Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник"

| обновено на 19.04.24 в 14:06


Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник". Груповото изпълнение на учениците от началното училище в раздел "Рецитирам за България" беше впечатляващо, както като замисъл, така и като изпълнение. Художествената концепция на представянето съчетаваше рецитация, музика и актьорско изпълнение, поднесени с подходяща визуализация.  Шесто издание на конкурса, който се проведе в КЦ "Морско казино", се превърна в празник за деца, родители и учители. Инициативата се реализира с подкрепата на Община Бургас, РУО-Бургас и БНР-Бургас.


За първи път конкурсът по инициатива на НБУ "Михаил Лъкатник" бе регионален с участието на 10 училища. Той се провежда в две възрастови групи за ученици от 1 до 4 клас и в два раздела-направление "Рецитирам за България" за участие със стихотворение на класически или съвременен български автор и за изпълнение на песен с патриотичен характер под надслов "За теб, родино моя". Концерт-спектакъл отбеляза церемонията по награждаването. Послание към участниците отправи директорът на НБУ Снежка Височкова.


"Българското училище има мисията да възпитава в дух на патриотизъм и преклонение пред красотата на родината, като разкрива славното историческо минало на нашия народ чрез художествени произведения в областта на литературата и музикалното изкуство. Чрез участието на децата от най-ранна възраст в конкурси и фестивали, съхраняващи нашите изконни ценности-любов към всичко родно, зачитане и съхранение на българския език и творчеството на талантливите ни поети, писатели и композитори, училището дава възможност на учениците да преживяват и преоткриват красивото, неповторимото и непреходното българско културно-историческо наследство, което да пренесат във времето.", посочиха организаторите.


Тричленното жури бе в състав-председател поетесата Яна Вълчева и членове- Пепа Николова от Центъра за млади таланти и Петя Янакиева, главен редактор на БНР-Бургас. От името на обществената медия тя отправи послание към участниците:

"Когато се подготвяте за конкурс, оставате настрана очакванията за вашето представяне, затворете очи и усетете стихотворението или песента със сърцето си. Само така те ще достигнат и до сърцата на вашата публика!"



Ето и кого отличи БНР-Бургас с грамоти и предметни награди:

Специална награда за Гуповото изпълнение на НБУ „Михаил Лъкатник“ Никол Николова, Никол Станиславова, Зюмра Мехмедова, Виктория Козарева, Вера Иванова

Отличени в двете възрастови категории на раздел "Рецитирам за България":

I и II клас:

Първо място –Кина Йорданова от II клас на ОУ „П.Р.Славейков“

Второ място-Константин Жан Жеков от II клас на СУ „Константин Преславски“

Трето място-Кристиана Пеева от I клас на ОУ „Христо Ботев“ село Маринка


III и IV клас:

Виктория Петкова от III клас на СУ „Христо Ботев“, квартал Черно море

Дария Чепишева от III клас на НБУ „Михаил Лъкатник“

Калоян Минчев от IV клас на НБУ „Михаил Лъкатник“

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Гимназията по компютърно програмиране организират прояви за Деня на Европа

Ученици от клуб „Посланици на Европейския парламент " от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас гостуваха в БНР Бургас, за да разкажат дни преди Деня на Европа за инициативите, които провеждат. Станислав Ташев, Господин Радев и Иван Делчилов представиха както минали, така и предстоящи прояви. С тях беше и..

публикувано на 02.05.24 в 18:18

Концерти с образователна цел се проведоха в две училища в община Царево

Музикални концерти с образователна цел се проведоха в средно училище " Никола Вапцаров" в Царево и основно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Ахтопол, съобщават от общината. В тях се включиха ученици от начален курс. Целта бе запознаване с музикалните инструменти цигулка и пиано.  Водещият и организатор на концертите Иван Радилов представи..

публикувано на 01.05.24 в 13:57

412 кандидати за медици се явиха на предварителни изпити в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”

412 кандидат студенти се явиха на предварителните изпити по биология и химия за специалност „Медицина” в бургаски държавен Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. От тях отлична оценка са получили 16%, много добра – 21%, а добра – 22%.  „Има голяма вероятност да направим още едни предварителни изпити, тъй като в момента по специалност „Медицина”..

публикувано на 29.04.24 в 11:22
Стилян, инж. Елена Димитрова и Владимир

Ученици от ПГЕЕ „Константин Фотинов“ представиха фотоволтаичен проект в столицата

Деветокласници от бургаската професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ представиха два инженерни проекта на изложение в София. Макетите показват оптимизация на фотоволтаична електроцентрала. Стилян Памуков и Владимир Иванов са от 9 „е“ клас в гимназията. В средата на месеца те представиха учебното..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

Ученици от Сунгурларе ще участват в националния кръг на викторина за безопасност на движението

Първо място на областния кръг от националната викторина за безопасност на движението завоюва отборът на СУ „Христо Ботев" - Сунгурларе. С приз за второ място е отбора на ОУ „Любен Каравелов“ - Бургас. На трето място се класира отборът на ОУ "Антон Страшимиров“ - с. Дебелт, на четвърто място е за отбора на ОУ „Христо Ботев" - Поморие, а на пето място -..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Професионална гимназия по транспорт в Бургас с дебют на световно за водородни автомобили

Професионална гимназия по транспорт в Бургас направи своя дебют в световното състезание за водородни автомобили Hydrogen Grand Prix 2024. Учениците от 8 Б клас са специалност "Електрически превозни средства". В отбора се включват: Борислав Върбанов ,Теодор Пирьов-пилоти, Николай Павлов, Анастас Чакалов-механици и инж. Красимир Кънчев, който е..

публикувано на 26.04.24 в 14:31

Канят на празнична творилница в СУ "Христо Ботев" в Айтос

Пролетен празник „Шарен свят“ ще се проведе тази събота  в средно училище „Христо Ботев“ в Айтос .  Това е второто издание на инициативата.   Предвидено е в двора на училището да има творчески работилници по рисуване с пясък, изработване на великденски сувенири, оцветяване по шаблон и др. , съобщи организаторът му Лазарина..

публикувано на 26.04.24 в 09:00