Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ предвижда строителството на 1 км от южния обходен път на Ямбол

Експерти и граждани обсъдиха в Ямбол Концепцията за „Интегрирани инвестиции в зелена градска среда, устойчива мобилност и подобряване на достъпността за развитие на региона“. Дискусията е във връзка с процедурата за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 и е организирана от Областния информационен център – Ямбол.

Инж. Мариела Русева от АПИ представи проектната идея за изграждането на близо 1 км от южния обходен път на Ямбол, част от път II-53 Ямбол - Средец в участъка между 147 км и 148 км. Второкласният път осъществява пряка връзка с АМ „Тракия“ както и със Западната промишлена зона на гр. Ямбол. В момента част от трасето на път II-53 съвпада с улици в града. С изграждането на отсечката интензивният тежкотоварен транзитен трафик ще бъде изведен от жилищните райони на града, ще се повиши безопасността на движение и пропускателната способност на пътната инфраструктура на територията на общината. Построяването на участъка ще подобри и транспортната свързаност по направлението Ямбол – Окоп – Елхово - ГКПП „Лесово“.

Освен строителство на участъка от път II-53 в концепцията са предвидени редица дейности за подобряване на градската среда и достъпността в населените места в общините Ямбол, Тунджа и Сливен. Общата индикативна стойност на концепцията е 49 500 000 лв. с ДДС

До 17 април 2024 г. всички заинтересовани лица имат възможност да се запознаят с концепцията и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на подкрепа е едно от условията за одобряване на концепцията и ще допринесе за увеличаване на възможността планираните инвестиции да бъдат изпълнени със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

По публикацията работи: Ивайло пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" на 11 май:

Днес е светла събота, а православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий. Светският празник е прието у нас да се отбелязва на 24 май. „Странно как, народът все бачка на тръстиката, политиците са винаги горе на черешата, а като цяло, сме под кривата круша. Страната прилича на обран бостан, никой в Европа не ни бръсне за слива,..

публикувано на 11.05.24 в 09:01

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42

В Ямбол РЗИ ще проверява обработените терени срещу кърлежи и комари

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни  и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и  за големи популации..

публикувано на 11.05.24 в 07:20

"Ние сме Созопол" с екоакция

За пореден път в Созопол ще се организира почистване, организирано от Обществения съвет и подкрепено от община Созопол, под мотото „Ние сме Созопол“. Обектите, които са включени в каузата: СТАР ГРАД • Парапета до църквата “Кирил и Методий" • Пейките пред Амфитеатьра • Градската градина - боядисване и почистване на детският кът • Боядисане и..

публикувано на 10.05.24 в 16:40

Увеличават се украинските бежанци у нас

Две години след началото на войната в Украйна бежанският поток не спира. Това твърдят сънародниците на украинците, които са в България и помагат за адаптацията на пристигащите. Повечето от тях и преди, и сега  са жени и деца.Тяхната социализация, както и хуманитарната, и психологическа подкрепа беше обсъдена на конгрес на Европейската асоциация..

публикувано на 10.05.24 в 15:27

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

обновено на 10.05.24 в 12:24

Книга за средновековния исихазъм, св. Григорий Синаит и легендарната Парория

Излезе от печат книгата „Исихастките монашески центрове в Парория и средновековната българска държава през XIV в.“. Научното издание е с автор д-р Милен Николов, директор на РИМ – Бургас. То е в обем от 292 стр. Структурно се състои от предговор, увод, пет глави, четири приложения и библиография. В книгата детайлно се отговаря на редица въпроси,..

публикувано на 10.05.24 в 11:29