Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царят на кукерите:

Иван Василев Кацара: Ние трябва да запазим традицията и да я предадем на децата си

Над 80 са участниците в групата "Козият рог" в кв. Меден рудник

2
Снимка: личен архив

Традиционните кукерски игри ще се проведат тази неделя в квартал "Меден рудник". Обичаят се пресъздава от местната група "Козият рог" и Народно читалище "Паисий Хилендарски 1928".

Според народните вярвания чрез специални магически танци и страшни маски кукерите прогонват злите духове и играят, за да има богата реколта през годината. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сценки.

Тази година „Цар на кукерите“ в дружината е Иван Василев Кацара, на 45 години. Той от 30 години облича кожите и става кукер. Разказва, че преди него никой от семейството му не е участвал в пресъздаването на този обичай.

„ Аз сам реших да стана кукер и то веднъж като започнеш няма как да се откажеш! Тръпка е голяма и не може да се опише с думи! Аз се запалих по това и детето ми участва в групата, племенничките ми също, жена ми от няколко години също се включва в пресъздаването на Кукеровден. Това е и целта на нас по – големите, да запазим тази традиция и да го предадем на децата си, защото тя трябва да остане и след нас!"

  

От дома на Иван Василев на ул. Захари Стоянов № 27 ще тръгнат кукерите утре сутринта, за да обиколят къщите в квартала. Над 80 са участниците в групата, като и тази година сред тях ще има и момичета.  

Групата „Козият рог“ от няколко години играе благотворително и средствата, които събере от посещенията си по домовете дарява за хора, които имат нужда от финансова подкрепа за лечение.  

Всички средства, които бъдат събрани от кукерите тази неделя, ще бъдат предоставени на Росица Владимирова, млада бургазлийка, която се бори с тежко заболяване и има нужда от финансова помощ за лечение в чужбина. Благотворително ще се включат с концерт и орк. „Бургас“

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлага се откриването на мотосезона в Бургас

Отлага се планираното за днес откриване на мотосезона. То ще се проведе в някой от следващите дни. Мястото е Морската гара. Това каза пред БНР Бургас Румен Люцканов, от Hooligans MC Burgas Като организатори на това зрелищно събитие Румен Люцканов  сподели, че ще има много атракции, с най-големия отбор по стънт и дрифт шоу в България - Extreme..

обновено на 04.05.24 в 11:24

Ямбол посреща Великден с три уникални триметрови яйца, изработени от хиляди цветя

В навечерието на Великден, централната градска част на Ямбол е празнично украсена. Тази година традиционното оформление е обогатено с нов елемент – триметрово яйце, изработено изцяло от декоративни цветя. С това големите уникални цветни яйца в Ямбол вече са три, които са изработени с изключително внимание и майсторство. Всяко от тях впечатлява със..

публикувано на 03.05.24 в 14:00
Златина Колева - вляво и ТШ

Айтоски танцьори ще представят страната ни на световно първенство в Чехия

Танцова школа „Тиара“ спечелиха четири квоти за световното първенство по танци Dance World Cup в Прага, Чехия. На квалификационния кръг в София те са представили пет танца, като четири от тях са успели да спечелят квоти. Ръководителят на школата в Айтос Златина Колева посочи: „Условията бяха съответния танц да събере..

обновено на 03.05.24 в 13:17

Багрилница за великденски яйца се проведе в центъра на Бургас

Багрилница на великденски яйца се проведе на Велики Четвъртък до Часовника в Бургас. Жените от пенсионерския клуб и читалище „Васил Левски“ в кв. Горно Езерово показаха как са се боядисвали в миналото яйцата с естествени материали. Традиция за християните по цял свят е боядисването на яйца. Прието е обичаят да се състои на..

публикувано на 02.05.24 в 15:02

Иван Звездев приготвя в Бургас морски ястия за Летния Никулден

Летният Никулден ще бъде отбелязан за първи път в Бургас на 9 май, информират от Общината. Популярният майстор готвач Иван Звездев ще приготви морски ястия за всички, които се включат в празника. На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта, от която ще бъдат раздадени 1 400 порции безплатно на присъстващите. Другият..

публикувано на 02.05.24 в 11:21

Магдалена Русева изработва прекрасна великденска украса

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 28.04.24 в 17:30

Виолета Пефтичева с нова фотосесия, като Круела Де Вил

Популярният бургаски фотограф Виолета Пефтичева изненада с нова артистична фотосесия. Този път младата дама влезе в ролята на Круела Де Вил - страшната любителка на модата от 101 далматинци на Дисни. Споделя, че го прави, за да провокира себе си в светлина, в  която трудно би могъл да я види някой.   „Благодарение на операцията, която..

публикувано на 28.04.24 в 13:00