Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, отбеляза рекорден брой участници. Във време, когато на много места по света се водят войни и човешкият живот все повече се обезстойностява, темата на конкурса успя да привлече вниманието на младите хора към ценности като хуманизъм, съпричастност и човеколюбие, към съхраняване на човешки живот.

Младежите участваха в надпреварата за призовите места в 2 категории – за художествен разказ и за видео разказ. Произведенията им бяха оценени от жури в международен състав. Номинираните автори вече са известни – 20 младежи от България и 10 от чужбина. Сред тях ще бъдат излъчени победителите. Те ще бъдат оповестени на официална церемония по награждаването, която ще се проведе в Културен дом НХК в Бургас на 1 юни 2024 г. от 18 часа.

Всички номинирани са поканени да участват в Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” в Бургас между 31 май и 2 юни 2024 г., който Център „Алеф” организира за трета поредна година. Форумът цели да подкрепи и помогне за развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност, да създаде приятелства и взаимно разбирателство между младежи от различни страни. Младежите ще имат възможност да се запознаят със създаденото от стойностни български творци, които ще споделят с тях своя опит. Програмата на фестивала включва лекции с историка Ангел Джонев и преподавателя в университета в Букурещ Фелисия Валдман, работилници по творческо писане и създаване на видеофилми с популярния писател, сценарист и географ Георги Бърдаров, поетът, белетрист и издател Румен Леонидoв и изтъкнатия режисьор Иван Ничев, прожекции на филми, посветени на Холокоста и среща с техните създатели както и много други интересни инициативи.

Церемонията по награждаване на победителите в литературния конкурс, на която ще присъстват всички номинирани автори, е част от фестивала. И тази година организаторите са подготвили впечатляващ спектакъл, който ще позволи на публиката да се докосне до вълненията и емоциите на младите участници в конкурса. Заелите призови места /І, ІІ, ІІІ/  в категориите „Автори от България”, „Автори от чужбина” и „Видео разказ” ще бъдат наградени, а отличените автори от България ще получат и правото да кандидатстват  за годишна стипендия или за еднократно финансово подпомагане според Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Победител в надпреварата ще излъчи и публиката чрез онлайн гласуване. Наградата на публиката е учредена и финансирана от Министерство на културата.

Очаква се официални гости на церемонията да бъдат представители на държавната и общинската администрация, посланици и дипломати от мисиите на страните, чиито ученици участват в конкурса .

Наградените разкази ще бъдат публикувани в самостоятелен сборник, седмо поред издание на Център „Алеф”, който ежегодно Министерството на образованието и науката препоръчва като учебно помагало в провеждането на инициативата „Урок по достойнство”.

За 11 години от възникването на литературната надпревара младежите, посланици на идеята на „Алеф” за мир и толерантност, вече са над 2000, от 12 различни държави. Това дава увереност на организаторите, че са намерили правилния път към сърцата на младите хора и са ги накарали да повярват в хилядолетното послание на Талмуда – Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена.

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христос Воскресе! Бургас посрещна Великден пред храма

Христос Воскресе!  Стотици бургазлии се стекоха пред катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий".  Представители на бургаското православно духовенство отслужиха Пасхална служба в храма. Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа.  Службата бе излъчвана на живо на две видеостени пред храма, за да може всички..

публикувано на 05.05.24 в 00:57

Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас

Представители на бургаското православно духовенство ще отслужат Пасхална служба в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започва в 23:30 часа.  Службата ще бъде излъчвана на живо на две видеостени, които ще бъдат разположени пред храма, за да може всички присъстващи да бъдат съпричастни..

публикувано на 04.05.24 в 14:15

Пуснаха обществена поръчка за пътни ремонти в Малко Търново

Обществена поръчка е обявена за „Извършване на текущи ремонти на участъци от общинска пътна и уличната мрежа на територията на община Малко Търново“. Прогнозната стойност е около 670 000 лв.  В рамките на обществената поръчка са предвидени дейности по текущо поддържане и ремонт за участъци от общинска пътна и уличната мрежа на територията на община..

публикувано на 04.05.24 в 13:50

Продължава благотворителната кампания за най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хил.  Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева, като с тях е започнат..

публикувано на 04.05.24 в 12:00

В Ямболско багрят яйцата днес

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота. Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна забравен начин за..

публикувано на 04.05.24 в 11:00

Работилница за боядисване на яйца организират и в авиомузея

Малки и големи любители на авиацията, Авиомузей Бургас ви очаква днес, за да се насладите на разходка из летателните апарати в музея, както и да посрещнем заедно най-светлия християнски празник - Великден. Сред десетте самолетни експоната ще може да разгледате и да се запознаете с историята на легендата Ту -154, както и  Ан - 12 с..

публикувано на 04.05.24 в 10:05

Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас

За Великденските празници и в Зоопарк Бургас има специална празнична програма за посетителите. Там ще бъде представена н ай-голямата колекция от екзотични яйца на диви и питомни птици в България. Експозицията е постоянна и всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални цветове. Едни от най-красивите са тези на..

обновено на 04.05.24 в 09:51