Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как започна Новата година за трима от най-добрите български математици

Ангел Христов от Математическата гимназия „Академик Никола Обрешков“ в Бургас е един от математиците в националния ни отбор

 „Човек трябва да е много упорит, да не се отказва даже когато е трудно, защото със сигурност по пътя ще бъде трудно много пъти“. Това е съветът за успех на Мария Дренчева, ученичка от 12 клас в Софийската математическа гимназия. Дренчева е най-добрата математичка в Европа за 2023 г., след като печели Европейската олимпиада за момичета в Словения с максимален брой точки.

През изминалата учебна година Мария Дренчева, заедно с единадесетокласниците Веселин Маркович от Математическата гимназия „Доктор Петър Берон“ в град Варна и Ангел Христов от Математическата гимназия ПМГ „Академик Никола Обрешков“ в Бургас, се състезават в националния ни отбор по математика. 

През 2023 г. Мария Дренчева се явява на три международни състезания и от трите се връща с медали. Веселин Маркович и Ангел Христов за първи се класират в националния отбор на България по математиката миналата година. 

Маркович и Христов представят страната ни на Международната олимпиада в Япония, откъдето донасят две бронзови отличия за България.

„Моят интерес започна още в първи клас или в предучилищна възраст. Аз имам по-голям брат и по-голяма сестра, които са се занимавали със същото и те са били състезатели, и в моята семейство математиката винаги е била много ценена. Учили са ни да сме упорити да не се отказваме. И когато започнах видях, че това е наука, която може много да даде и е много интересна, разказа за "Закуска на тревата" Веселин Маркович от Математическата гимназия във Варна.

"Аз започнах да ходя на състезания за малки, когато бях в първи клас. Много ми харесва чувството, когато спечелих първите си награди и се пристрасти към това и така продължих да ходи на състезания. В един момент влязоха в математическата и вече стана нормално, каза за "Хоризонт" Ангел Христов от Математическата гимназия в Бургас.

"При мен също интересът към математика е може би още от първи клас. Дори от преди това, защото като малка се занимавах с някакви пъзели и главоблъсканици, когато още не можехме да смятаме и след това продължих в училище с математиката, стана ми изключително интересно, започнах да се явявам по състезания и установих колко красива наука е, допълни за БНР Мария Дренчева от Софийската математическа гимназия.

Новата година за 40-те най-добрите български ученици по математика от цялата страна от гимназиален етап започва със Седмица на олимпийската математика. Състезанието се организира и провежда от Института по математика и информатика към БАН.

Седмицата на олимписката математика в Института по математика и информатика е „рожба“ на директора на института проф. Петър Бойваленков и няколко негови колеги. Започват да организират състезанието преди 9 година, като концепцията му е „уникална“, смята Бойваленков.

Целта на състезанието по математика е учениците да сравнят нивото си с останалите и да разберат къде се намират. Резултатите се използват и от учените на института на БАН, които също създават задачи за олимпиади и конкурси, подготвят и водят ученици на международни състезания.

Доктор Константин Делчев от Института по математика и информатика е един от учените, които участва в провеждането на Седмицата на олимпийската математика. Самият той от над 10 години подготвя и води „млади таланти“ на международно състезание EUCYS. Тази година участниците се представят по различен начин – някои по-добре, други по-зле.

По-късно този месец в Благоевград и след това в София през февруари, онези ученици, които желаят могат да подготвят и представят доклади по интересни за тях теми в полето на математиката.

Традиционно в България момичетата, които избират да учат по-интензивно математика, са по-малко от момчетата, но въпреки това отличните резултати и високите постижения не са им чужди.

„Човек трябва да е много упорит, да не се отказва даже когато е трудно, защото със сигурност по пътя ще бъде трудно много пъти. Същевременно е много важно да има добро математическо мислене и математическа интуиция, защото това много помага да се усети правилния път за решаване на една задача, категорична е Мария Дренчева.



Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Царевски преподавател с награда "Учител на годината"

Синдикатът на българските учителите връчи отлицие "учител на годината” на инж. Тодор Христов от училище „Н.Й.Вапцаров“- Царево. Той преподава  по математика и информационни технологии в местното училище. През годините той е бил преподавател по хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, а също така „Учител по Химия и ОСС“ и „Учител по технологии и..

публикувано на 14.05.24 в 11:03

Представят архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация в Бургас

Архитектурният проект на сградата на бъдещия Факултет по фармация ще бъде представен на 22 май от 11:00 ч. в аулата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, съобщават от лечебното заведение.  „Архитектурното бюро, което спечели обществената поръчка за изготвяне на проекта, ще го презентира пред Академичния състав на университета. Каним фармацевтите..

публикувано на 14.05.24 в 09:39

Приемът в първи клас в бургаските училища стартира днес

Бургаската електронна система за прием в първи клас е активирана от днес в режим за кандидатстване, съобщават от Общината. Електронната платформа за записване и регистриране на децата  онлайн е на сайта:  https://www.uburgas.org/ .  Първият етап на записване в първи клас ще продължи до 24 май, а резултатите от класирането ще бъдат обявени на 3 юни..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Откриха панорамата на средното образование в Бургас на площад "Тройката"

Над 20 средни училища и професионални гимназии представят своите специалности на традиционната Панорама на средното образование в Бургас. Шатрите са разположени на площад „Тройката“, където бъдещите гимназисти и техните родители могат да се информират за профилите, професиите и специалностите в учебните заведения.   Единадесет паралелки..

публикувано на 13.05.24 в 14:18

Ученици от Айтос проучват и записват историята на родния си край

Проект "Моят роден край в семейните спомени" се осъществява от ученици от средно училище „Христо Ботев“ в Айтос и с помощта на Регионалния исторически музей – Бургас. Целта е да се осветлят интересни факти, свързани с историята на населените места в региона. Проучванията се правят от учениците със съдействието на техни преподаватели..

публикувано на 13.05.24 в 08:40

Випуск 2024 на ППМГ отпразнува завършването си със спектакъл в Летния театър

Абитуриентите на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ бяха изпратени със спектакъл в Летния театър на Бургас. Той носеше заглавието  „Като за последно“. Пред свои роднини и приятели, на сцената излезе всеки от класовете във випуска. Младежите бяха подготвили с въображение и щипка хумор видео визитки. Един след друг класовете показаха и танцовите си умения...

публикувано на 10.05.24 в 12:17

Ученици от Гимназията по компютърно програмиране организират прояви за Деня на Европа

Ученици от клуб „Посланици на Европейския парламент " от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас гостуваха в БНР Бургас, за да разкажат дни преди Деня на Европа за инициативите, които провеждат. Станислав Ташев, Господин Радев и Иван Делчилов представиха както минали, така и предстоящи прояви. С тях беше и..

публикувано на 02.05.24 в 18:18