Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Иван: Гладната стачка приключи, протестът не

Стигна се до скандал с митрополит Йоан при вземането на причастие

Приключи седемдневната гладна стачка на сливенския свещеник Иван Янков срещу решението на Светия синод за касирането на епархийските избори за сливенски митрополит. Днес той поиска да бъде причастен от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, но отказа да влезе в олтара, където според канона свещениците получават причастие. Стигна се до скандал, при който владиката обяви, че няма да позволи своеволия в Светата църква. 

До размяна на реплики на висок тон се стигна, след като отец Иван поиска да бъде причастен като обикновен мирянин, но получи отказ.  

"Няма да си правите своеволия в Светата църква. Аз не ви разрешавам свето причастение по този начин"

Пред медиите отец Иван сподели, че нарочно е провокирал владиката  и потвърди, че  продължава с протеста си.

"Гладната стачка приключи, протестът не".

Варненския митрополит нарече поведението на отец Иван – „свръхнапрегнато, гневно, непослушно поведение на един човек, който е сложил собствения си аз отпред“. Владиката каза, че е разпоредил да извикат отец Иван зад олтара да се причасти.

"Обаче той реши. Той реши, че ще застане като мирянин да се причасти. Е, да де ама това за мен е съблазън и ние такъв ред нямаме".

Относно отнемането на свещеническия сан на отец Иван т.нар. аргосване дядо Йоан каза, че това зависи от него и действията му.

"Ако той прояви малко от малко търпение, разбиране и вникване в ситуацията малко по-дълбоко и се успокои, да си остане, да си служи. Било, каквото било да го забравим и да вървим напред".

Отец Иван обяви днес, че няма да служи в църквата си, но ще бъде в храма и ще приема вярващите от квартал „Речица“. Протестът му ще продължи с молитвено бдение всяка вечер от 17.00 пред сграда на Сливенска митрополия.


По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Ден на траур в Царево заради кончината на отец Стоян

Напусна ни ставрофорен иконом Стоян Василев, който дълги години служеше на миряните в Царево. Новината потвърди пресцентъра на Общината.  "Кончината на отец Стоян е огромна загуба за православната ни общност.  С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието отец Стоян се утвърди и като крепител на жителите на община Царево.  Бог да..

публикувано на 21.05.24 в 16:11

"Мисис Бургас" с благотворителна кампания за двойки с репродуктивни проблеми

Благотворителна кампания „Нов живот“ ще стартира в Бургас на 1 юни. Събитието е организирано от Мисис Бургас, в партньорство с търговския център в "Изгрев" ,и със съдействието на Община Бургас и Фондация "Искам бебе".  Благородната кауза цели да подкрепи семейства с репродуктивни проблеми. Събитието ще бъде част и от тематичния Fun&Sun Уикенд в морския..

публикувано на 21.05.24 в 12:50

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези въпроси, кореспондентът ни Даниела Костова посети ямболското село Ханово.  На гости на сме на Ива и Георги, тя е..

публикувано на 21.05.24 в 08:30

Почитаме Св. св. Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли император Константин и неговата майка Елена. Царуването на Константин се свързва с утвърждаването на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Според преданието майка му царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос,..

публикувано на 21.05.24 в 07:30

От днес затварят кръстовище в Зорница заради ВиК ремонт

От 11 часа днес до 7 юни се затваря за движение кръстовището, образувано от ул. „Свети Пантелеймон Лечител“ с улицата между бл. 1 и бл. 49 в ж.к. „Зорница“.  Причината е изместване на съществуващ водопровод. Въвежда временна организация на движението. 

публикувано на 21.05.24 в 07:26
Петя Петрова, началник на РУО - Бургас.

Четири жалби след матурата по английски в Бургас (обновена)

Четири жалби са подадени в Регионалното управление на образованието след държавния зрелостен изпит по английски език, съобщиха от звеното към Министерството на образованието пред БНР - Бургас. В тях се твърди, че учениците не са чували записа на текст, по който е трябвало да отговарят на въпроси в теста си. Въпросната част формира 25% от оценката им...

публикувано на 20.05.24 в 16:20