Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Камено иска най-добрата технология за преработката на нефтените утайници (ОБНОВЕНА)

| обновено на 02.04.24 в 13:29


Близо 100 души присъстваха на общественото обсъждане на доклада по ОВОС на проекта за преработка на нефтените утайници, които се намират на площадката на "Лукойл". На срещата с гражданите имаше представители на местната администрация, нефтената рафинерия, проектантите, и фирма –подизпълнител на американската компанията "ААА Сonstruction and development", спечелила обществената поръчка. От Община Камено посочиха, че не са против премахването на утайниците, но трябва да бъде осигурена най-добрата налична техника. Хората се притесняват, че тази, която в момента се обсъжда е остаряла, тъй като договорът за проектиране е сключен през 2016 г. Кметът Жельо Вардунски подчерта, че са категорично против механичното изземване на утайките.

Веселин Шарлопов е ръководител на екипа, нает от „Лукойл Нефтохим Бургас“ да разработи доклада по оценка на въздействието върху околната среда. „Ако инвеститорът докаже прилагането на най-добри налични техники, след като получи положително становище по ОВОС, той още на този етап може да кандидатства за строително разрешение. Тъй като в случая инвеститорът и проектантите не можаха да докажат прилагането на най-добри налични техники, заради това той не може да получи разрешение дори и да има положително становище по ОВОС. Не може да има разрешение за строителство. Такова може да има само след като има Комплексно разрешително, което доказва използването на най-добри налични техники. Най-добрите налични техники са свързани с прилагане на главно пречиствателни съоръжения, които да гарантират, че инсталацията ще спазва нормите за допустими емисии", поясни той. 


Жители и общински съветници поставиха няколко въпроса:

„Как ще се доказва безопасността на инсталацията и какви са доказателствата за неразпространение на замърсители под формата за допустими емисии в атмосферния въздух?“

„Процесите по отстраняване на сероводорода от некондензираните газове ще се извършва в два броя колони. Въпросът е защо в доклада не е предвиден мониторинг за доказване ефективността на метода, наличието на сероводород в изпусканите газове?“

„Ясно е, че това нещо трябва да изчезне. Даже за нас е по-добре. Въпросът е да не влияе на хората“.

„Това ли е най-добрата технология на утилизиране на тези отпадъци в света или има и по-добри? Ако има по-добри, по какво тази технология, която предлагате, се различава от тях?“

Населените места в община Камено се намират най-близо до нефтената рафинерия. Именно поради тази причина жителите са  много чувствителни по темата за замърсяването на въздуха, посочи кметът Желю Вардунски. Той допълни, че Община Камено не е съгласна с метода, който се предлага в момента за преработката на утайниците. Според него може да се намерят и по-добри техники. „Ние сме най-заинтересовани да ги махнете тези утайници, но явно има проблеми, защото проект 2016 г.- 2018 г. вече няма да струва 27 млн. лв. Тогава това може и да е било най-добрата практика, но в момента има много по-добри практики. Това са ви парите – толкова са ви дали, така сте проектирали. От тук нататък, аз ви предлагам заедно да потърсим средства за дофинансиране, да се преработи проекта по  най-добрите практики и тогава вече да си говорим за започване на работа по утайниците“, посочи кметът.


Държавата трябва да вземе решение дали да бъде осигурено по-голямо финансиране и проектът да бъде преработен, допълни Петър Бъчваров, главен еколог на „Лукойл“. „На този етап няма някаква индикация, че разработването на допълнителни проектни решения, които ще струват някаква сума пари, ще бъде одобрено. Това поставя „Лукойл“ в един такъв омагьосан кръг, че в един момент имаме подписан договор с изпълнител, във втория момент, технологията, която те прилагат не отговаря на най-добри налични техники. Да, доклада по ОВОС с едно положително решение от страна на РИОСВ ще развърже ръцете само за преминаване към следваща процедура – издаване на Комплексно разрешително. Издаденото комплексно разрешително ще бъде зелена светлина за получаване на разрешение за строеж. Това няма да бъде разрешение за експлоатация. В такъв случай ние ще построим нещо, което няма да можем да експлоатираме, ще се изхарчат едни пари, а проблемът ще остане“.

