеите на остров Св. Анастасия, Акве Калиде, Ченгене скеле и къща музей "Петя Дубарова“. Разчетите сочат и нужда от увеличение на наемите на зали в Младежкия културен център.

Повече чуйте в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без ток ще бъде част от Бургас днес

От 9 до 16:30 ще бъде спрян тока  в гр.Бургас от местност Пода и парк Росенец, п оради планови дейности по съоръженията. Със смущения в електрозахранването в същия часови диапазон ще бъдат и в  кв. Крайморие,  с.Бистрец, както и язовир - с.Драка и  с. Радойново. От 8:24 до 17 часа без ток ще бъдат хората в бургаския квартал Банево -  улиците..

публикувано на 07.05.24 в 07:57
Снимката е илюстративна

Над 200 хил. лева обществена поръчка за асфалтиране в Руенско

Обществена поръчка е обявена за извършване на частично асфалтиране (кърпежи) на общинска пътна и улична мрежа на територията на Община Руен. Прогнозна стойност е около 217 000 лв. Към момента включените пътни участъци в обществената поръчка са в лошо състояние, на места с дупки.  Подобряване на пътната инфраструктура е предвидена в 38 села в..

публикувано на 07.05.24 в 07:50

183-годишната църква "Свети Георги" във Воден посреща вярващи днес

Това е църквата, която се вижда отдалеч. Изглежда "кацнала" на едно от най-високите места в село Воден. За да стигнете до нея, ще трябва да повървите, не много, но достатъчно, за да ви се прииска да чуете историята й.  Вратата й се отваря трудно, с тежки ключове, Марияна Димова ги завъртва и споделя, че няма кой да се грижи за храма. Воденци..

публикувано на 06.05.24 в 12:30

Оркестър "Канарите" ще свири на Гергьовден в Камено

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и  патрон на православния храм в града. Музикален концерт, танцови  изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто  настроение на централния площад. Празничният ден ще започне в 9 часа  с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец",..

обновено на 06.05.24 в 08:33
Икона на Св.Георги в храм

Христо Христов: Пожелавам на всички жители на община Болярово здраве, плодородие, семейни радости и благоденствие

Кметът на Болярово отправи поздрав към жителите на общината по повод   началото на Светлата седмица и Гергьовден. В него Христо Христов казва: По стародавна традиция 6 май се почита от народа като празник на земята, на земеделието и на животновъдството, които са водещи икономически сектори в община Болярово.  Стопанисваната..

публикувано на 06.05.24 в 08:19

Литийно шествие за Гергьовден в Ямбол

Тържествено ще бъде отбелязан 6 май в Ямбол. Литийно шествие с икона на св. Георги Победоносец ще премине по централни улици на града, Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец“ с утринната служба, а след нея в 9:00 часа започва и на празничната Света литургия. Традиционното литийно шествие, начело с иконата на св...

публикувано на 06.05.24 в 07:47

Зов за помощ: Натали има нужда от спешна операция, за да живее

15-годишната Натали от Бургас е с разновидност на болестта на Хиршпрунг, която засяга дебелото черво, детето спешно се нуждае от операция в чужбина. Дълго време лекарите се лутат преди поставявенето на точната диагноза, а заради забавяне при лечението състоянието й се е влошило и се стига до тежка инфекция и сега Натали живее в..

публикувано на 05.05.24 в 17:00