Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският бизнес планира да увеличи инвестициите си у нас

Турция е най-големият бизнес партньор на България извън Европейския съюз, а двустранният стокообмен надхвърля 7 милиарда лева. Инвестициите ѝ в България са за над 2,5 милиарда лева и предприемачите в югоизточната ни съседка се стремят да увеличат вложенията си у нас и да разширят контактите си между двете страни. Това стана ясно по време на българо-турски бизнес форум, който се проведе днес в Бургас за втора поредна година.

"Повече от 1,5 милиона турски ТИР-а преминават българо-турската граница всяка година. Това показва колко здрави са икономическите връзки между България и Турция. Нашата амбиция е да направим тези връзки още по-успешни - каза Генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун по време на българо-турски бизнес форум с двустранни срещи, който се провежда за втората поредна година в Бургас. - Общата ни цел е увеличаване на търговията и инвестициите между двете държави, което от своя страна да увеличи заетостта."

Консулът добави, че вчера в Одрин е учредена нова платформа за сътрудничество между Турция и останалите балкански държави. Чрез нея ще се подкрепят двустранни и многостранни действия на Балканите в сферата на икономическото сътрудничество. 

"България е вратата на Турция и към Европа, накъдето са насочени 25% от износа на Турция, и към света" – допълни почетният председател на Българо-турската търговско-индустриална камара Фикрет Индже и допълни, че първата спирка по този път към Стария континент е именно Бургас. Възможностите за бизнес в България са изключително големи, каза той и изброи част от тях: макроикономическа стабилност, стратегическо местоположение, компетентна работна ръка, особено в ИТ сектора, най-добрата – по думите му – интернет инфраструктура, ниските разходи за данъци, заради които той сравни България с офшорна зона. Евтината земя и добре развитата банкова система също привличат турските инвеститори.

От своя страна кметът домакин на форума Димитър Николов покани турския бизнес с думите:

"Бургас е пограничен регион, близостта на Турция дава изключителни възможности за бизнес инициативи, за партньорства и за сътрудничество. Именно затова ние сме подходящи като логистичен център, индустриален център и аз съм убеден, че с такива начинания част от вас ще намерят причина да развиват партньорства и бизнес начинания в град Бургас. ... Ние много добре знаем работоспособноста, упоритостта и трудолюбието на турския народ и съм убеден, че ще направим всичко възможно като град домакин, град партньор, бизнес структури тези възможности, които има голямата, мощна индустрия на Република Турция да се реализират именно тук с тези наши партньорства и сътрудничества". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Гвоздейков: 100 млн. лева са инвестирани в бургаския регион за транспортна свързаност

Представители на Европейската комисия , заедно с Министъра на транспорта и съобщенията и кмета на Бургас Димитър Николов обсъдиха реализираните проекти, финансирани с европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020.  Те направиха обиколка из града и засадиха дръвче на площад "Тройката". На събитието присъстваха служебният..

обновено на 14.05.24 в 22:09

Дефицит на специалисти със средно образование в бургаско

Голям е дефицитът на кадри със средно образование. Пазарът изпитва огромна нужда от такива специалисти в момента. Това съобщи заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Станимир Апостолов:  "Заетите в туристически бранш са основно среднисти-рецепционисти, готвачи, аниматори. Средни кадри са необходими в мебелната..

обновено на 14.05.24 в 14:58

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на..

публикувано на 14.05.24 в 11:37

„Пристанище Бургас“ ЕАД с нов директор

„Пристанище Бургас“ ЕАД има нов директор, съобщава Maritime.bg. Това е Янко Мелконян. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е освободил  дългогодишния началник на порта Диян Димов миналата седмица. Той беше начело на бургаското пристанище от 2010 година до юли 2013 и от октомври 2014 до настоящия момент, припомня..

публикувано на 13.05.24 в 18:28
архив

22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“

Рекордните за страната ни 22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“ за сезон 2024. Те са определени след селекция от международното жури на програмата.  Сред най-добрите световни туристически обекти в 51 страни се нареждат и българските плажове. През 2024 година има само един нов отличен плаж спрямо 2023 – Свети Влас..

публикувано на 13.05.24 в 15:56

До началото на лятото ще приключат ремонтите по инфраструктурата в Китен

В кметство Китен започна приемането на заявления за платено паркиране през новия летен сезон. Кметът Николай Марков инспектира отново  дейностите по изграждане, ремонт и рехабилитация на инфраструктурата в града. Сроковете за завършване ще бъдат спазени и до началото на летния туристически сезон ще са приключили.  „180 лева с ДДС е цената за..

публикувано на 13.05.24 в 08:30

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок.  Това прогнозира за БНР  Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 13.05.24 в 07:25