Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създаването на Фонд за развитие на Летище Бургас предизвика дебати в комисиите на Общинския съвет

| обновено на 21.03.24 в 15:31


Дебати в комисиите на бургаския Общински съвет предизвика докладната за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на Летище Бургас“. Инициативата на кмета на Поморие Иван Алексиев бе подета и подкрепена от морските общини. Съветниците поискаха изчистване на проекта на устав преди той да влезе за гласуване в местния парламент.

Основната цел на бъдещото сдружение е осигуряването на целогодишни полети. Предвижда се членският внос на общините да е според броя на регистрираните по постоянен адрес, като за черноморските общини е 2 лева на жител, а за останалите общини по 50ст. Обсъденото финансово участие на "Фрапорт" във фонда е в размер на 200 000 лева годишно. Предстоят разговори с министерствата на туризма и транспорта и съобщенията за участие и на държавата, се посочва в докладната, внесена от кмета Димитър Николов. Според нея таксата, с която Община Бургас ще се включи, възлиза на 465 542 лева.

В комисията по транспорт съветникът на „Възраждане“ Мариян Иванов се обяви против методиката за определяне на членския внос:

"Далеч по-правилното и справедливо определяне на една такава такса е на база турист. Колко туристи посещават дадената община-могат да се вземат данни от минала година. Конкретен пример със Слънчев бряг, който е на територията на Община Несебър. Официалните данни варират между 300 000 и 500 000 туристи годишно, неофициалните стигат и до 1 милион. Община Несебър ще плати 60 000 лева такса в този фонд, а Община Бургас -половин милион. Мисля, че това е едно финансово бреме, което ще натовари Община Бургас при това несправедливо."

Коментира се предложение за определяне на таксата въз основа на 30% от туристическия данък и 70% фиксирана ставка.


Как ще се разходват средствата попита съветникът на "Има такъв народ" Тодор Иванов:

"В устава пише, че се управлява от управителен съвет, който определя вноската, а тя вече е определена от някой без никаква финансова обосновка на каква база г-н Алексиев или някой около него е решил, че трябва да е на глава от населението. Разговаряно ли е с другите общини извън област Бургас-съгласни ли са да внасят и да не стана така, че 2-3 общини или основно Община Бургас ще внесат половин милион лева. Нямаме финансови условия от авиокомпании, за да знаем за какво дофинансиране става въпрос."

Несъразмерно спрямо печалбата на летището е тяхното участие, отбеляза още Иванов.

Председателят на транспортната комисия от ГЕРБ Евелина Михалева припомни предишни стъпки в същата посока:

"При предният мандат имаше разговори с Райън еър да предложат полети, които ние да дофинансираме през зимния период и те поискаха, мисля, 500 000 лева за периода ноември-края на март за полет до Тел Авив. За Краков - 350 000 лева. Ние искахме до един европейски хъб. Парите, които поискаха, бяха безумни."

Директорът на дирекция "Правно-нормативно обслужване" на Община Бургас Златина Георгиева поясни:

"Направете предложение, каквото считате, че Община Бургас трябва да плаща като вноска. Когато има една такова сдружение, в което участват всички кметове, с много по-голям авторитет би застанал някой да преговоря-с концесионер или авиокомпания."

Предложението за създаването на сдружението ще бъде внесено за разглеждане във всички общински съвети до края на март, а учредителното събрание се предвижда за април.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече започнаха, съобщават от Министерството на туризма. Те са извършени на 26 април от проверяващи служители на министерството съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална..

публикувано на 27.04.24 в 11:59

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

обновено на 27.04.24 в 08:30

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати днес от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното изложение участват..

обновено на 27.04.24 в 08:11

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22