Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд в Къркларели решава за издирването на 4-мата български граничари от Интерпол

архив
Снимка: БНР

Очаква се утре на заседание на Турския наказателен съд в Къркларели да стане ясно дали 4-мата български гранични полицаи, срещу които се води дело за смъртта на турски бракониер, са обявени за издирване с червена бюлетина от Интерпол. 3-та година се чака одобрението на турското министерство на правосъдието по искане на Наказателния съд за издирването на бившите гранични служители - Михаил Цонков, Николай Петков, Никола Костов и Живко Петков.

До момента няма официална информация дали българските гранични полицаи са обявени за издирване от Интерпол. По неофициални данни в масивите на Интерпол като издирвано лице се появява името на Никола Костов.

На съдебно заседание в Турския наказателен съд утре се очаква да бъде представена информация от турското министерство на правосъдието относно искането на съда за издирването на българските гранични служители, каза турският адвокат на граничните полицаи Джошкун Молла.

Бившият граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са обвинени за смъртта на турски бракониер, поради небрежност, при инцидент станал на границата ни край Резово през 2008-а година .Делото срещу тях в Турция беше образувано през 2019-а година.

Междувременно Бургаският районен съд не изпълни съдебна поръчка на Турския наказателен съд  да предостави биометрични снимки заедно с пръстови отпечатъци и документи на граничните служители с мотив, че делото срещу 4-ата полицаи в България е прекратено заради липса на извършено престъпление.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състезатели демонстрираха разликите между спортни и стандартни автомобили

Над 15 автомобилни състезатели и притежатели на мощни автомобили от цялата страна се включиха в събитие, посветено на пътната безопасност. Демонстрацията се състоя в двора на професионалната гимназия по транспорт. Искаме да покажем, че скоростта на пътя не е решаваща, каза един от автомобилните състезатели Петър Бакалов. "Който иска да е..

публикувано на 28.04.24 в 12:52

Благотворителен базар събира пари за ремонт на ямболската църква "Св. Троица"

Всички православни храмове в Ямболската духовна околия ще бъдат отворени на „Цветница“, но само в част от тях ще има празнични служби, заради липсата на достатъчно свещеници. В най- старата ямболска църква "Св. Троица" се организира благотворителен базар за спасяването на храма. Тъй като един свещеник отговаря за по 10 и повече села, литургии няма..

публикувано на 28.04.24 в 08:21

Концерт събира средства за 132-годишния храм в с. Долно Ябълково

Благотворителен концерт събира средства за възстановяването и реставрацията на църквата в средетското село Долно Ябълково. Храмът е над сто годишен и притежава ценни икони и богата история, разказа оперната прима на бургаската опера Мария Цветкова – Маджарова. Идеята за благотворителното събитие е на нейната майка - Наска Цветкова, която е..

обновено на 28.04.24 в 08:11

Цветница е! Бургас отбелязва празника с богата програма

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Агатополският епископ Йеротей с обръщение към миряните

През седмицата Светият Синод обяви новия списък на кандидатите за Сливенски митрополит. В него не фигурират епископите Йеротей и Михаил, които получиха най-много гласове на касираните избори.  На сайта на Светия синод бяха обявени имената на Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Гераси, Браницки епископ Пахомий,..

публикувано на 27.04.24 в 16:19

Откриха националното изложение за цветя "Флора 2024" в Бургас

Рози и орхидеи са хитът на националното изложение за цветя „Флора 2024“ в Бургас. Над 90 фирми участват в него. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще видят бургазлии и гостите на града в откритите площи и залите на Експозиционния център в Морската градина.  Десетки бургазлии и гости на града..

публикувано на 27.04.24 в 14:21

Георги Бърдаров и Симеон Идакиев част от най-големия географски фестивал у нас

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас – деветото издание на Български географски фестивал. Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Международния конгресен център, Търговска гимназия, Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и Морската градина. Програмата на Българския географски фестивал ще включва..

обновено на 27.04.24 в 11:53