Договорът с американската фирма – изпълнител е сключен през 2016 г. От тогава реални действия не са предприети. Държавното финансиране е осигурено до края на 2025 г. Ако до тогава всички дейности не приключат, възложителят „Лукойл“ няма да претърпи санкции, но ще трябва сам да осигурят необходимите средства.



Петър Бъчваров посочи, че все още няма яснота какво ще се случи след 2025 г. „Най-вероятно може би ще има удължение, защото „Лукойл“ не е единственото дружество, което изпълнява програма по ликвидиране на стари екологични щети. Има и други две дружества, които също закъсняват. Най-вероятно на национално ниво ще се вземе решение за удължаване на сроковете, но това е само гадаене и съответно не е ясно по-нататък  ако не се удължи този срок, този ангажимент най-вероятно ще бъде вменен на нас и ние ще трябва да го решаваме със собствени сили и средства“, добави той.

Справка в сайта на екоминитерството показва, че дружествата, изпълняващи програми за отстраняване на минали екологични щети са общо 23 на брой.

15 от тях са изпълнени, при 2 е спряно изпълнението, една програма изобщо не е стартирала, а при друга договорът е прекратен.

Общо 4 са дружествата, част от които е и „Лукойл“, при които програмата е в ход на изпълнение и още не е завършила.

Днес ще се проведе общественото обсъждане на доклада в Експозиционния център „Флора“ в Бургас от 17.00 ч. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат друг управител на общинската фирма "Гробищни паркове" в Сливен

Удължаването на договора на управителя на общинската фирма „Гробищни паркове" в Сливен от Общинския съвет с още три години, доведе до недоволството на част от траурните агенции в града. От трибуната на Общинския съвет Христо Кабранов, управител на агенция обяви, че гробищните паркове са в лошо инфраструктурно състояние, служителите правят своеволия и,..

публикувано на 23.05.24 в 18:23
снимката е илюстративна

Съветниците дадоха имена на две улици в Сливен

Две улици в Сливен ще носят имената „Шести артилерийски полк“ и „Мари Кюри“. Това реши Общинския съвет днес на редовното си заседание. Приета бе и поредната актуализация на бюджета, като средствата от него отидат за неотложни разходи за ремонт и поддръжка на уличната мрежа, придобиване на стопански инвентар, благоустрояване на райони в няколко квартала..

публикувано на 23.05.24 в 18:19

Ето кой проект спечели конкурса за издигането на кръст в Созопол

Проектът на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса „Монумент християнски кръст и парково пространство около него в гр. Созопол“, организиран от сдружение с нестопанска цел „2600 години Созопол“. Мястото – лесопарк „Санта Марина“ е одобрено от Общинския съвет в Созопол и благословено от Сливенския митрополит . „Това е най-силният символ на..

публикувано на 23.05.24 в 18:11

Нов парк ще има в Приморско

Нов парк ще има в Приморско от следващия сезон. Той ще се намира на мястото на имот на "Гранична полиция". На официална церемония вътрешният министър Калина Стоянов връчи решението на Министерски съвет, с което се прехвърля безвъзмездно на общината 14 дка. до морето. "На мястото общината ще изгради парк, зона за отдих, фитнес на открито и паракалис",..

публикувано на 23.05.24 в 14:56

"Върнете ни улицата" - протест на бургазлии от ж.к. "Славейков"

Живущи в бургаския комплекс „Славейков“ се събират на протест в събота, заради продължаващия година и половина ремонт на прилежаща улица. Тя засяга хората, които живеят в  блокове с номера  15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114.  Протестиращите очакват представители от Община Бургас и от водоснабдителното дружество в града..

публикувано на 23.05.24 в 13:12