Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците одобриха бюджета днес

Новият управител на поморийската болница ще стане ясен до две седмици


До дни ще има решение кой ще поеме управлението на общинската поморийска болница. Настоящият управител  д-р Кирил Хинов напуска и е с тримесечно предизвестие. Това се случва след натиска върху него и обидите, обясни кметът Иван Алексиев. Създадена е комисия, уточни той:

"Имаме достатъчно време да решим проблема с болницата като назначим нов управител с нови виждания за развитие. Използвам случая, за да се обърна към всички служители в МБАЛ Поморие да бъдат спокойни.Болницата ще я има, може би до 15 -20 дни ще чуят официалното решение. С приемането на общинския бюджет най-важното направихме, осигурихме финансова стабилност на болницата. След това, подсигурен е човек, който да поеме управлението на болницата. Всички, които бяха против това да се случи, напуснаха."

Припомняме, че временната комисия за болницата беше създадена на миналата сесия в Поморие. Тогава от опозицията имаха възражения около състава й настояваха за отчет.

Редица въпроси поставиха от опозицията днес и за бюджета, който беше обсъждан на сесията. Два пъти се наложи той да бъде гласуван, тъй като след обясненията на председателя Адам Адамов  на някои от общинските съветници не им стана ясно за какво точно се гласува. И двата пъти финансовата рамка беше одобрена. Вторият път с 13 гласа ,,за,,, 6 души се въздържаха и един си направи самоотвод.

Ива Кусева от БСП  преди гласуването заяви:

"Мисля, че заложената сума като приход от данък придобиване на имущество-4 млн. и 100 хиляди лева, ще бъде реализирана. През изминалата година бяха осъществени много продажби на недвижими имоти.Лично аз не съм сигурна, че тази година тенденцията ще се запази, съответно дали ще имаме такъв приход.

Неданъчните приходи спрямо миналата година се увеличават с близо милион и половина лева.Разликата, основно в общински такси, е един милион лева.Откъде точно се очаква да бъде получена тази сума? Заложените средства от продажба  на земя са един млн. и 800 хиляди лева. Това не е малка сума, тя едва ли ще бъде събрана от експедиране на съсобственост, а по-вероятно от продажба на земеделски земи и парцели.Общината вече не разполага с много земя."

Веселин Анестиев от МК"ЗНС" също изрази становище относно бюджета:

"Липсва събираемост на част от средствата и е необходим по-завишен контрол, основно по настояването на легловата база. Според мен е нереално, 626 хиляди лева. Не е добре балансиран в разходната част бюджетът.Твърде се завишават разходите на външни услуги на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения."

Кметът отговори и поясни, че бюджет 2024 година е бюджет на растежа.Над 61 млн. лева е рамката. Тя е нараснала няколко пъти спрямо първата година на първия ни мандат, поясни Алексиев. Акцент в бюджета са ремонтите на няколко основни улици,създаване на нови паркоместа, ново кръгово и много други. 

Данъците и такса смет няма да се вдигат, но се увеличават тарифите за масите в централната търговска зона. Не се продава земеделска земя, а съсобственост, поясни кметът. Той подчерта, че общината към момента на съставяне на проектобюджета е нямала просрочени задължения. Алексиев отговори и относно недвижимите имоти, той обясни, че интересът към тях е много голям и то не само в града,но и в цялата община.

 Данъчните приходи са 10 055 000 лв., а неданъчните са 12 450 474 лв., субсидии за делегирани от държавата дейности – 25 093 257лв. Преходният остатък от 2023 г. е 13 093 781 лв. Индикативният годишен разчет за средствата от Европейския съюз в Бюджет 2024 се равнява на 22 494 688 лв.

Капиталовата програма на Общината за 2024 г. е 14 578 051. част от тях ще са за  проектиране за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в няколко от учебните заведения на територията на общината, проекти за основен ремонт на улици, проекти за изграждане на физкултурен салон в ОУ „Христо Ботев“ – Поморие и ОУ „Христо Ботев“ – Ахелой, проекти за изграждане на пенсионерски клуб в Каблешково, младежки център в Поморие и други.

Съветниците днес одобриха да бъде назначен трети зам.-кмет. В началото на заседанието като общински съветник се закле Николай Буковинов от БСП. Той заема мястото на един от най-известните и дългогодишни общински съветници Никодим Стоянов, който напуска общинския съвет по свое желание.





По публикацията работи: Нина Рангелова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17

Област Бургас е на 12-о място по заплати в България

Заплатите в Бургас нареждат областта на 12-о място от общо 28-те в България, показват предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Средното брутно възнаграждение там е малко над 1700 лева при средно за страната от близо 2 200 лева. Номер едно по заплати у нас остава столицата, където средната..

публикувано на 21.05.24 в 12:32

С нов туристически център и множество атракции Ахелой посреща летовници

С откриването на Туристически информационен център и множество нови атракции Ахелой ще посрещне своите туристи това лято. В курортното селище очакват предимно българи, но традиционни гости са им също германци, украинци, румънци и англичани.  Преди старта на курортния сезон Ахелой мобилизира голяма част от местните жители в двудневна..

публикувано на 21.05.24 в 09:10

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29