Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати

Съветът на ректорите на висшите училища у нас отправи отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи "по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО)". 
Призоваваме за разбиране и подкрепа от цялото българско общество и най-вече от студентите и докторантите. Нашите действия не са резултат на моментна емоция, а на дългогодишно потискано недоволство, превърнало се вече в оправдан гняв. Това се казва в протестното писмо, подписано от 44 ректори на български университети до държавните институции.
"В навечерието на най-светлия за академичната общност празник – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, сме принудени да се обърнем към цялата общественост в пореден опит да бъдем чути и разбрани.
Преподавателите, учените и служителите в администрацията на висшите училища са гръбнакът, които формира т. нар. елит на нацията. Необходимо е грижата за българската наука и образование да е изведена като основен национален приоритет в политиките на държавата", подчертават от Съвета на ректорите.
И още: "През последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват. Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от Европейските образователни институции).
С огромни усилия през м. март тази година, с изменение на Закона за висшето образование, по настояване на цялата система, са приети правила, обвързващи предвидените средства от държавния бюджет за образование и наука с определен минимален процент. Трудовите възнаграждения на академичния състав на държавните висши училища са фиксирани спрямо средната брутна работна заплата за страната.
Отдавна най-талантливите млади хора на България не избират кариера в науката. Наблюдава се и текучество на хабилитирани лица към педагогически професии и ангажименти в системата на средното образование, и други, които не са свързани с образованието. В същото време системата претърпява положителни вътрешни трансформации.
Според официални данни на независимите рейтингови класации публикационната активност и цитируемост на българските учени в престижни международни реферирани и индексирани издания през последните 5 години се повишава не в проценти, а в пъти", се казва в писмото.
"На фона на ангажиментите, които държавата официално декларира към академичната общност с изменението на Закона за висшето образование, последва мълчалив отказ  да се изпълнят задълженията по него и да се осигурят необходимите средства. Държавата, в лицето на изпълнителната власт, отказва да изпълни задълженията си, които законодателната власт й е вменила. Още повече, че държавата през последните години игнорира приноса и значението на частното висше образование за общественото и икономическо развитие на страната", заявяват от Съвета на ректорите.
И казват, че от седмици ректорските ръководства и Съветът на ректорите, който ги представлява, безуспешно се лутат в лабиринтите на бюрократичните вътрешни взаимоотношения на държавата, в опит да осигурят това, което самият закон гарантира.
Съветът на ректорите определя 20 май, като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра (протестите ще се изразяват в стъпаловидно нарастване на дните, в които висшите училища няма да работят). В тези действия може да бъде включено и реално блокиране на ключови артерии в страната.
"Изразяваме своята пълна подкрепа на протестите, организирани от синдикалните структури на ВОН-КНСБ и "Висше образование" към КТ "Подкрепа", които имат идентични искания с тези на академичната общност, и които ще се проведат в същия ден.
На 24 май всички преподаватели, учени, изследователи, работещи в българските висши училища, ще се включат в шествията по повод празника с протестни ленти на реверите, в израз на несъгласие с пълното разминаване между думите и делата на българските политици и държавници", се посочва в писмото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас ще бъде цялостно обновена

Текат ускорени строително-ремонтни дейности в сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас. От Общината информират, че са завършени голяма част от фасадите, които са топлоизолирани. Обновява се отоплителната система. Монтирани са фотоволтаични панели. Предвижда се осигуряване на достъпна среда и обособяване на СТЕМ център.  Образователната среда ще бъде..

публикувано на 04.07.24 в 15:14

БСУ е одобрен за Европейски университет на пристанищните градове

Бургаският свободен университет (БСУ) вече е част от алианс на Европейските университет на островните, пристанищните и крайбрежни територии (ЮНИКоуст) - European University of Islands, Ports and Coastal Territories (EUNICoast). Това е възможно след  решение на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура от 28 юни 2024 г. Проектът..

публикувано на 04.07.24 в 12:10
Проф. Христо Бозов

Ректорът на "Проф. д-р Асен Златаров" поиска преименуване на университета

Преименуване на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поиска ректорът му проф. Христо Бозов в писмо до Бургаския общински съвет. Той предлага новото име да е Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В мотивите си ректорът посочва, че акцентирането на Бургас начело на името ще подчертае традициите и практиките в образоването на..

публикувано на 04.07.24 в 07:30

Бургаските седмокласници изкараха оценка "Добър" и по български, и по математика

Регионалното управление на образованието обяви обобщените си данни за резултатите от изпитите след 7. клас в Бургас и в останалите общини от областта.  И по двата предмета средният брой точки в областния град надвишават средните за страната. "Малко по-добре сме от националното ниво, което значи, че има още доста какво да свършим" - коментира пред..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Несебър бе домакин на финала на турнира „Математика без граници“

За единадесета година Несебър бе домакин на финала на престижния международен турнир „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета на общината Николай Димитров. Награждаването на победителите се състоя на амфитеатъра в старинния град. „Купа на кмета“ бе връчена на шампионите Теодор Атанасов - 1 клас, София, и Владимир Джурица, 9..

публикувано на 02.07.24 в 11:46

Ученици от гимназията по транспорт изработиха соларна зарядна станция

Ученици от ПГ по транспорт в Бургас изработиха соларна зарядна станция за електромобили и собствени нужди. Те са от специалност "Електрически превозни средства".  Приспособлението не само зарежда електрически автомобили, но и охлажда училищните стаи през лятото и ги затопля през зимата. Конструкцията с мощност ~ 10 kW,  ще произвежда енергия за..

публикувано на 02.07.24 в 11:31