Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден за борба хипертонията, в Бургас мерят кръвното налягане

| обновено на 17.05.24 в 08:52

Бургас става част от кампанията "Май – месец за мерене“, която се организира по повод Световния ден за борба хипертонията. На 17 май, на ул. „Александровска“ пред сградата на Община Бургас, ще бъде разположен медицински пункт, където всеки ще има възможност да измери кръвното си налягане.

Инициативата е на Българската лига по хипертония с подкрепата Български червен кръст, Асоциация на студентите медици в България, Българска студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната, общините и други партньори. 

„Май месец за мерене“ има за цел да повиши обществената осведоменост, да подчертае важността на измерването на кръвното налягане и да помогне за идентифициране и намаляване на кръвното налягане на тези хора, които се нуждаят от интервенция, съгласно настоящите ръководни насоки. 

Повишеното кръвно налягане остава най-важният и водещ фактор, допринасящ за смъртността и преждевременното развитие на множество заболявания в световен мащаб. Установено е, че през 2019 г. около 19% от всички смъртни случаи (10,8 милиона) се дължат на повишено кръвно налягане, което се е увеличило от 9,4 милиона смъртни случая през 2014 г. 
Хипертонията причинява над 50% от случаите на сърдечни заболявания, инсулт и сърдечна недостатъчност и е изчислено, че около 10% от глобалните разходи за здравеопазване произтичат от повишено кръвно налягане и неговите усложнения. 

Освен това дължащото се на хипертония увреждане на определени прицелни органи е свързано и с редица други неблагоприятни последствия като усложнения на бременността в ранна възраст, поява и развитие на хронично бъбречно заболяване и деменция с напредване на възрастта. 

По-голямата част от хората с хипертония или изобщо не осъзнават, че действително я имат и поради тази причина не се лекуват, или са на лечение, което не контролира ефективно състоянието им. Тъй като заболяването много често няма забележими симптоми, измерването на кръвното налягане е единственият точен начин за идентифициране на хипертония и следователно е от ключово значение. Добрата новина е, че кръвното налягане е лесно за измерване и ако се диагностицира достатъчно рано, може да се управлява чрез поддържане на здравословен начин на живот или, ако е необходимо, чрез използване на редица ефективни лекарствени лечения, които са на разположение за контролиране на хипертонията.

Това беше тласъкът зад „Май месец за мерене“ – глобална кампания, насочена към повишаване на осведомеността за високото кръвно налягане, неговите потенциални дългосрочни последици и значението на контролирането му. Това е най-голямата в света публична кампания за скрининг на кръвното налягане и от май до юли доброволци по целия свят ще измерват кръвното налягане на хора в техните градове и села. 
България се гордее, че Българска лига по хипертония - www.hypertension.bg, провежда „Май месец за мерене“ в своята страна и се стреми да накара колкото се може повече от местното население да се тества. Всички участници си тръгват, знаейки нивото на кръвното си налягане, а всеки, който е регистриран като хипертоник, получава съвет какво да прави по-нататък.
По време на предходните четири години на скрининговата кампанията „Май месец за мерене“ в България – 2019, 2021, 2022 и 2023 год. са скринирани над 15 000 българи. Пропорцията хипертоници, дефинирана като измерени стойности на АН над 140/90 mmHg по време на скрининга или приемащи терапия достига 74.3%, като контролирани хипертоници на фона на провеждана терапия са 46%, респективно 34.8% от скринираните индивиди. Правят впечатление:

• нарастващата честота на новоустановена хипертония сред определени групи като 
млади мъже и жени на средна възраст 35-65 г., 
• съпъстващият товар от допълнителни рискови фактори, наличен още от ранна възраст 
– тютюнопушене, наднормено телесно тегло, консумация на алкохол и липса на 
физическа активност и 
• нарастващата тенденция за липса на адекватен контрол на АН, независимо от 
провежданата терапия (40.7% срещу 38.5% в предходни кампании).

Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не са диагностицирани или не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на редовно измерване на кръвното налягане. Друга идентифицирана причина представлява липсата на осведоменост относно прицелни стойности при провеждана терапия и тяхното значение в управлението на риска. Причините за високото кръвно налягане са свързани и с редица поведенчески рискови фактори прекален прием на сол с храната, злоупотребата с алкохол и тютюневи изделия, недостатъчната физическа активност и свърхтегло, които също са субоптимално контролирани. Традиционно, по време на кампанията ще се провежда и скрининг за предсърдно мъждене, което е най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40-годишна възраст.
Към момента над 11 милиона души в цяла Европа са засегнати от предсърдно мъждене и се очаква те да нараснат със 70% до 2030 година. Освен директната връзка с повишеното кръвно налягане, предсърдното мъждене е хронично прогресиращо заболяване, увеличаващо риска от животозастрашаващи усложнения като мозъчен инсулт и сърдечна недостатъчност и води до когнитивни нарушения, намалявайки качеството и продължителността на живота. 

През 2024 година кампанията ще бъде дообогатена с възможността участващите индивиди да споделят стойностите на кръвното си налягане, измерено в домашни условия на сайта на Българска лига по хипертония www.hypetension.bg. Чрез инициативата „Май Месец за Мерене в къщи“ желаещите ще бъдат запознати с правилата за коректни измервания като процедура и стъпки, както и да получат информация за корекция на други съпътстващи рискови фактори.

Българската лига по хипертония подчертава значението на повишаване качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.

Инициативата се подкрепя официално от Световната лига по хипертония, Международното дружество по хипертония, Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето и Международната диабетна федерация. Всички тези организации работят съвместно за повишаване на информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане като рисков фактор за възникване на различни сърдечносъдови, мозъчносъдови, бъбречни и други усложнения.

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три деца в УМБАЛ Бургас спешно се нуждаят от кръводарители

Три деца, настанени в УМБАЛ Бургас, се нуждаят от големи количества кръв за преливане. Две са в тийнейджърска възраст, а едното - на 4 години. И при трите причината не е инцидент, а заболявания и операции, които налагат спешно кръвопреливане. Отделението по трансфузионна хематология на болницата е осигурило нужните количества както от собствени..

публикувано на 07.06.24 в 11:13

Избраха Илко Илчев за управител на МБАЛ - Поморие

Илко Тодоров Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ ЕООД.  Той е определен въз основа на резултатите от проведените етапи на конкурсната процедура от комисия, с Решение №145/28.03.2024г. на Общински съвет – Поморие, съобщи Община Поморие.  До момента Илчев заемаше временно тази длъжност. 

публикувано на 03.06.24 в 12:41

Министър Гвоздейков: Екипите са в готовност да приемат полетите на медицинския хеликоптер

Министерството на здравеопазването трябва да каже кога ще започне да транспортира спешните случаи медицинския хеликоптер. Това каза в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той уточни, че екипажите и техническата подготовка са приключили и медицинския хеликоптер може да извършва полети.  12 летищни площадки в цялата страна са..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Сезонният алергичен ринит - причинители, симптоми и лечение

Според проучване 30% от хората в света страдат от алергичен ринит, а 20% е с бронхиална астма. Най-често алергиите се са предизвикани от полените, отделяни по време на цъфтежа на дървета, на треви и дори на плевели. Първите симптоми с алергични реакции у нас могат да започнат още от зимните месеци и да продължат до края на есента. Това сподели..

публикувано на 29.05.24 в 08:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна безлихвен заем от 750 хиляди лева на лечебното заведение, което бе пред фалит и застрашено от..

публикувано на 28.05.24 в 20:33
Демонстрация на оказване на първа помощ.

Недостиг на специалисти за Спешната помощ в Бургас: 60% от местата са празни

В Бургас и на национално ниво трайно липсват специалисти в Спешна помощ – лекари, медицински сестри и фелдшери. В областта дефицитът е около 60% – съобщи пред БНР – Бургас председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска по повод днешния Световен ден на спешната медицинска помощ. Според нея проблемът може да се реши с..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 16:36