Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демографията и здравеопазването са акцентите за жените в науката и бизнеса

В месеца на жената се проведе среща на жените от науката и бизнеса. В нея участие взеха академик  Никола Съботинов, председател на БАН, 2008-2012 год.  и  чл. кор. проф. Александър Костов - координатор национална академична мрежа на БАН.

Събитието се организира за девети пореден път от проф. Севдалина Турманова, която е координатор на Регионален академичен център - Бургас на БАН и инж. Видка Вълчева, зам. председател на Търговско индустриална камара в Бургас.

„Продължаваме заедно една традиция, която прекъснахме за кратко по време на пандемията. Тя беше свързана с това, през месец март да организираме този тип срещи между жени, които са представители на научни и образователни институции, жени от бизнеса, и жени доказали своята роля в обществения живот в града ни. Фокусът на срещите ни винаги е бил свързан с различни теми и лектори, които са от БАН. До сега лекторите са били мъже, но днес за първи път съм поканила две успели дами - проф. Антоанета Христова и проф. Мариана Димова. Двете основни теми са демография и здравеопазване“, каза проф. Турманова при посрещането на гостите в залата.

„За мен е чест и привилегия да участвам в откриването на този важен и значим форум. Една голяма част от присъстващите дами са в основата на успехите и развитието на град Бургас. Ценя професионализма и качествата ви и благодаря за това, че живеете работите, и творите в нашия град, защото такива двигатели като вас са необходими на всеки един град, който има амбициите да се развива и да има потенциал. Темите и дискусиите в днешния форум съвпадат с проблемите върху, които работим и с удоволствие ще очаквам решенията и мненията, които ще дадете“, бяха думите на кмета Димитър Николов при откриване на събитието.

В рамките на срещата се засегнаха две теми с висока степен на важност. За демографските проблеми и демографските решения говори проф. дн Антоанета Христова, политически психолог в Институт за изследване на населението и човека, към БАН. „Много важно е да подчертая нещо, навлизайки в демографията – това не е една дисциплина. В нея влизат познания от света на социологията, статистиката, психологията, историята и други. Трябва да се уточни, че тя не се изучава никъде. В този смисъл, ние се опитваме да развиваме кадри от различни области“, каза проф. Христова. „Искам да поздравя Бургас за демографските политики, които предприема. Ще бъда щастлива ако направим магистърска програма „Демография“ при вас, където компетенцията да е на ниво“, допълни тя.

Негативната статистика сочи, че тенденциите за застаряващо население нараства, и че до 2035 година прогресивно ще се увеличава. В допълнение раждаемостта около 2030 година очертава прогнози, че в столицата ще има раждаемост, следвана от Варна, а в Бургас кривата се снижава, което говори, че върху това трябва да се работи, чрез различни подходи и стимули за младите семейства.

Проф.дмн Мариана Димова от Факултет по дентална медицина на МУ-София и Катедра по протетична дентална медицина изнесе презентация на тема „Денталното здраве след COVID - 19 през погледа на медицината“. Тя отбеляза степента на важност за навременни посещения при дентални специалисти и в тази връзка,  обясни за проблемите , които са създадени след социалната изолация по време на пандемията.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кандидат-студенти на изпит.

Таксите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се увеличават с до 50 лева

Увеличение с 50 лева на годишните такси за обучение в повечето бакалавърски специалности на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ предвижда проект за решение на Министерския съвет за таксите за кандидатстване и обучение в държавните ни университети и висши училища. В специалности с пренасищане на пазара на труда с кадри – като „Икономика“ – е..

публикувано на 26.06.24 в 10:49

Кв. Русалка в Свети Влас ще е без вода до 15 часа

До 15 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Русалка в Св. Влас, съобщават от водното дружество в Бургас. Там се работи по свързване на ВиК връзки. В Бургас без вода от 9 до 17 часа са живущите на ул. "Гладстон" в участъка между ул. "Самуил" и ул. "Княз Борис" и на ул."Любен Каравелов" в участъка между ул. "Гладстон" и ул. "Шейново" . Там се..

публикувано на 26.06.24 в 09:34

Затварят части от ул. „Чаталджа“, ще се работи нощем

Във връзка с изграждане на промишлен водопровод под ул.„Чаталджа“ и необходимостта от прокопаване на улицата, от община Бургас информират, че в пет вечери ще бъдат затваряни участъци от нея. На 26 юни няма да се движат превозни средства в отсечката от ул. „Осогово“ до ул. „Мургаш“.  На 27 юни се затваря зоната от ул. „Мургаш“ до ул. „Ген. Вл...

публикувано на 26.06.24 в 09:17

Дадоха зелена светлина за изграждане на две кръгови кръстовища в Меден рудник

Общинският съвет даде зелена светлина за изграждане на две нови кръгови кръстовища в жк "Меден рудник". Съветниците одобриха изменение на регулационните планове на зона „А“ и зона „Д“ и регулационния план на Промишлена зона „Юг – запад“, за да може да се обособяват новите съоръжения. Първото кръгово кръстовище ще бъде на пресечката на бул. „Захари..

публикувано на 25.06.24 в 16:43

Сливенско училище получи химн като дарение от „Музикаутор“

Сливенското основно училище „Христо Ботев“  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор“.  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“. В третото издание „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ се..

публикувано на 25.06.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Община Поморие напомня: Изтича срокът за плащане на местните данъци

Срокът за плащане на първа вноска за данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства изтича на 30 юни 2024 г, информират от Община Поморие.  След тази дата на неплатените в срок налози се начислява наказателна лихва до деня на окончателното им заплащане. Собствениците и ползвателите на недвижими имоти,..

публикувано на 25.06.24 в 15:59
Снимката е илюстративна

Заради аварии, десетки села в Ямболско са без вода

Всекидневно водопродаването в десетки населени места на Ямболска област се спира заради отстраняването на аварии. С напредването на лятото по-големият проблем е липсата на вода в резервоарите. В крайграничната община Елхово проблемът с водоснабдяването става все по-сериозен, подчерта кметът Петър Гендов: "Имаме кладенци, които не са почиствани,..

публикувано на 25.06.24 в 14:32