Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подходящ вариант ли е пиролизата за премахването на нефтените утайници на „Лукойл“?


„Премахването на нефтените утайници чрез пиролиза е един надежден вариант“, посочи експертът Станислав Величков по време на общественото обсъждане на Доклада по оценка на въздействие върху околната среда на проекта, което се проведе в Камено. Величков е работил по проекта за преработка на нефтените утайници на площадката на "Лукойл" и преди години е бил част от фирмата- подизпълнител „Нипроруда“.

„Преработваш отпадък, получаваш целеви продукт, явно получаваш и отпадък. Няма технология, от която да не се получават отпадъци. Проектът изглежда надежден за реализация, доказан е като достатъчно безопасен, за да се реализира в близост до тези натрупани езера с утайки, приет е от МОСВ. Според световната практика, пиролизата се прилага в много широк мащаб за обработка на такива отпадъци. Към днешна дата е приложен в Румъния, в Италия на няколко места, в САЩ също използват и в Китай. Има и много добри европейски производители на такова оборудване. Това е една мащабна индустрия, която произвежда такова оборудване за пиролиза на нефтени отпадъци“, поясни той.

Величков поясни, че преди години американската компания „ААА Construction and Development”се е свързала с проектантската фирма „Нипроруда“, докато той е работел там. „За превод и верификация на проекта, който касае преработката на тези 250 000 куб.м. Бях част от инженерния отдел по част технологична. От там имаме контактите с „ААА“, обясни той.

Величков разказва, че преди пиролизата, американската компания е предложила друга технология, която е била по-скъпа от предвидения бюджет.  „След това са предложили един сертифициран продукт MPCD, който елиминира миризмите. Само че използването на необходимите норми от този продукт, отново е излизал над допустимите бюджетни линии, които са били отпуснати от държавата, тъй като това са държавни утайки. В крайна сметка са се спрели на пиролиза. „Лукойл“ са одобрили тази технология“, поясни експертът.

Договорът между „Лукойл“ и американската компания е сключен през 2016 г., но от тогава реални дейности не са предприети по премахването на утайките. „Тава забавяне се получи, тъй като Министерството на финансите имаше една рамка, според която беше разработена финансовата рамка на проекта и те не я приемаха. Няма дефакто закон, който нормира по какъв начин трябва да представиш финансовата рамка, количествено-стойностната сметка по един проект. Те не я приемаха просто и затова се забави. През цялото време едва ли не казваха, че цените не са доказани по тези количествено-стойностни сметки с необходимия брой оферти, разходно-оправдателни документи“, обясни Величков.

Проектът е предвиден в три етапа, които включват проучване, проектиране, строително-монтажни работи, експлоатация и елиминиране на цяла екологична щета.

„Изглежда хората не си дават сметка, че тези 256 декара са открити езера с нефтени утайки. В лятно време нагряването на повърхността е стигало над 100 градуса, съответно изпарението е жестоко“, допълни Величков.  

Общественото осъждане на Доклада ще се проведе днес в Експозиционния център „Флора“ в Бургас от 17.00 ч.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-скъпи билети за влаковете от днес

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят във влаковете..

публикувано на 07.05.24 в 09:44

Без ток ще бъде част от Бургас днес

От 9 до 16:30 ще бъде спрян тока  в гр.Бургас от местност Пода и парк Росенец, п оради планови дейности по съоръженията. Със смущения в електрозахранването в същия часови диапазон ще бъдат и в  кв. Крайморие,  с.Бистрец, както и язовир - с.Драка и  с. Радойново. От 8:24 до 17 часа без ток ще бъдат хората в бургаския квартал Банево -  улиците..

публикувано на 07.05.24 в 07:57
Снимката е илюстративна

Над 200 хил. лева обществена поръчка за асфалтиране в Руенско

Обществена поръчка е обявена за извършване на частично асфалтиране (кърпежи) на общинска пътна и улична мрежа на територията на Община Руен. Прогнозна стойност е около 217 000 лв. Към момента включените пътни участъци в обществената поръчка са в лошо състояние, на места с дупки.  Подобряване на пътната инфраструктура е предвидена в 38 села в..

публикувано на 07.05.24 в 07:50

183-годишната църква "Свети Георги" във Воден посреща вярващи днес

Това е църквата, която се вижда отдалеч. Изглежда "кацнала" на едно от най-високите места в село Воден. За да стигнете до нея, ще трябва да повървите, не много, но достатъчно, за да ви се прииска да чуете историята й.  Вратата й се отваря трудно, с тежки ключове, Марияна Димова ги завъртва и споделя, че няма кой да се грижи за храма. Воденци..

публикувано на 06.05.24 в 12:30

Оркестър "Канарите" ще свири на Гергьовден в Камено

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и  патрон на православния храм в града. Музикален концерт, танцови  изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто  настроение на централния площад. Празничният ден ще започне в 9 часа  с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец",..

обновено на 06.05.24 в 08:33
Икона на Св.Георги в храм

Христо Христов: Пожелавам на всички жители на община Болярово здраве, плодородие, семейни радости и благоденствие

Кметът на Болярово отправи поздрав към жителите на общината по повод   началото на Светлата седмица и Гергьовден. В него Христо Христов казва: По стародавна традиция 6 май се почита от народа като празник на земята, на земеделието и на животновъдството, които са водещи икономически сектори в община Болярово.  Стопанисваната..

публикувано на 06.05.24 в 08:19

Литийно шествие за Гергьовден в Ямбол

Тържествено ще бъде отбелязан 6 май в Ямбол. Литийно шествие с икона на св. Георги Победоносец ще премине по централни улици на града, Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец“ с утринната служба, а след нея в 9:00 часа започва и на празничната Света литургия. Традиционното литийно шествие, начело с иконата на св...

публикувано на 06.05.24 в 07:47