Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Котавов, ОДМВР Сливен:

Стотици хиляди левове са откраднати чрез банкови фишинг измами

Двама мъже бяха задържани по случая миналата седмица

По случая със задържаните двама мъже във Варна миналата седмица за банкови фишинг измами в цялата страна, полицията в Сливен започва работа още в началото на 2023, след получаване на множество сигнали за източване на банкови сметки на частни лица. Това обяви инспектор Коста Котавов от икономическа полиция при ОДМВР - Сливен. Престъплението бе разкрито съвместно между ОДМВР Сливен и Главна дирекция „Полиция“. 

Стотици хиляди левове са откраднати от много хора, каза инспектор Котавов и допълни, че веднъж попаднали в ръцете на измамниците банковите сметки са източвани до край.

"Независимо каква е сумата – малка, голяма, 500, 1000 лева, имали сме по 15, по 20, 30 хиляди лева източени от сметките. Източва се всичко, което е по сметката."

Съветът на специалистите е да не се отварят фишинг писмата от банки в електронната поща и разкриха как хората да се предпазят от  този тип престъпление.

"Банките не изискват лични данни по имейли, не изискват данни от картите на клиентите си, не изискват данните от паролите за мобилното им банкиране. Когато се изисква такава информация следва хората да знаят, че става въпрос за фишинг измама. Когато имат съмнение, че са достъпили до личните им данни следва незабавно да отидат до офис на обслужващата ги банка и да уведомят органите на МВР."

Доказването на подобен тип престъпление се затруднява, заради добрата техническа и теоретична подготовка на престъпниците, а потокът от парите е трудно проследим, защото минава през офшорни зони, криптопортфейли и др. Работата по случая продължава. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията задържа няколко мъже за шофиране с алкохол в кръвта през почивните дни

55-годишен айтозлия е шофирал с 1,85 промила алкохол в кръвта. Той е спрян за проверка на 2 май около 14:20 часа на айтоската улица "Славянска", съобщават от ОДМВР. Полицията е установила, че водачът шофира след употреба на алкохол. Той е отказал да даде кръвна проба за химичен анализ. Задържан е за 24 часа, а автомобилът е иззет.  С 2,29..

публикувано на 07.05.24 в 09:05

Установени са двама мъже за кражба на над 17 хил. лева от частен имот в село Бата

Двама мъже са проникнали в дома на 88-годишен мъж от село Бата и са откраднали 13 000 лева, 2 350 евро и златен медальон.  Сигналът е получен на 3 май около 11:25 часа.  В резултат на полицейските действия са установени извършителите - това са 40-годишен мъж от с. Медово и 28-годишен мъж от с. Бата, които са криминално проявени,..

публикувано на 07.05.24 в 08:39

Дете е с опасност за живота след катастрофа в село Чукарка

3-годишно дете е с опасност за живота след катастрофа в айтоското село Чукарка, съобщават от Областна дирекция МВР.  Инцидентът е от 5 май на обяд, когато лек автомобил, управляван от 35-годишен мъж от карнобатското село Соколово, при извършване на маневра на дясно блъска детето / пешеходец от с. Чукарка/ .  То е с  повърхностни травми на..

публикувано на 07.05.24 в 07:30

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта задържаха митничари от Пристанище Бургас (видео)

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта задържаха митнически служители от Пристанище Бургас. Стоките са открити в тайници на два контейнера, пристигащи от Китай за получател в България. Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД..

публикувано на 04.05.24 в 10:17

Задържаха над 40 хил. кутии контрабандни цигари на "Лесово"

Задържаха 40 400 кутии контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил на ГКПП – Лесово, съобщават от МВР. Нарушението е разкрито в рамките на съвместна операция на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите с цел противодействие на контрабандата, при която на различните..

публикувано на 03.05.24 в 11:48

Петгодишно дете пострада при пътен инцидент в Бургас

Петгодишно дете е пострадало при пътен инцидент, станал в Бургас на 1 май, съобщи Областната дирекция на МВР в града.  Момиченцето изскочило внезапно на улица «Славянска» и било ударено от товарен автомобил, управляван от 61-годишен бургазлия.  Детето от Средец е с фрактура на дясната подбедрица. Няма опасност за живота му. То е настанено в..

публикувано на 02.05.24 в 09:28

Бургас изпраща 2200 абитуриенти от 22 училища

Тази година Бургас ще изпрати рекорден за последните 6-7 години брой абитуриенти. 2200 младежи и девойки ще празнуват завършването на училищния етап от своето образование. За сравнение през 2023 г. те бяха 1790, а през 2021 г. - 1487. Това стана ясно на междуинституционална среща в Община Бургас с представители на общинската администрация, ОД на МВР –..

публикувано на 30.04.24 в 14:45