Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Чипилски: Летище Бургас отдавна е готово за обслужване на пътниците за влизането ни в Шенген

Снимка: БТА

Пътниците, обслужвани на бургаското летище са предимно от държави, част от Шенгенското пространство, а това е около 70% от всички, които са преминали през аеропорта.  Това обясни за БНР Бургас изпълнителният му директор Георги Чипилски. След като отпадне паспортно-визовия контрол от 31 март, ще намалее времето на проверките, което ще бъде в полза на всички пътници. 

„Потвърждавам, че Летище Бургас има готовност да обслужва пътниците от 31 март в режим на България в шенгенско пространство. Ние сме взели мерки много по-рано, не е някаква дейност, която току-що сме стартирали във връзка с решението, което беше взето.

Основната инфраструктура, която осигурява обслужването на пътници в Шенген, това е пътническият терминал, който още при проектирането беше структуриран, така че да може да се разделят потоците от хора и може веднага да започне да обслужва шенгенски пътници и други такива.

Така, че от 2013 година тази инфраструктура беше налична с малки дейности, които подобрихме.

Също работихме и по друга инфраструктура. Стартирахме проект с много голяма инвестиция и мога да потвърдя, че всичките съоръжения и сгради, които ще бъдат използвани за обслужване на пътниците, са приведени в режим, който съответства на шенгенския кодекс. Работихме много с голямо взаимодействие с колегите от гранична полиция във връзка с уточняване на процедури и съответно начина на работа.

Това, което мога да кажа като най-голямо предимство за пътниците е, че отпада паспортно-визовият контрол за пътници, идващи от шенгенско пространство, както и за пътниците в обратна посока, което автоматично намалява  времето на техните проверки и съответно стреса, който ще изживяват при тези проверки за паспортно-визов контрол отпада.

Разбира се ние сме планирали и други проекти, които ще създадат още по-голяма гъвкавост в обслужването на пътници, така че подготвяме се и за обслужване на пътниците и в условия на увеличен трафик.

Новите проекти, които сме планирали са свързани с нови съоръжения. В Терминал 2 ще има преустройство в някои части, както и на преустройство, което направихме в Терминал 1 на Летище Бургас, което ще създаде повече пространство за обслужването всички пътници, без значение дали са от страна в Шенген или не.“, допълни Георги Чипилски. 


 Още информация ще чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Киров, кмет на Община Царево

Царево очаква своите първи туристи от Чехия и Полша

Около 20 май Царево ще посрещне първите си чуждестранни туристи за тази година. Кметът Марин Киров каза, че тази година туристическият сезон ще започне по-рано, за разлика от предходни години. Очакват се гости от Чехия и Полша.  „Както виждате всички дейности по мостови съоръжения, които най-много застрашават летния сезон - са в срок. Общината е..

публикувано на 01.05.24 в 15:12

Учредиха “Фонд за развитие на Летище Бургас“

Кметът на община Царево Марин Киров беше избран за член на Управителния съвет на “Фонд за развитие на Летище Бургас“. Това стана по време на учредителното събрание на сдружението, съобщи Общината.  За председател беше избран Димитър Николов, кмет на община Бургас, негов заместник е Иван Алексиев, кмет на Поморие Иван Алексиев. Останалите членове на УС..

публикувано на 01.05.24 в 10:21

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските празници, каза Елена..

публикувано на 01.05.24 в 09:27

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

обновено на 01.05.24 в 08:57

Димитър Недев: Откритият средновековен некропол в Созопол е само начален етюд

Нови и сериозни находки очакват археолозите при проучванията на терена, където ще бъде изградена автогарата в Созопол. Тя ще се намира на провлака между новия и стария град. Досега там бе открит средновековен некропол. С интересни прояви в града се подготвят и за старта на новия туристически сезон.  Според директора на..

публикувано на 01.05.24 в 08:50

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6% от април.

публикувано на 01.05.24 в 08:29

Министър Милошев обсъди развитието на Странджа и Южното Черноморие

Перспективите България да развива климатолечение като част от здравния туризъм обсъди министърът на туризма Евтим Милошев заедно с представителите на Сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“. В срещата участваха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и Павлин Иванов, както и заместник-председателят на Комисията по туризъм в Народното..

публикувано на 30.04.24 в 17:12