Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Янев предлага парите за Кръвния център да се дадат на Общината

| обновено на 24.01.24 в 12:47

Областният управител Пламен Янев предлага парите, отпуснати за строителството на Кръвен център, да се преведат на Община Бургас. Целта е по-бързото строителство на сградата, за да може той да заработи възможно най-скоро. Проектът вече е изготвен от Общината, теренът също е общински и най-логичното нещо е средствата да бъдат преведени в бюджета на Община Бургас, а тя да реализира строителството, счита областният управител.

Решението за създаването на Кръвен център в Бургас стана факт, след като областният управител проведе срещи в ресорните министерства и убеди ръководствата им, че Кръвният център е изключително нужен на Бургас. Зад искането застанаха всички бургаски болници, народните представители от региона и местната власт. Община Бургас е изготвила и финансирала проект за строителството на нужната за работата на центъра сграда. За целта се използва съществуваща стара постройка, която е долепена до сегашното Отделение по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас. След строителството двете сгради се сливат в една и така се осигуряват всички нужни помещения за функционирането на новия Кръвен център. Проектът е изключително подробен и отговаря на всички стандарти и изисквания в трансфузионната хематология.

Решението на Министерството на здравеопазването за създаването на нов Кръвен център бе взето през декември 2023 г., когато Народното събрание гласува и част от нужната сума – 5 млн. лв. Но са необходими още действия, както и средства, за да бъде доведена работата докрай.

„Още в първите дни на новата година проведох среща в Министерството на здравеопазването, за да изясним и стартираме механизма на действие. Към момента е нужно първо Министерството на финансите да потвърди ангажимента си, че ще дофинансира проекта, тъй като засега са отпуснати само част от необходимите средствата. Вече изпратих писмо до министъра на финансите Асен Василев и тази седмица  очаквам потвърждението“, обясни областният управител.

Втората стъпка е да се отправи обосновано предложение до министъра на здравеопазването, в което да се опише проектът за строителство и да се докаже, че той отговаря на изискванията, да се предложи изпълнител и срок за извършване на строителните дейности. На база на това предложение Министерството на здравеопазването ще внесе предложение до Министерски съвет за приемане на постановление, с което да се създаде кръвния център като нова структура и да стартира процедурата по неговото изграждане.

До момента разговорите, проведени с Община Бургас показват, че тя също иска строителството да бъде извършено в кратки срокове и има готовност за това. Целта е до края на февруари постановлението да е факт, добави още областният управител. 


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Безплатни прегледи за пет хронични незаразни заболявания започват в Бургас

Безплатни скринингови прегледи за ранно откриване на пет хронични незаразни заболявания започват от днес в Бургас. Те се организират от Регионалната здравна инспекция в изпълнение на националната програма за превенция на тези болести.  Скрининговите прегледи и изследвания са за ранно откриване на диабет тип 2, белодробни, сърдечно-съдови..

публикувано на 28.10.24 в 11:20

85 бургазлийки преминаха през безплатните прегледи за рак на маточната шийка

Медицинският център на УМБАЛ Бургас – „Св. Николай Чудотворец“ регистрира голям интерес към безплатните профилактични прегледи за рак на маточната шийка. За двете седмици от старта на кампанията през АГ-кабинета на центъра минаха 85 жени, а графикът на гинеколозите продължава да се запълва. Скрининговата програма е на Министерството на..

публикувано на 28.10.24 в 09:43

Констатираха огнище на инфлуенца в птицевъден обект в село Болярско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на инфлуенца А (грип) в птицевъден обект в с. Болярско, общ. Тунджа, обл. Ямбол. В обекта се отглеждат над 350 000 птици. Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попада с. Болярско, общ. Тунджа, обл. Ямбол. В 10-километровата..

публикувано на 25.10.24 в 12:49

Извън опасност е животът на Полина, която обедини цял Карнобат

Животът на Полина, която обедини цял Карнобат в кръводарителска акция, е извън опасност. Младата жена, която с двете си деца пострада в тежка катастрофа на 5 октомври, е преместена от реанимацията на УМБАЛ Бургас.  „Състоянието й беше много тежко, тежка съчетана травма, 9 счупени ребра, травма на гръдния кош, което уврежда механиката на дишането,..

публикувано на 25.10.24 в 10:36

В Сливен няма данни за огнища на шарка и чума по овцете и козите (ОБНОВЕНА)

Към момента няма данни за разпространение на шарка и чума по овцете и козите на територията на община Сливен. Това стана ясно на заседание на общинската епизоотична комисия. На него официалният ветеринарен лекар за oбщината д-р Веселин Василев информира, че в страната вече има констатирани случаи на заболяването.  Комисията взе решение да се..

обновено на 24.10.24 в 17:23

Безплатни изследвания за диабет, белодробни, сърдечни и ракови заболявания в Бургас

Безплатни изследвания за диабет тип 2, белодробни и сърдечни заболявания, рак на дебелото и правото черво и маточната шийка организира Регионалната здравна инспекция в Бургас в рамките на скринингова програма.  Тя ще продължи от 28 октомври до 5 декември и ще се провежда в ДКЦ „Ел Масри“. Необходимо е предварително записване по телефона (056/844 737)..

публикувано на 24.10.24 в 16:53

Неонатологията в УМБАЛ Бургас получи важна апаратура след благотворителен турнир

Благотворителен футболен турнир събра средства за важна апаратура за Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Закупени са 4 перфузора и 2 неонатални уреда, измерващи жизнените показатели на бебетата, настанени в кувьози в университетската областна болница. Апаратурата вече е предадена на отделението по неонатология. Там се грижат и лекуват..

публикувано на 24.10.24 в 09:42