Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Wizz Air отменя полети до няколко дестинации в следващите месеци

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Полетите на нискотарифната авиокомпания Wizz Air до няколко дестинации са отменени в следващите месеци. На Летище Бургас продължават да се изпълняват тези до Лондон. Много хора в социалните мрежи сигнализираха за това. Те посочват, че са получили съобщения за анулиране на полетите им, за които вече са закупили билети. 

Преди около месец Росица Динева запазва две места за полет на 26 април до Виена с връщане три дни по-късно. Тази събота обаче получава съобщение, че полетът е отменен. "В същото време мои близки си бяха резервирали полет на 29 април - Бургас - Будапеща. Полетът на следващата сутрин също беше отменен в неделя. Това е проблемът. Много полети в момента са отменени на Wizz Air, доколкото разбрах полети от София също са отменени. Сега си запазихме друг полет пак на 26 април, защото си бяхме резервирали и хотел. Ние пътуваме до Виена, но от там щяхме да пътуваме до Прага. Имаме запазен хотел за 3 дни в Прага. Какво да правим, просто търсим друга алтернатива да пътуваме от София, което всъщност не е толкова удобно, защото това са 360 км., които трябва да пътува, а след това с друга авиокомпания, за да можем да използваме хотела, иначе няма да ни върнат парите от хотела", разказа тя. След като Росица Динева публикува информация за отменения полет в социалните мрежи, следват поредица от коментари за подобни случаи и на летищата във Варна и София.

На въпроси на БНР- Бургас, от Wizz Air потвърдиха, че временно ще бъдат преустановени някои от маршрутите. Причината, която посочват са „обстоятелства извън контрола на авиокомпанията – а именно планирани проверки на двигателите Pratt & Whitney през следващите месеци“. От Wizz Air допълват, че полагат усилия, за да сведе до минимум причиненото неудобство на пътниците, чрез въвеждане на промени в разписанието няколко седмици преди датите на излитане.

„Всички засегнати пътници, които са направили своите резервации директно през Wizz Air, ще бъдат информирани за промените чрез e-mail и SMS. Ще им бъде предложено да изберат най-подходящия за тях вариант за компенсация: избор на безплатен алтернативен полет, възстановяване на 120% от заплатената сума под формата на кредит в техния WIZZ акаунт или възстановяване на 100% от сумата по избрания по време на резервация начин на плащане“, допълват от компанията. 

 Росица Динева обаче не иска да разчита на варианта с ваучерите. "Да речем ангажира се нов полет с ваучера и полетът отново е отменен. Този ваучер е за една година, но не от датата на полета, а от датата на купуване на билета. Ако непрекъснато има отменени полети, така си губиш и ваучера. По-добре е да ти върнат парите. Ние искахме да пътуваме на една друга дата в началото на май обаче тогава в Прага хотелите бяха много скъпи, защото щеше да има концерт на Рамщайн, след това пък световно първенство по хокей. Ние си преместихме пътуването за 26 април, където цените бяха сравнително по-нормални, но пак са 3 нощувки по 300 евро на човек. Ако не могат да се анулират нощувките, изгаряш с още 300 евро. Познатите ми, които трябваше да пътуват през април те са 4 човека - двама възрасти и две деца. Някои казват, че е по-добре да отидеш до Букурещ и от там да си хванеш авиолиния или от Истанбул", коментира тя. 

По неофициална информация се очаква до началото на летния туристически сезон, около юни, полетите по съответните дестинации да бъдат възстановени. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Киров, кмет на Община Царево

Царево очаква своите първи туристи от Чехия и Полша

Около 20 май Царево ще посрещне първите си чуждестранни туристи за тази година. Кметът Марин Киров каза, че тази година туристическият сезон ще започне по-рано, за разлика от предходни години. Очакват се гости от Чехия и Полша.  „Както виждате всички дейности по мостови съоръжения, които най-много застрашават летния сезон - са в срок. Общината е..

публикувано на 01.05.24 в 15:12

Учредиха “Фонд за развитие на Летище Бургас“

Кметът на община Царево Марин Киров беше избран за член на Управителния съвет на “Фонд за развитие на Летище Бургас“. Това стана по време на учредителното събрание на сдружението, съобщи Общината.  За председател беше избран Димитър Николов, кмет на община Бургас, негов заместник е Иван Алексиев, кмет на Поморие Иван Алексиев. Останалите членове на УС..

публикувано на 01.05.24 в 10:21

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските празници, каза..

публикувано на 01.05.24 в 09:27

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

обновено на 01.05.24 в 08:57

Димитър Недев: Откритият средновековен некропол в Созопол е само начален етюд

Нови и сериозни находки очакват археолозите при проучванията на терена, където ще бъде изградена автогарата в Созопол. Тя ще се намира на провлака между новия и стария град. Досега там бе открит средновековен некропол. С интересни прояви в града се подготвят и за старта на новия туристически сезон.  Според директора на..

публикувано на 01.05.24 в 08:50

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6% от април.

публикувано на 01.05.24 в 08:29

Министър Милошев обсъди развитието на Странджа и Южното Черноморие

Перспективите България да развива климатолечение като част от здравния туризъм обсъди министърът на туризма Евтим Милошев заедно с представителите на Сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“. В срещата участваха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и Павлин Иванов, както и заместник-председателят на Комисията по туризъм в Народното..

публикувано на 30.04.24 в 17:12