Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българско Черноморие“ призова община Бургас да остане в алианса

Кметът на Бургас Димитър Николов
Снимка: БТА

"Алианс Българско Черноморие“ изпрати писмо с настоятелна покана община Бургас да не прекратява членството си. То е адресирано до кмета Димитър Николов, заместника му Манол Тодоров и председателя на общинския съвет Михаил Хаджиянев.

Именно Николов предложи излизане от сдружението с мотива, че то рекламира приоритетно северното, а не цялото ни Черноморие, с каквато цел беше създадено. Докладната му се разглежда от комисиите в местния парламент и предстои гласуването ѝ от общинския съвет.

"Сдружението е създадено през 2021 г., за да рекламира българското Черноморие, но това на практика не се е случило - отбеляза директорът на общинско предприятие „Туризъм“ Радовеста Стюърт по-рано през седмицата. - За три години членският внос, който е платила община Бургас, е близо 12 хиляди лева. А на цифровата платформа на сдружението под бранд „Българско Черноморие“ предпочитано се популяризира и развива българското Северно Черноморие.“

В писмото си в отговор на намерението за излизане от сдружението - основано от концесионера на летищата в Бургас и Варна - от "Алианс Българско Черноморие" пишат:

"В отговор на редица твърдения, публикувани наскоро в медиите, бихме искали да внесем яснота по отношение дейността на "Алианс Българско Черноморие" и настоятелно да Ви поканим Община Бургас да остане член на сдружението.

Алиансът има за основна цел, чрез обединяване усилията на основните заинтересовани страни в туристическия сектор, включвайки частния бизнес, общини и Министерство на туризма, да работи по развиването и утвърждаването на силен туристически бранд на Българското Черноморие, по изготвянето и прилагането на маркетингова стратегия и кампания на основните емитиращи туристически пазари - Германия, Великобритания. Полша, Чехия, Израел и др., както и привличането на нови потенциални пазари. Основният фокус на дейността на Алианс Българско Черноморие е проактивното, въздействащо и ефективно популяризиране на дестинация Българско Черноморие като цяло.

След отправената от нас покана към страна на Министерство на туризма получихме отговор, че то не може да участва като член на "Алианс Българско Черноморие" поради законови причини, но ще съдейства и оперативно, и финансово за осъществяване на маркетинговите дейности, предложени от Алианса. Получили сме подкрепа от Министерството при осъществяването на трите маркетингови обиколки, организирани от нас в Полша, Германия и Великобритания, а също така министерството изцяло се ангажира с организирането на пътуването до Израел, за чието осъществяване активно съдействахме.

До момента "Алианс Българско Черноморие" работи активно за популяризиране на дестинацията ни, като в сътрудничество с Министерството на туризма сме организирали:

- съорганизиране на Българо-полски туристически форум във Варшава през май 2022 г.;

- 4 маркетингови пътувания до Полша, Германия, Обединеното Кралство и активна подкрепа ри организирането на пътуването до Израел, всяко от които включващо над 170 В2В срещи с локалните туристически представители в региона;

- 3 последващи инфо тура по Черноморието ни за журналисти от съответните пазари, като журналистите посетиха най-атрактивните туристически обекти по цялото българско Черноморие, включително опознаване на повечето от най големите ни летни курорти като: Албена, 3латни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Обзор, Слънчев бряг, Несебър, Поморие и Созопол;

- сътрудничество по Маркетинговата програма на Министерство на туризма, стартирала през 2023 г.;

- регулярни информационни събития за професионалисти в туризма;

- сътрудничество с Летище Берлин, Летище Франкфурт и Летище Краков в популяризирането на Българския Черноморски регион и др.

Плановете на Алианс Българско Черноморие за 2024 г. включват:

- организиране на нови маркетингови обиколки до най-обещаващите ключови пазари - Германия и Полша, в различни градове, които да бъдат посетени в двете страни;

- организиране на въздействащ медиен опознавателен тур за журналисти от Обединеното кралство като продължение на маркетинговото пътуване;

- организиране на търговски опознавателни турове (Полша, в регион Гданск и Израел) с предвидени 5 нощувки по цялото крайбрежие на Черно море и организиране на В2В срещи.

