Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва преброяването на зимуващите водолюбиви птици

Повече от 100 доброволци ще се включат в 48-то преброяване, което е по инициатива на БДЗП

| обновено на 11.01.24 в 10:42
Снимка: Николай Петков

От 11 януари започва традиционното преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици. То се провежда през последните 48 години и е винаги в средата на месеца. Инициативата е на Българското дружеството за защита на птиците (БДЗП).

Над 206 хиляди са били птиците, преброени от доброволци през миналата година. Най-многобройни са били кормораните и зеленоглавите патици по Черноморското и Дунавското крайбрежие, каза Свилен Чешмеджиев, координатор на проучването:


Снимка: БГНЕС

„Водолюбивите птици, които са избрали да зимуват в България са много видове, но за съжаление голяма част от тях са застрашени, не само в национален, но и в световен мащаб. Преброяването тази година ще обхване над 200 зони. Те включват река Дунав, Черноморското крайбрежие, вътрешни язовири, рибарници и малки водоеми.

Ще има ли достатъчно доброволци, които да се включат в това среднозимно преброяване?
Да, има достатъчно доброволци, нагласили сме голяма част от екипите, които ще бъдат около 40. Тенденцията през последните години е такава, че техният брой всяка година се увеличава. През тази те ще бъдат над 100, а записването е започнало много по-рано.

Защо е важно да има такава информация за видовете водолюбиви птици?

Както вече казах - голяма част от тези видове птици са застрашени, както на европейско, така и на световно ниво. Това са различни видове патици, гъски, потапници, лебеди, които прекарват зимните месеци тук. Тези, които са световно застрашени, са например на тръноопашатите потапници, червеногушата гъска, малката белочела гъска, ушатият гмурец, кафявоглавата потапница.

червеногуша гъска броене водолюбиви птици
Снимка: Чавдар Николов

Важно е да следим тяхната популация,  дали се увеличава или обратното. В случай, че намалява популацията им - да предприемем такива мерки, че да спрем тази негативна тенденция. Точно това е целта на преподаването, което се извършва не само в България, но и в Европа, Близкия изток, Северна Африка.

Всички данни се сумират в един координационен център и съответно след преброяването ще можем да видим какво се случва с тези застрашени видове птици.

Това преброяване, което коментираме сега, е в рамките на няколко дни,  приключва на 14 януари. Данните от него кога ще бъдат обобщени?

Използваме нашето мобилно приложение. Данните ще бъдат обобщени до максимум три  дни след приключване на преброяването.

Кои водолюбиви птици зимуваха у нас през миналата година?

Последните десетина години поради промените в климата  виждаме някои видове, които не са характерни да зимуват при нас. Това са например бели щъркели, някои видове рибарки. А те са видове, които по това време от годината би трябвало да са в Африка, но поради факта, че времето е сравнително топло и си намират храна. Оцеляват без никакъв проблем. 

Надявам се тази година числеността да бъде също висока, въпреки че температурите отново са сравнително високи за периода, но все пак ние сме длъжни да направим това преброяване. Съответно да съберем данни за птиците, но пак очаквам видовете с най-голяма численост са да големият корморан, зеленоглавите патици и големите белочели гъски, както и в предходните години.“

Още информация ще чуете в звуковия файл. 

броене водолюбиви птици
Снимка: Димитър Градинаров



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия /ОБНОВЕНА/

Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий 25, обяви наместника на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Петима души са подписали протокола от избора с..

обновено на 19.05.24 в 17:10

Дарителска кампания осигурява 1 500 прегледа за профилактика на рак на гърдата в 5 области в страната

Ротари клуб „София“ провежда кампания „С теб сме“, чиято цел е профилактика за рак на гърдата на жени от  населени места без болнично заведение или отдалечени от медицински центрове. За последните години в България се регистрират над 4000 случая годишно. Профилактиката на това заболяване е изключително важна, защото при навременно..

публикувано на 19.05.24 в 16:00

Отново избори за Сливенски митрополит днес

В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Иеротей.  Изборният ден ще започне с литургия в храма „Св. Димитър“ в Сливен. Около 11.30 се очаква избирателите да..

публикувано на 19.05.24 в 07:05

Затворници овладяват агресията чрез дихателни техники

„Свобода зад решетките“ е специална програма за занимания на затворници с йога и дихателни упражнения. Тя се реализира напълно безплатно в страната чрез обучени инструктори, част от  международната хуманитарна и благотворителна организация „Изкуството да живееш“.  Един от тях е Константин Драгов. Той е национален координатор и първият..

публикувано на 18.05.24 в 16:33

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх. Отбелязват се  222 години от основаването на селището, 90 години от преименуването му и 153 години от построяването на православния храм „Свети Атанасий", припомни кметът на община Болярово Христо Христов, който отправи поздравления към кметския наместник Красимир Бодуров и към..

публикувано на 18.05.24 в 14:18

Румен Радев в Ямбол:Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Продължаването на войната е пагубно  за Украйна, Русия и всички нас, заяви президентът Румен Радев и допълни, че е не възможно Русия да бъде победена. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани именно покрай войната в Украйна. Насаждането на нетърпимост и омраза към чуждия..

публикувано на 18.05.24 в 13:13

С благотворително четене събират средства за сдружение "Онкоболни и приятели"

Благотворително литературно четене на авторската стихосбирка „Обич за народа“ ще се проведе днес от 18:00 часа в Културен дом НХК.  Входът е свободен. Целта на дарителската кампания е да се подпомогне Сдружение „Онкоболни и приятели“. Автор на стихосбирката „Обич за народа“ е Стамат Стойчев, който е и организатор на благотворителната инициатива.

обновено на 18.05.24 в 12:29