Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас е 35-и в страната по заплати и сред последните 50 по техния ръст

Адриан Николов, Институт за пазарна икономика
Снимка: БТА

Бургас е на 35-о място по заплати в България с 1 482 лева средно месечно брутно възнаграждение. Той е 224-и сред всички 265 общини в страната по процент на увеличението за периода от 2018 г. до 2022 г. със своите 42 на сто. През 2021-2022 г. ръстът е с 9%. Това съобщи Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ) за БНР - Бургас. 

ИПИ оповести данните за цялата страна в рамките на инициативата си „265 истории за икономика“. Изчисленията са към 2022 година. Базирани са на са най-актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ). Обхванати са наетите по трудово и служебно правоотношение в частния и обществения сектор.

Първенец по заплати е Челопеч с 3 398 лева, следван от Козлодуй с 2 949 лв. и Кнежа с 2 813 лв. Столична община се нарежда веднага след тях, на четвърто място, с 2 475 лв. Топ 10 допълват Раднево (2 450 лв.), Пирдоп (2 440 лв.), Гълъбово (2 260 лв.), Девня (2 156 лв.), Панагюрище (2 050 лв.) и Божурище (1 925 лв.).

Първите три места заемат общини, където работят водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури, обясняват от ИПИ. В Топ 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната. Пробив сред първите 10 прави Кнежа. Там има силно развито зърнопроизводство. В общината е базиран и най-големият производител на слънчогледово олио в страната – стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г., отбелязват от ИПИ.

Положителните процеси от последните години водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2018-2022 г. Средната заплата на наетите в 215 общини в страната бележи ръст между 40% и 70% за четири години. В големите общини (Столична, Пловдив и Варна) той надхвърля 50% в периода 2018-2022 г. Най-високият се наблюдава в общини, които не са били сред лидерите по възнаграждения, но през последните години са привлекли нова инвестиция или съществуващи компании са се разраснали и са подобрили значително своите резултати. Такива са примерите на общините Кнежа, Брезник и Куклен. В района на Крумовград също се наблюдава сериозен ръст.

Сред големите областни центрове най-високите средни възнаграждения са в Столична община – 2 475 лв. (4-то място в страната), община Варна – 1 642 лв. (17-то място в страната) и община Пловдив – 1 584 лв. (22-ро място в страната). В Топ 25 по заплати в страната влизат общините Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София, както и Девня и Белослав, които са в непосредствена близост до Варна, а също общините Марица и Куклен до Пловдив.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече започнаха, съобщават от Министерството на туризма. Те са извършени на 26 април от проверяващи служители на министерството съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална..

публикувано на 27.04.24 в 11:59

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

обновено на 27.04.24 в 08:30

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати днес от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното изложение участват..

обновено на 27.04.24 в 08:11

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22