Към момента в Алианса членуват 34 организации и ресурсът, с който сдружението оперира се формира изключително от членския им внос. Приобщаването на останалите Черноморски общини се оказа дълъг и съпътстван с много трудности процес, поради което членството на Община Бургас за нас е изключително ценно и винаги е било давано като пример за проактивност по отношение решаването на проблемите на туризма в региона.

Поради необходимостта от оптимизирано използване на ресурсите, оперативната работа на Алианса се извършва от единствения служител, работещ за сдружението - неговия мениджър проекти и маркетинг. Тъй като дейността включва и работата по сайта на Алианса, бихме искали да уточним, че разделът, представящ курортите по Черноморието ни е в процес на разработка и ще съдържа информация за всички курорти. Фактът, че този раздел е бил видим като съдържание, преди да бъде завършена работата по него, е плод на техническа неволна грешка, за което се извиняваме и Ви информираме, че вече е коригиран.

Надяваме се и силно разчитаме на Вашата подкрепа към този ключов за успешното развитие на Българското Черноморие проект и очакваме Вашата обратна връзка, препоръки и коментари. Ако счетете за необходимо да представим "Алианс Българско Черноморие" и дейността му пред Общинския съвет, молим да ни уведомите и ние ще го направим".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тихомир Янакиев

Тихомир Янакиев: Очакванията са за повече туристи това лято

До 10% ръст на туристите очакват в Созопол, това каза кметът Тихомир Янакиев на официалното откриване на летен сезон 2024 година в морския град. Събитието се проведе на плажа в Созопол, като музикален поздрав отправи бургаският певец Рафи и неговият бенд.  "Големите хотели дават информация, че започват да се запълват, но главно с чужди туристи...

публикувано на 15.06.24 в 23:20

Представиха българския туризъм пред норвежкия бизнес

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева представи възможностите за туризъм у нас пред норвежкия туристически бизнес и други заинтересовани страни. Тя посочи: „България е дестинация за целогодишен, висококачествен и устойчив туризъм. България има изключително съотношение цена-качество за своите продукти, което несъмнено е нашето..

публикувано на 15.06.24 в 16:22

"Съюзът на собствениците" в Слънчев бряг с остра реакция срещу ремонта на пътя Сарафово - Бургас (ОБНОВЕНА)

В спешен порядък да се преустанови и замрази ремонта на пътя  "Сарафово" - Бургас. За това настояват от "Съюза на собствениците" в Слънчев бряг и определят дейностите по време на летния туристически сезон като "недопустими". От браншовата организация на курортния комплекс изпратиха писмо ,  адресирано до МРРБ в лицето на служебния министър Виолета..

публикувано на 14.06.24 в 12:15

Добро заплащане, но по-малко водни спасители

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и все пак има недостиг, посочи концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Според него, държавата натоварва с допълнителни изисквания , които са вписани в новата наредба, приета преди два месеца. След разговори между концесионери и Министерството на туризма, се стигна..

обновено на 14.06.24 в 11:55

Джаз фестивал в Лозенец и графити проект при рибарския кей

Силен старт на културната и арт програма предвиждат в Лозенец със събития през целия юни. На 21 и 22 юни ще се проведе традиционният фестивал за джаз музика "Джазче", но с нова локация и с ексклузивния участия и артисти. В първата вечер на основната сцена ще свирят група Акага, а във втората - Деси Андонова и нейните музиканти. В различните дни, извън..

публикувано на 14.06.24 в 11:43

Министър Милошев се срещна с Асоциацията на къмпингите

Перспективите пред къмпинг туризма в България обсъдиха  министърът на туризма Евтим Милошев и Асоциацията на къмпингите. „По време на обиколката си по Черноморието и страната видях и добрия, и лошия пример в развитието на този сегмент. Това е един динамично развиващ се вид туризъм – не само в България, но и по света. И заради технологиите, които..

публикувано на 14.06.24 в 11:03

Автобусите за Бургас са пълни, пускат повече линии

Още автобуси ще осигури една от големите транспортни компании, осъществяваща превоза между столицата и Южното Черноморие. Причината е увеличеният пътникопоток по направлението София – Бургас. Към момента е трудно да се намери билет в последния момент. „Смятам, че този туристически сезон категорично започва по-силно от миналогодишния, защото..

публикувано на 14.06.24 в 07:45