Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителят отново на минус – с почти 10% се увеличават услугите на мобилни оператори

Снимка: pixabay.com

Мобилните оператори ще увеличат цените на услугите си от този месец. Причината е инфлацията от миналата година. Според Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“, увеличението на цените не оставя на хората право на избор, тъй като то засяга вече подписаните срочни договори със съответния оператор.


Може би сте част от потребителите, които са получили съобщение за индексиране на месечните абонаменти със средногодишния индекс на цените на Националния статистически институт за миналата година. Един от операторите ще индексира цените с 9,5%.

Според Габриела Руменова, обаче, потребителите отново губят в този казус. Тя е изпратила писмо до министъра на икономиката, до представителите на парламентарната комисия по икономическа политика и до премиера Николай Денков с искания:

„Да се извърши проверка на общите условия на мобилните оператори към договорите, които се сключват с клиентите. Тъй като считам, че на основание една неравноправна клауза, която е оставена там, се случва така, че те, всяка година, могат да индексират цените на действащи договори. Всъщност ставаме свидетели на ситуация, в която потребителите подписват своите договори с договорена месечна такса, която, обаче, не се запазва за целия срок на договора. Ако той е двугодишен, се променя поне два пъти. Натрупването е комулативно. Ако например сме подписали договор за 20 лева на месец, в продължение на 24 месеца, то в края – те вече не са 20 лева. В такъв случай ние не можем да направим нищо. Ако искаме да прекратим срочния си договор преждевременно, то трябва да заплатим до три стандартни месечни такси.“

Друг проблем – малко телекоми в страната, но все по-завишени цени. Габриела Руменова посочва:

„Ако се създаде възможност за повече телекоми, това ще доведе до повече конкуренция, от което ще печелят и потребителите с по-изгодни абонаменти. Тук отношение имат и регулатора в сектора – Комисия за регулиране на съобщенията, включително Комисия за защита на конкуренцията.“

В становище на „Активни потребители“ се посочва, че окрупняването на телеком сектора в България продължава повече от десетилетие. Вместо да има четвърти или дори пети мобилен оператор, се случва по-скоро сливане на доставчиците. Все по-малко останали доставчици на интернет и кабелна телевизия не предлагат обвързващи със срок договори и не индексират цените, а клиентите могат да ги напуснат по всяко време. Малките оператори ще бъдат абсорбирани от финансовата мощ на трите големи телекома, пишат от „Активни потребители“.

В понеделник ще има заседание на КЗП във връзка с клаузата за индексиране на цените на телекомите в страната. Какъв е изхода:

„Ако Комисията за защита на потребителите се произнесе, че тази клауза е неравноправна, то следва в срок от 14 дни телекомите да премахнат тази клауза или да я редактират, за да се даде време за реакция на потребителите.“

Друг вариант е КЗП или пък различни неправителствени организации да заведат колективен иск в съда, за да може той да провъзгласи клаузата за нищожна, допълни Габриела Руменова.

Чуйте повече в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

АПИ: До обяд движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София е в аварийната лента

До 12 ч. днес движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

публикувано на 11.05.24 в 10:33
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна се отслужват празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за празника са на Неофит..

публикувано на 11.05.24 в 09:25

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42

В Ямбол РЗИ ще проверява обработените терени срещу кърлежи и комари

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни  и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и  за големи популации..

публикувано на 11.05.24 в 07:20

"Ние сме Созопол" с екоакция

За пореден път в Созопол ще се организира почистване, организирано от Обществения съвет и подкрепено от община Созопол, под мотото „Ние сме Созопол“. Обектите, които са включени в каузата: СТАР ГРАД • Парапета до църквата “Кирил и Методий" • Пейките пред Амфитеатьра • Градската градина - боядисване и почистване на детският кът • Боядисане и..

публикувано на 10.05.24 в 16:40

Увеличават се украинските бежанци у нас

Две години след началото на войната в Украйна бежанският поток не спира. Това твърдят сънародниците на украинците, които са в България и помагат за адаптацията на пристигащите. Повечето от тях и преди, и сега  са жени и деца.Тяхната социализация, както и хуманитарната, и психологическа подкрепа беше обсъдена на конгрес на Европейската асоциация..

публикувано на 10.05.24 в 15:27

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

обновено на 10.05.24 в 12:24