Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Стоян Кралев:Решението за касирането на избора на сливенски митрополит е неприемливо за нас

Решението за касирането на избора на сливенски митрополит е неприемливо за нас, каза отецът Стоян Кралев от Царево. Това, че приемането на синодалната наредба се отлага, е само една отсрочка. Беше подсказано, че рано или късно, тя ще бъде въведена. Хората, миряни и свещеници,които са участвали в избора, са разочаровани, подчерта той:

„Изборът се касира без сериозни основания.Тези внесени жалби, които бяха посочени като претекст, те не станаха публично достояние. Синодът едностранчиво взема решение да касира избор, без да даде сериозни обяснения за основанията на тези жалби. Дали има някаква фактология или просто някоя внася жалби и тези жалби винаги могат да бъдат внасяни и за бъдещи избори, когато не е удобен изборът. С една такава формална жалба, внесена от някого, на когото е посочено, че я внасям и може да има избори, които да бъдат касирани."

Изборът е бил предрешен, коментира още отец Стоян.Само, където ние не сме играли по правилата, които те очакват и сме си повярвали, че имаме реални права да избираме:

"Ако бяхме избрали подходящото лице,нямаше да го има този целия шум. Ние нямахме"послушанието" да гласуваме за поставения човек от тях. Това е най-болното и тъжното за хората. Те бяха употребени и в момента, в който се видя,че не се случва това, което е планирано, тези хора бяха унизени.Беше подсказано,че Синодът взема еднолично решение, независимо от това колко човека са пред Синода."

Според отец Стоян решението да се направи ревизия е тенденциозно. Не съм чувал за такова в другите епархии, поясни той. Ще се натоварите с нарушения, за да се оспори авторитетът на избирателите и на избираемите:

"Изцяло ще бъде заменен списъкът на избирателите, според мен, а на избираемите ще се опитат да им вменят някакви нарушения, с които да подкопаят доверието към тях.Трябва да се оправдаят новите избираеми, които те ще се опитат да включат в списъка.

В нашата епархия съм от 27 години свещеник.Не съм преживявал смяна на митрополит. Това е първата смяна. Не съм чувал за такива ревизии в други епархии. Те трябва да са системни и текущи. Синодът трябва да има ревизионна комисия. От години не се правени ревизии в епархиите. това решение са си го взели помежду си. Сега да се ревизира след смъртта на митрополита? 

Противоуставно е, че митрополит Йоан ще управлява епархията повече от три месеца след смъртта на дядо Йоаникий, уточни отец Стоян и допълни, че не знае как се удължават тези срокове:

Надявам се, че вярващият народ ще бъде благосклонен към нашите човешки слабости и няма това да отклони вярата към Бога! Настъпва Великия пост, дано се разсеят всички тези гръмоносни облаци, които са надвиснали.

В навечерието на великия празник Възкресение Христово да се поздравим с радост в сърцата, а не със смут. Искрено се надявам, че ще надвие Доброто!"

ЧУЙТЕ ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Сливен

Работилници по стъклопис и грънчарство очакват децата в Сливен на 1 юни

Множество работилници по стъклопис, грънчарство, плъстене, правене на сапуни и други очакват децата на Сливен в центъра на града по случай Деня на детето 1 юни. На централния площад „Хаджи Димитър“ ги очакват и безплатни надуваеми съоръжения. Началото на детските забавления ще бъде дадено в 12.00 часа по обяд.  За по-големите организаторите са..

публикувано на 01.06.24 в 08:49
Снимката е илюстративна.

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас. Организаторите са 5KM RUN. Стартът и финалът ще са до Пантеона в Морската градина.  Зам.-директорът на УМБАЛ - Бургас д-р Светослав Тодоров също ще се включи в инициатива "Инициативата е тяхна, всяка година я правят. Тази година са се спрели на нашата болница и на нашите детски отделения...

публикувано на 01.06.24 в 08:41
Снимка: Архив

Богата програма за Деня на детето в Бургас

На първи юни община Бургас организира на няколко места в града празнични прояви по повод Деня на детето. Първата започва в 9.00 и ще продължи до 20.00 часа.В Авиомузея ще се проведат арт работилнички за рисуване и хартиени самолети.  От 10.00 часа в пространството на читалище  "Асен Златаров 1940" стартира инициативата "Заплетени чудеса", тя..

публикувано на 01.06.24 в 08:29
Община Болярово

Детският фолклорен събор "Върбова свирка свири" ще се проведе днес в Болярово

24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" ще се проведе  днес  в крайграничната община Болярово. За участие са записани близо 500 деца от цялата страна, гост на събора ще е и вицепрезидентът Илияна Йотова. В рамките на събора е и конкурсът "С песните на Елена Граматикова", а целта на неговите организатори е да..

публикувано на 01.06.24 в 07:50

В Сливен започна фестивал за децата от квартал "Надежда"

Доброволци от 5 държави – Франция, Великобритания, Германия, Румъния и България, организират двудневен фестивал за децата от квартал „Надежда“ в Сливен по случай 1 юни Деня на детето. Учители, университетски преподаватели, студенти и ученици забавляват децата с игри, спорт, музика, представления и танци.  В шатрите, разположени в градинката до жп..

публикувано на 31.05.24 в 17:21

В Бургас посрещат тържествено новия сливенски митрополит Арсений

Новият сливенски митрополит Арсений ще бъде посрещнат с тържествена церемония в неделя, 2 юни в Бургас. Той ще отслужи литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Посещението на владиката ще започне с шествие от арката на св. Николай Чудотворец към площад „Св. св. Кирил и Методий“ в 16.45 мин. Официалната церемония по посрещането му ще е пред..

публикувано на 31.05.24 в 16:15

Транспортната свързаност и Паневропейския транспортен коридор 8 - акцент на международен форум в Бургас

Свързаност на нациите е мотото на международния форум, организиран от Фондация "Конрад Аденауер", който се провежда за втора поредна година в Конгресния център на Бургас. Тази година акцентът е върху транспортната свързаност и изграждането на Паневропейския транспортен коридор 8, който трябва да осъществи връзката на Балканите с европейския пазар...

публикувано на 31.05.24 в 14:56