Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка по слушателски сигнал:

Бургаската „Сърце и мозък“ предписа рецепта, видима само в собствената ѝ аптека

Това ограничава избора ми на потребител, казва Петя Танева. Улесняваме пациентите - отговорят от болницата



Бургаската болница „Сърце и мозък“ е издала рецепта за лекарства на пациент, видима единствено в електронната система на собствената ѝ аптека, но не и за останалите. За това сигнализира пред БНР – Бургас Петя Танева – дъщеря на пациента.

„Това изключително много ме възмути, защото като потребител на мен ми се ограничава изборът аз да взема решение от къде да купувам и на какви цени“ – коментира Танева.

Историята

След изписването му двамата минали през една от аптеките в центъра на Бургас, за да изпълнят рецептата, за която от отделението му казали, че е електронна и е достатъчно да каже единствено своя ЕГН, за да вземе изписаните му медикаменти.

„Отидохме в аптеката и когато аз казах ЕГН-то, се оказа, че няма нищо изписано на това ЕГН, няма рецепта. Аптекарката беше много съдействаща. Цъкна, видя лекарствата, които той приема по здравна каса, тоест той фигурираше в системата, но нова рецепта не беше издадена. … Свързах се с отделението, от което беше изписан баща ми и попитах защо няма рецепта, след което ми се отговаря: „Ама Вие тази рецепта трябваше да я изпълните тук от нашата аптека. Тя е срещу болницата“.

Тогава баща ѝ си спомнил, че при изписването му казали: „Рецептата ти е написана, издали сме я. Ей тук, срещу болницата е нашата аптека. Тя е много хубава, много е заредена и оттам може да си вземете всичко необходимо“.

При последвалия разговор от отделението уточнили, че ако пациентите не желаят да си купят медикаменти от аптеката на „Сърце и мозък“, оттам могат да им издадат хартиена рецепта, с която да ги вземат от другаде.

Аптеката

От аптеката в центъра на града, за чиято електронна система рецептата се е оказала невидима, потвърдиха пред БНР – Бургас:

„При тях („Сърце и мозък“ – бел. ред.) е така – може рецептата да бъде видима само в тяхната аптека, като мисля, че това по-скоро не е електронна рецепта, ами е софтуер, който просто го пуска в тяхната система. (…) Не зная дали наистина става въпрос за електронна рецепта, или така са ѝ казали – че рецептата е електронна и трябва да слезе долу, в аптеката“, коментира управителката ѝ Даниела Манцарова.

По думите на Танева вероятно техният случай не е изолиран. На тази мисъл я навежда реплика на една от аптекарките. Докато се опитват да намерят рецептата, тя казва: „И други пациенти идваха, изписани от „Сърце и мозък“, и ние не им виждаме рецептите“.

Болницата

Потърсихме разяснение от болницата защо дадена електронна рецепта може да е видима само за вътрешната им аптека, а не и в останалите. Попитахме ги и още нещо – в разговора ни Петя Танева сподели, че в болницата са заменили досегашната терапия на баща ѝ с аналози на медикаментите му, произведени от фармацевтичната компания, която е в икономическата група - собственик на болницата.

Писменият отговор на зам. административният директор на „Сърце и мозък“ Живко Колев потвърждава, че има електронни рецепти, които са част единствено от нейна вътреболнична система. Текстът дословно гласи (публикуваме го без съкращения):

„Електронни рецепти в България са въведени само за антибиотици, антидиабетни продукти и лекарства, отпускани по рецепти на НЗОК, които могат да се предписват само от общопрактикуващи лекари.

Пациентите, които напускат която и да е било болница в страната, получават предписание за амбулаторно лечение в своята епикриза. След това трябва да посетят общопрактикуващия си лекар (ОПЛ), за да получат рецепта по НЗОК.

