Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският областен управител Пламен Янев проверява дали Странджа е проучвана за терен за съхранение на ядрени отпадъци

| обновено на 08.03.24 в 17:19

Областният управител на Бургас Пламен Янев ще изпрати въпроси към министерството на енергетиката относно информация за проучване на Странджа като подходяща територия за хранилище на отработено ядрено гориво. Той е бил уведомен от Българската асоциация за климатолечение и здравеопазване за подобни намерения.Представители на организацията са се срещнали с него, за да го информират за доклад, в който се описва какво ще се случи с ядрените отпадъци. Публичност данните добиват след отговор на министъра на енергетиката  Румен Радев по депутатски въпрос по темата на Джевдет Чакъров.

В доклада се посочва, че се проучват Югоизточна България и Дунавската равнина.

БАКЗТ: В Странджа може да изградят хранилище за ядрени отпадъци

Трябва да има конкретика, посочи Пламен Янев:

"Издирвам всички питания, въпроси и отговори, които са били поставяни, коментирани, доклади, до които имам достъп. Искам въпросите, които аз поставя, да имат по-конкретен отговор. Това, което намерих досега, е по-скоро неясно. Тук идва и основният проблем. Когато нещо стане обществена информация, то да почне да бъде комуникирано навсякъде правилно. Не комуникирането му води до всякакви спекулации.Понякога нажежава обстановката много повече, отколкото е нужно."

Янев се надява да получи конкретни отговори най-вече на въпроса кои региони се проучват:

Даже това не трябва да са региони, а конкретни места. Няма как някой да проучва цяла Югоизточна България.Ясно е, че се търсят точно определени парцели. Дали са бивши мини, бившо военно поделение, каквото и да е, е хубаво ние да почнем да конкретизираме местата.

Посочвайки такъв огромен регион, ти посяваш въпроси пред една четвърт пред населението на България. Създава се напрежение не само в Югоизточна България, защото е посочена и Северна България. По такъв чувствителен въпрос е недопустимо толкова време да бъде оставяна половин България да се чуди къде, какво става.

За мен, като областен управител, е недопустимо аз да нямам по подробна информация. Предполагам, че и други колеги постепенно ще се включат в тази инициатива. Трябва да се говори конкретно с цифри, с цялата необходима информация какво ще се предприеме.

За мен остава отворен въпросът- няма ли вариант да се сключи договор с външна страна, както е било досега и да се извозват тези отпадъци.България не е толкова голяма като територия и съответно чувствителността е много по-голяма сравнено със страни, които имат пустини и слабо населени региони."

Въпросите ще бъдат изпратени след седмица.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ива Иванова е новият директор на Държавен фонд "Земеделие"

Държавен фонд "Земеделие" има нов директор - Ива Иванова. Тя беше избрана днес от Управителния съвет за изпълнителен директор на разплащателната агенция, съобщи Министерството на земеделието и храните.  Кандидатурата е предложил служебният министър д-р Георги Тахов след съгласувателна процедура с премиера Димитър Главчев. Ива Иванова е магистър по..

публикувано на 07.05.24 в 18:03

Защо след ковид българите преоткриха къмпингите, кемперите и караваните?

На палатка, с кемпер или каравана, почивката сред природа става все по-предпочитана от българите. Затова и в Бургас преди дни се проведе първото фестивално изложение „Explore the world“, на който се събраха любителите на този вид почивка.  Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот Николай Филипов е от една от..

публикувано на 07.05.24 в 16:58
Марин Киров, кмет на Община Царево

Царево очаква своите първи туристи от Чехия и Полша

Около 20 май Царево ще посрещне първите си чуждестранни туристи за тази година. Кметът Марин Киров каза, че тази година туристическият сезон ще започне по-рано, за разлика от предходни години. Очакват се гости от Чехия и Полша.  „Както виждате всички дейности по мостови съоръжения, които най-много застрашават летния сезон - са в срок. Общината е..

публикувано на 01.05.24 в 15:12

Учредиха “Фонд за развитие на Летище Бургас“

Кметът на община Царево Марин Киров беше избран за член на Управителния съвет на “Фонд за развитие на Летище Бургас“. Това стана по време на учредителното събрание на сдружението, съобщи Общината.  За председател беше избран Димитър Николов, кмет на община Бургас, негов заместник е Иван Алексиев, кмет на Поморие Иван Алексиев. Останалите членове на УС..

публикувано на 01.05.24 в 10:21

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските празници, каза..

публикувано на 01.05.24 в 09:27

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

обновено на 01.05.24 в 08:57

Димитър Недев: Откритият средновековен некропол в Созопол е само начален етюд

Нови и сериозни находки очакват археолозите при проучванията на терена, където ще бъде изградена автогарата в Созопол. Тя ще се намира на провлака между новия и стария град. Досега там бе открит средновековен некропол. С интересни прояви в града се подготвят и за старта на новия туристически сезон.  Според директора на..

публикувано на 01.05.24 в 08:50