Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас е домакин на семинар по проблемите на читалищата (ОБНОВЕНА)

Бургас беше домакин на поредната среща в страната, посветена на „Предизвикателствата пред читалищата днес“. Мотивът за тази среща с представители от читалищата в област Бургас са предстоящите законодатели промени и създаване на национална програма за обновяване на сградния фонд, сценичната механизация и техническото оборудване на тези средища на културата и образованието. 

В днешно време читалищата в страната имат сходна дейност, но имат и много различия, особено в малките населени места и селата, каза за БНР Бургас Юрий Вълковски,  изпълнителен директор на фондация „Народни читалища“ и бивш зам.-министър на културата с ресор „Читалища“:


„Целта е да съберем мнения и предложения, защото предстоят промени най-вече в Закона за народните читалища, което е записано в правителствената програма със срок до юни месец. Министерството на културата има ангажимент да внесе в Министерския съвет и съответно в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за читалищата. 

Организираме поредицата от срещи във всички области на България. До края на месеца ни предстоят и други семинари в Ямбол, Габрово и Шумен. 

Всяка среща вади различни акценти. Навсякъде обаче има специфики, а има и разлика между селските и градски читалища, въпреки че Законът не прави разлика дали едно читалище е в голямо или малко населено място, а само влияе броят 
на учредителите им. Това, което чувам навсякъде е, че в селата читалищата са останали единствената останала институция. Представете си място, където няма училище, няма детска градина, медицински пункт. Те се занимават вече и със социални и здравни проблеми, представете си ги като местен омбудсман. Селските читалище приемат и обработват CV за работа, предоставят възможност за разговор с вайбър, скайп и whatsApp за връзка с техни роднини в чужбина.  

Градските читалища са нещо друго, те са истинските културни средища. 



Другата тема са младите хора, има ли ги в читалищата? Интересно наблюдение имам, че повече млади хора има в селата. 

А що се отнася до финансирането - от една страна са намесени общините, от друга страна това са самите читалища.“

Проблемите на читалищата са много, каза областният председател на Съюза на народните читалища Кольо Николов:

„Ние няма как да решим проблемите, защото те са на институционално ниво. Тръгват от двете министерства - на културата и на финансите. Всяко едно читалище е ситуирано на определено място и общността като такава го приема или не. Ако не го приема общността, то започва да функционира като НПО. В малките населени места читалищата дори извършват и погребална дейност. В ресорното министерство това дори не са го и чували даже. 

В Бургаска област има една доста добре изградена структура, която е не базата на Народните читалища. Доста добре взаимодействаме, имаме изградени и общински структури.“

Друга важна тема на тези срещи с представители на читалищата е механизмът на финансиране, както и начинът на разпределение на средствата.

Чуйте звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестър "Канарите" ще свири на Гергьовден в Камено

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и  патрон на православния храм в града. Музикален концерт, танцови  изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто  настроение на централния площад. Празничният ден ще започне в 9 часа  с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец"...

публикувано на 01.05.24 в 16:29

"Булевард Демокрация" на 1 май:

Не знам за Вас, но аз съм от онова поколение, на което му цитираха непрекъснато пословици и поговорки докато растеше, че „Трудът краси човека, мързелът го грози“, „Който не работи - не трябва да яде“, а днес ги чуваме в преработен вариант, защото се оказва, че трудът не бил чак толкова голяма добродетел, защото работливите ги натоварвали с още..

публикувано на 01.05.24 в 14:22

Очакват 10 млн лева за подмяна на ВиК мрежата в Мамарчево и Малко Шарково

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъде ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана ВиК система.   Средствата са предназначени  за основен ремонт на водопроводната мрежа в селата..

публикувано на 01.05.24 в 13:41

Обходният път за кв. Василико отново е отворен

Обходният път към кв. Василико в Царево отново е отворен, съобщават от община Царево. По него обаче могат да преминават само автомобили до 3,5 тона.  Заради обилните валежи и повишаването на река Черна вчера движението по моста към квартала бе преустановено.  След почистването през изминалата нощ с багери оттичането на водата и преминаването по..

публикувано на 01.05.24 в 11:44

Великденски пакети получиха 230 потребители на социални услуги в община Болярово

Ръководството на община Болярово отново се погрижи всички близо 230 потребители в десетте социални услуги да почувстват топлината на предстоящия празник Възкресение Христово. На 30 април бяха раздадени от името на общинската администрация пакети с козунак, великденски яйца и сувенири за потребителите на защитените жилища в Болярово и Малко..

публикувано на 01.05.24 в 11:36

Иван Костадинов, КТ "Подкрепа": Защита на работещите е целта на усилията ни в синдиката

Има напредък в спазването на правата на работещите у нас, но има и съществени пропуски в прилагането на трудовото законодателство. Това коментира председателят на КТ "Подкрепа" в Бургас Иван Костадинов. Защитата на работещите е целта на нашите усилия в синдиката, посочи той. „Предстои туристическият сезон, а туризмът е един от..

публикувано на 01.05.24 в 09:20

Безплатна синя и зелена зона в Бургас за празниците

Зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни, съобщават от Община Бургас. Тя ще стане отново платена на 7 май, вторник. Работното й време е непроменено – от понеделник до неделя (включително), от 11:00 до 20:00 ч. За целия период от 07.05.2024 г. до 30.09.2024 г. безплатно ще се осъществява престоят на автомобили само на..

обновено на 01.05.24 в 09:17