Болница „Сърце и мозък“ улеснява своите пациенти, които могат да закупят необходимата терапия, за да не прекъсват лечението си, докато посетят ОПЛ. По този начин даваме възможност за незабавен избор и адекватно лечение без прекъсване. Въведените в болницата електронни рецепти са част от вътреболничната система и нямат нищо общо с националната система за електронни рецепти. Целта е пациентите да бъдат своевременно насърчавани и подсещани за тяхното домашно лечение, защото случаите на неприемане на терапия в дома са множество, което влошава тяхното състояние.

Лекарите в болниците не могат да изписват нормативно електронни рецепти по НЗОК. Това е право само на ОПЛ.

Относно дъщерята на анонимния пациент (подчертаванията са на автора Живко Колев), която има мнение за терапията на баща си, не мога да Ви отговоря конкретно, но съгласно законодателството в България, ЕС и по света лекарите са единствените субекти, които могат да предписват терапия на своите пациенти по лично убеждение.

Относно лекарствата на "Чайкафарма", най-голямата българска компания, мога да Ви уверя, че тяхното качество и цени са нормативно регулирани и контролирани, като над четвърт век над 1 млн. българи ежемесечно се лекуват с тях без оплаквания.

Още чуйте в прикачените файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравното министерство разпореди проверка на бургаската болница „Сърце и мозък“

Министерството на здравеопазването разпореди извършването на проверка на бургаската болница "Сърце и мозък" по сигнал, подаден от БНР - Бургас. Той бе във връзка с издадената от лечебното заведение електронна рецепта на пациент, видима единствено в собствената ѝ аптека, но не и в националната система,  до която имат достъп всички останали аптеки...

обновено на 20.05.24 в 14:33

РЗИ-Бургас се включва в национална АНТИСПИН кампания

Националната АНТИСПИН кампания  „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ ще се проведе днес. Тя се провежда всяка година в третата неделя от този месец.  Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като  повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията,..

обновено на 19.05.24 в 14:37

В Световния ден за борба хипертонията, в Бургас мерят кръвното налягане

Бургас става част от кампанията "Май – месец за мерене“, която се организира по повод Световния ден за борба хипертонията. На 17 май, на ул. „Александровска“ пред сградата на Община Бургас, ще бъде разположен медицински пункт, където всеки ще има възможност да измери кръвното си налягане. Инициативата е на Българската лига по хипертония с подкрепата..

обновено на 17.05.24 в 08:52
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Рецепта, видима само в една аптека, лишава пациента от терапия

Насочването на пациент с рецепта, видима само в една аптека, го лишава от достъп до терапия. Това заяви в интервю за БНР – Бургас председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той коментира случая, при който бургаската болница „Сърце и мозък“ изписа пациент с електронна рецепта, която може да бъде видяна и,..

обновено на 14.05.24 в 11:11

Консултират безплатно пациенти с проблемни рамене и лакти в Бургас

Хора с хронични проблеми и ограничени движения след травма на раменната и лакътната става, могат да се консултират безплатно в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Кампанията е част от научно проучване, фокусирано върху пациенти с травми и нарушена функция на ръцете и раменете и обхваща  възрастова група над 50 г. Проблемът е често срещан, но..

публикувано на 13.05.24 в 11:50

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. Кампанията е част от цялостната програма на Клиниката за превенция на съдовото здраве. Целта е да се предотвратят венозни заболявания и произтичащите от тях усложнения. Прегледите започват на 13 май и ще се провеждат до края на месеца с предварително..

обновено на 13.05.24 в 07:18

Деца в Сливен са със стомашни болки и повръщане след консумация на сандвич в детска градина

48 деца от детска градина „Елица“ в Сливен са с хранително отравяне. Едно от тях е в Инфекциозно отделение, правят му се вливки, но е в стабилно състояние, съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Децата са консумирали печени сандвичи с яйце и сирене на 8 май. Първите малчугани  съм симптоми са били в групите при 5-6годишните,..

обновено на 10.05.24 в 18:03