Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младши посланици на Европейския парламент от ПГСАГ "Кольо Фичето" гостуваха в БНР - Бургас

Те разказаха за дейността си по проекта и споделиха вижданията си за развитието на Евросъюза



Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" в Бургас е училище посланик на Европейския парламент. Нейни ученици реализират инициативи, чрез които научават повече за Евросъюза. Младшите посланици посетиха и БНР – Бургас, за да разкажат за своята дейност и да споделят какво мислят за развитието и бъдещето на обединена Европа. 

Гостуваха ни ученици от 10 б клас, които учат „Строителство и архитектура“, с тяхната учителка по история Петя Кудева, която е и старши посланик по проекта.  


Азра Сьонмез, Ирена Кирова, Нефизе Хюсеин и Стилиян Дринков разказаха, кои ученици са младшите посланици, каква е тяхната дейност и мотивация да участват в тази програма  и какви са проблемите през обединена Европа, които трябва спешно да бъдат решени:  

„Младшите посланици са тези, които информират своите връстници за същността и работа на Европейския съюз. Дейността ни е разнообразна – направихме кът за младшите посланици в училище и презентации за правата на човка и защита на личните данни. Включваме се в тази програма защото имаме интерес към политиката, културата и обществото на Евросъюза. Той трябва спешно да се справи с икономическата нестабилност, миграция, екологичните проблеми и политическата поляризация.“  


Учениците разказаха, че през февруари са осъществили виртуална среща с ученици от XI клас на Неделното българско училище " Св. св. Кирил и Методий" в град Атина. Поставено е началото на съвместно сътрудничество във връзка с дейностите по Програмата за училища - посланици на ЕП. Заложена е поредица от инициативи и събития с активното участие на учениците и младшите посланици от двете училища.

Осъществена е и среща с Николета Калева - стажант в Европейския парламент. В Конферентната зала на гимназията е проведена беседа, свързана с работата на стажантите в ЕП, с дейностите на самия парламент и с това колко е важен за България Евросъюза.


По време на гостуването си в БНР – Бургас младшите посланици Тихомир Петров, Ралица Кисьова, Исмаил Рамадан и Стефани Георгиева изразиха вижданията си за това в каква Европа искат да живеят, каква е ролята на България в Европейския съюз, младите хора и тяхното отношение към европейските политики и защо е важно страната ни да стане пълноправен член на шенгенското пространство.

„Искаме да живея в Европа, в която всички демократични принципи се ценят, спазват и прилагат...България участва активно в дейността на Евросъюза, в икономическата и политическата му дейност...Младите хора имат важна роля в определянето на политиките на Обединена Европа и техния глас трябва да бъде чут на предстоящите избори. Приемането на страната ни в Шенгенската зона ще улесни пътуванията и ще стимулира икономиката и подобри общата сигурност в региона“

повече може да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Българският национален отбор по математика на олимпиадата в Анталия.

Ученик от Бургас с бронзов медал на Балканската олимпиада по математика

Седмокласникът от Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас Стоян Балтов спечели бронзов медал на Балканската олимпиада по математика за участници на възраст до 15 години и 6 месеца, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН). Представянето на целия ни национален отбор на провелото се в Анталия,..

публикувано на 01.07.24 в 14:57

МОН публикува резултатите от изпитите след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от изпитите след 7. клас, съобщи пресцентърът му. Всеки може да провери резултатите на дете в системата https://infopriem.mon.bg , след като напише входящия му номер и идентификационния код. На националното външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415..

публикувано на 01.07.24 в 14:47

Ученици от Френската гимназия с престижни награди

Престижни награди на различни конкурси по френски език, завоюваха ученици на  ПГРЕ „Г.С.Раковски“.  Биляна Стефанова от 12. клас спечили конкурса „Златното перо“ (La Plume d’Or) и завоюва престижното първо място. Конкурсът се организира всяка година от асоциация „Защита на френския език” и Алианс франсез-Бургас в качеството на местен партньор и..

публикувано на 01.07.24 в 11:08

Възможност за стаж на студенти по медицина в детски ясли и градини в Бургас

За трета поредна година Община Бургас дава възможности на студентите по медицина и здравни грижи за стаж през лятото в детски ясли и градини. Програмата се изпълнява в партньорство с Факултетите по „Обществено здраве“ и „Медицина“ към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Целта е запознаване на бъдещите медицински специалисти с организацията и..

обновено на 29.06.24 в 12:23

„Летен хъб за младежи“ ще се проведе в Бургас

„Летен хъб за младежи“ ще се проведе в Младежкия  международен център в Бургас, съобщават от Общината. В него може да се включат ученици  от 10 до 14 години. Летните активности ще започнат на 1 юли и ще се провеждат всеки делничен ден от 10.00 до 12.30 часа, а целта е развитието на талантите и повишаване мотивацията за учене у младежите по един..

публикувано на 27.06.24 в 15:19

Включват ученици в изследователски проекти с български учени

Над 5000 ученици с интерес към науката от 150 училища в страната ще могат да се включат в научно-изследователски проекти съвместно с утвърдени учени. Това става възможно чрез нова национална програма „Образование с наука“, одобрена от правителството. Целта е в училищата да се използва потенциала на академичните среди в дейности с..

публикувано на 27.06.24 в 07:45

Бъдещи първокласници усвоиха правилата за безопасно движение по пътищата

Малчугани от детска градина “Звездица Зорница”, които есента ще бъдат първокласници показаха, че вече знаят правилата за безопасно движение по пътищата. Инициативата е на Община Бургас, на Областната дирекция на полиция и на Областната администрация, съвместно с инспектор Хитами.    Различни групи от бургаската детска градина „Звездица..

публикувано на 26.06.24 в 13:05