Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Налбантов, БХРА:

20% е ръстът на предварителните резервации по Южното Черноморие

Очаква се добър летен сезон, чуждите пазари се запазват

| обновено на 04.04.24 в 08:20

С покачването на температурите започваме да мислим за почивка и море. Но дали хотелите са готови да ни приемат и какво се случва седмици преди официалния старт на летния сезон, Веселин Налбантов, който е зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ дава отговори на тези въпроси:

„Всички са подготвили базите си за летния сезон. А ранните записвания са по-добри от миналата година. 20% е ръстът на предварителните резервации в хотелите по Южното Черноморие. Още на 1 май отварят някои хотели и места за настаняване заради празниците Великден и Гергьовден. Времето е хубаво, дават го да се задържи така.“

Само преди дни посрещнахме първите чуждестранни туристи след влизането на България в Шенген по въздух и вода и след едномесечния ремонт на летището в Бургас.

Според Веселин Налбантов, пазарите ще се задържат такива, каквито ги знаем:

„Ще имаме полски, чешки, словашки, румънски, английски туристи. Дори и при немските туристи има някакъв ръст. Те са такива германците, че малко да им падне еврото и почват да спестяват повече. Не е вярно тълкуването, че нямаме български туристи по нашето Черноморие. Напротив, имаме много и те са най-желаните гости. Всички са добре дошли!“

Знаем, обаче, че освен желанието за почивка и намирането на подходящ хотел, важна част от планирането на пътуване е финансовото ни състояние. Ще има ли повишаване на цените по родното Черноморие? Въпрос, който всеки си задава преди да започне своята подготовка за сезона. Веселин Налбантов посочи:

„Всички колеги са внимателни с цените. Знаем, обаче, че всичко поскъпна – ако преди година си успявал да влезеш в магазина и да напазаруваш за 30 лева, то сега вече за същото ще дадеш към 100 лева. Естествено е някъде да мръднат цените, защото по никакъв друг начин не можем да задоволим вкуса на хората. Виждам и други колеги, няма да има драстичен скок на цените.“

Цените свързваме с качеството на продукта, който ни се предлага. Дали, обаче, хотелиерите успяват да покрият очакванията на туристите?

„Където и да ходя в чужбина, навсякъде е в пъти по-висока цената, отколкото тук, а не получавам нужното качество. Сбъркана е нашата философия, но има нещо и в стратегията за туризма в страната. Защото не е пълна. Трябва да има регламент и в ол-инклузива. Мен много ме дразни, че в нашия Закон за туризма няма задължението във всяко едно заведение, хотел и място за настаняване да има униформи. Трябват някакви промени!“, каза Веселин Налбантов.

Част от хотелите вече са запълнени, посочи зам.-председателят на БХРА:

„Има хотели, които вече имат стоп сейлове /от англ. ”stop sale”– спиране на продажбата/, а ранните сезони вече изчезнаха, защото там пък са много ниски цените. Тука има, обаче, едно наддаване на все по-ниски цени, но то е за сметка на качеството.“

Веселин Налбантов се надява да не се запази тенденцията, която преследва туристическия бранш, а именно:

„Миналата година, благодарение на пресата палачинката се обърна. В началото на сезона предната година имаше там едни мини, язовири, темата със замърсяването на водата…Има едни такива конспирации, които някой подмята, но те не са верни.“

Чуйте повече в разговора с Веселин Налбантов в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновяват безплатните туристически обиколки в Бургас

Отново започват безплатните туристически обиколки в Бургас. Началото е от днес.   Доброволци - ученици и студенти, на възраст между 16 и 25 години ще показват и разказват за красотата и забележителностите в града.  Туровете са на български, английски и немски и преминават през 13 стоп-места. До 1 юли обиколките ще се провеждат само в събота и..

публикувано на 22.06.24 в 13:29

Фестивалът "Биле фест" ще е три дни на остров "Света Анастасия"

Тридневен „Биле Фест“ ще се проведе на остров „Света Анастасия“ тази седмицата. Началото му е в събота /22 юни/ и ще продължи до 24 юни – Еньовден.   Традицията и фолклора ще са в основата на събитията във вълшебния фестивал на билките. Ще има и базар и миди на тенекия, разказа управителят на туристическия комплекс Павлин Димитров:..

обновено на 22.06.24 в 09:25

Община Созопол подписа споразумение за ремонт на общински път

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа с министъра на МРРБ Виолета Коритарова-Касабова споразумение за изпълнение на общински проект, който е свързан с рехабилитацията на общински път BGS 1213 /III 7908, Присад-Димчево, в участък от село Зидарово до с. Вършило, общ. Созопол. Финансирането е осигурено от държавния бюджет, като обектът е..

публикувано на 21.06.24 в 15:05

Променят програмата"Моят град, моят квартал, моята улица"в Бургас

Програмата "Моят град, моят квартал,  моята улица" преобрази много междублокови и градски пространства в Бургас. Тази година в проектобюджета на общината бяха заложени повече средства за продължение на благоустрояването. В момента се подготвят промени, които бяха обсъдени на заседания на общинските комисии.Предстои тя да се надгради и вече ще се..

публикувано на 21.06.24 в 13:57

Приморско с инфраструктурни подобрения и реклама в чужбина, чака силен сезон

Силен сезон с ръст на туристите очакват в Приморско. Основно в града и в Китен в момента почиват български летовници, но се чакат и гости от Чехия, Словакия, Полша и Германия. За привличането им общината  предприе редица инфраструктурни подобрения и реклама в чужбина, подготвена е и наситена културна програма. Репортаж на Нина Рангелова..

публикувано на 21.06.24 в 08:20

Община Бургас представи на международен форум пилотния си проект за гражданска енергийна общност

Три общини представиха на международен форум своите пилотни проекти за първите граждански енергийни общности. Сред тях е и Бургас, като Общината още в началото на юни обясни пред граждани и фирми, че ще инвестира в изграждането на фотоволтаична централа, която ще бъде поставена върху покрива на плувния басейн "Арена ОЗК". Инициативата за..

публикувано на 20.06.24 в 14:26

Лозенец очаква повече туристи това лято

В края на месеца се очакват повече туристи в Лозенец, сега основно селото се пълни през уикендите. Очакванията са за добър сезон, а цените остават непроменени, каза кметът Женя Гандиева.  На есен започва основен ремонт на сградата на кметството. Културната програма и плажовете са нещо, с което Лозенец привлича хората. "Акага" откриват..

публикувано на 20.06.24 в 11:52