Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакали в Морската градина в Бургас, популацията им расте, алармират ловци

Снимка: Георги Каридов, фейсбус


За масово навлизане на чакали в урбанизираните територии в Бургас и околните селища алармират ловци. Животни са забелязани дори в Морската градина в областния град. Причината е повишената им популация и приспособимостта им като инвазивен вид, поясни Невен Каравасилев от ловно-рибарското сдружение „Лебед“ в Бургас. Той апелира за спешни мерки с участието на експерти и представители на науката.

 „Чакали са виждани в бургаските комплекси „Меден рудник“, „Изгрев“ в гробищния парк, кв. Долно Езерово, в селата Рудник, Черно море. Сега са в Морската градина в Бургас. Чакалът вече заема едни постоянни местообитания и територии“

По думите му животното идва преди стотина години от Азия, установява се първоначално в причерноморските райони, а с днешна дата е в цяла България, вече е също в Полша, Чехия, Унгария.

В България се отстрелват около 62 000 чакала, а до момента само този сезон 1950 екземпляра са отстреляли ловците от бургаското сдружение. Популацията обаче продължава да нараства.

Решението, според Каравасилев:

„Това, което мога да предложа е науката да си каже думата и тази популация в урбанизираната градска среда чрез храна, чрез примамка, в която да има сложено вещество, което по изкуствен път да прекратява детеродните способности на чакала. Това обаче може да е опасно за домашни любимци и е крайна мярка“

Отстрелвайки чакала той отваря ниша за други животни, допълва ловецът. Залагане на капани в защитените влажни зони, от където идват животните е друго възможно решение, но ловът там изисква съгласуване. 

Такъв лов е трябвало да има вчера в резерват Атанасовско езеро, но заради липса на отговор от страна на екоминистерството е пропаднал. 

Повече чуйте в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава благотворителната кампания за най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хил.  Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева, като с тях е започнат..

публикувано на 04.05.24 в 12:00

В Ямболско багрят яйцата днес

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота. Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна забравен начин за..

публикувано на 04.05.24 в 11:00

Работилница за боядисване на яйца организират и в авиомузея

Малки и големи любители на авиацията, Авиомузей Бургас ви очаква днес, за да се насладите на разходка из летателните апарати в музея, както и да посрещнем заедно най-светлия християнски празник - Великден. Сред десетте самолетни експоната ще може да разгледате и да се запознаете с историята на легендата Ту -154, както и  Ан - 12 с..

публикувано на 04.05.24 в 10:05

Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас

За Великденските празници и в Зоопарк Бургас има специална празнична програма за посетителите. Там ще бъде представена н ай-голямата колекция от екзотични яйца на диви и питомни птици в България. Експозицията е постоянна и всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални цветове. Едни от най-красивите са тези на..

обновено на 04.05.24 в 09:51

Богата и разнообразна е празничната програма днес в Бургас

Богата и разнообразна е празничната програма за Велика събота днес в Бургас. От 10:30 часа в Етнографска експозиция на РИМ – Бургас ще има Кулинарни демонстрации в етно кухнята. Разбира се днес те са свързани с Великден. Традиционна празнична пита, два пъти премесена, ще направи бургаската журналистка Диана Фъртунова. Ще се боядисват и яйца като..

публикувано на 04.05.24 в 09:10
Снимка: БГНЕС

Велика събота е

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост.  Представители на бургаското православно духовенство ще отслужат Пасхална служба в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започва в 23:30..

публикувано на 04.05.24 в 07:36
Габриела Руменова

Нелоялните практики на търговците по Великден продължават

Нелоялни практики с цени и етикети наблюдаваме и тази година по Великден, каза Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Тя уточни, че и през този празничен сезон има онлайн оферти за козунаци, които често подлъгват потребителите да закупят подобен тип артикул през интернет. Причината е, че няма как да знаем за произхода на..

обновено на 03.05.24 в 12:02